Zelfs bij mislopen Champions League gaat Ajax niet op de rem trappen

Foto: Zelfs bij mislopen Champions League gaat Ajax niet op de rem trappen

De rust lijkt inmiddels enigszins wedergekeerd bij Ajax, vooral doordat er simpelweg veel gewonnen werd de afgelopen weken. Directeur Edwin van der Sar vertelt in een interview met Voetbal International dat er van paniek sowieso al amper sprake was, omdat ‘Ajax een van de gezondste clubs van Europa is’.

‘Ajax is een van de gezondste clubs van Europa’

“In Milaan (bij een bijeenkomst van de ECA, red.) sprak ik een ervaren bestuurder. Ik vroeg of hij nog adviezen had. ‘Win the game on Sunday’, zei hij. Zo simpel is het. Het stadion zit vol, de sponsors gaan goed, de shirtverkoop draait lekker. Maar ja, we kunnen nog zoveel mooie plannen maken en onze media-afdeling kan nog zoveel miljoen mensen bereiken met mooie content, het wordt allemaal bijzaak als je een paar weekenden niet wint. Dan gaat het rommelen”, vertelt Van der Sar.

“Een teleurstelling is natuurlijk wel dat we geen Europese wedstrijden meer spelen. De afgelopen seizoenen zijn we vaak iets te vroeg uitgeschakeld. Valencia, Getafe, nu Union Berlin. Gezien de ambitie die we hebben, is dat te snel. We worden nu gepakt op onze woorden. ‘Leuk Ajax. Je wilt naar de internationale top, maar je wint niet eens van Union Berlin.’ We moeten het volgend jaar maar weer laten zien. En dit seizoen. Eerst is het zaak om ons te kwalificeren. Sportief lopen we achter op de verwachting. Het is vechten om voor de rest te eindigen.”

‘Financieel nog altijd enorm weerbaar’

Mocht Champions League-voetbal misgelopen worden dit seizoen, zal Ajax niet gelijk de hand op de knip doen. Van der Sar: “We zijn een van de gezondste clubs van Europa. Daar heeft iedereen de laatste tien jaar aan bijgedragen. Frank de Boer is ermee begonnen, door vier keer de Champions League te halen op een Europa League-begroting. Vier jaar geleden zijn we overgestapt op een Champions League-begroting. De salarissen zijn enorm omhoog gegaan, maar we hebben wel steeds Champions League gehaald en spelers op een goed niveau verkocht. Financieel zijn we daardoor nog altijd enorm weerbaar. Ondanks de coronacrisis, die een forse impact heeft gehad.”

Later in het gesprek antwoordt Van der Sar nogmaals met ‘nee’ op de vraag ‘of de rem ingedrukt gaat worden als het volgend jaar slechts Europa- of Conference League-voetbal wordt’. En ook op de vraag ‘of Van der Sar over tien jaar nog directeur van Ajax is’ zegt hij evident: “Nee.”

Ajax kampioen?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Speelt Ajax in de Champions League volgend jaar?

  • Ja
  • Nee
379+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie