Joey Kooij

Joey Kooij is een Nederlandse voetbalscheidsrechter. Sinds 2015 is de leidsman te bewonderen in het betaald voetbal.

Kooij werd op 31 oktober 1999 geboren in Oostzaan. In zijn geboorteplaats voetbalde hij voor OFC, maar uiteindelijk besloot hij een loopbaan als scheidsrechter aan te gaan. Via het amateurvoetbal slaagde hij erin om het betaald voetbal te bereiken. Op 24 augustus 2015 floot Kooij in Groesbeek zijn eerste wedstrijd in de Eerste Divisie: Achilles’29 – TOP Oss (1-0). Al in de openingsminuut voelde de arbiter zich genoodzaakt om een gele kaart te trekken.

In zijn eerste seizoen floot Kooij zeventien wedstrijden in de Eerste Divisie. Gedurende het seizoen floot hij ook voor het eerst een wedstrijd buiten Nederland. In februari 2016 werd Kooij aangesteld als scheidsrechter voor de wedstrijd tussen Patro Eisden Maasmechelen en KAS Eupen (1-2), op het tweede niveau van België.

Eredivisie

De KNVB oordeelde tevreden over de prestaties van Kooij. In zijn derde seizoen als professioneel scheidsrechter floot hij zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau: de Eredivisie-wedstrijd tussen Excelsior en FC Utrecht (2-2) op 4 februari 2018. Dat seizoen mocht Kooij ook ADO Den HaagWillem II (2-1) in goede banen leiden. Vanaf het seizoen 2018-2019 is de arbiter regelmatig te bewonderen geweest op Eredivisie-niveau.

Kooij heeft nog geen topwedstrijden gefloten in Nederland. Sinds het seizoen 2021-2022 krijgt hij wel af en toe wedstrijden van topclubs toegewezen. In maart 2023 zorgde Kooij voor ophef door FC Groningen-verdediger Isak Määttä met een tweede gele kaart van het veld te sturen tegen Feyenoord, dat uiteindelijk met 1-0 zegevierde. Veel voetbalfans en analisten spraken schande van deze beslissing.

Privé

Kooij heeft een relatie met Romy de Boer. Zij is de dochter van oud-international Frank de Boer, die vanwege de carrière van de scheidsrechter zelfs een aanbod heeft afgeslagen om zitting te nemen in de raad van commissarissen van Ajax. In het NH Sport-programma De Aftrap vertelde De Boer daarover: “Uiteindelijk heeft de KNVB gezegd dat hij dan waarschijnlijk geen wedstrijden van Ajax had mogen fluiten. Toen heb ik het niet gedaan.”

Romy de Boer is een zus van Beau de Boer, die een relatie heeft met profvoetballer Calvin Stengs. Dit had ook gevolgen voor Kooij. Stengs speelde tot de zomer van 2021 voor AZ, waardoor de scheidsrechter geen wedstrijden mocht fluiten van de Alkmaarse club. Na diens transfer naar het buitenland veranderde dit. De Telegraaf plaatste in het seizoen 2022-2023 nog wel vraagtekens bij diens aanstelling voor AZ – FC Volendam, aangezien hij als property development manager verbonden is aan AZ-sponsor Elfi. Kooij nam de schijn van partijdigheid echter weg door Dani de Wit al vroeg in de wedstrijd met rood weg te sturen.

Laatste update: 6 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie