Oranje en Verbruggen breken in slotfase voor Duitsland

Foto: Oranje en Verbruggen breken in slotfase voor Duitsland

Het Nederlands elftal heeft in de slotfase verloren van Duitsland. Oranje oogde grote delen van de wedstrijd sterk en Bart Verbruggen juichte (van binnen). Dankzij hem dacht Nederland tegen Duitsland de 1-1 over de streep trekken. Vijf minuten voor tijd kopte Niclas Füllkrug alsnog raak: 2-1.

Wedstrijdverslag Duitsland – Nederland (2-1)

Toch was het niet allemaal kommer en kwel in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam erg sterk voor de dag, maar trof een Duitsland waar net de puzzel goed is gevallen. Zo won Duitsland bij Frankrijk (0-2) en had het net genoeg vertrouwen om de aartsrivaal te verslaan. Nederland kreeg veel kansen, maar mocht in de slotfase blij zijn met een gelijkspel, dat er uiteindelijk ook niet kwam.

Duitsland – Nederland ook nu weer garant voor spektakel

Treffen tussen Duitsers en Nederlanders leveren altijd spektakel op en deze avond was het niet anders. Dat begon al heel vroeg. Niet zo vroeg als wat Duitsland deed tegen Frankrijk (na 7 seconden scoren), maar toch wel snel. Maar dan Nederland. Want Memphis Depay pakte de bal af voor een uitbraak en zag een Duitse tegenstander uitglijden. Oranje was er razendsnel bij en Depay zag de doorgelopen Joey Veerman. De PSV-middenvelder die een kans in de basis kreeg haalde gelijk uit de lucht en doeltreffend uit.

De vroege Oranje-voorsprong duurde niet lang. Duitsland drong aan en via een korte corner was het weer gelijk. De bal eindigde na de korte combinatie bij Maximilian Mittelstadt. De linksback van VfB Stuttgart haalde met links en met een krul in de bal heerlijk uit. Bal in de kruising, Bart Verbruggen kansloos en 1-1 op het scorebord na 10 minuten.

Oranje-wedstrijdverslag-Duitsland-Veerman-Depay
Joey Veerman zette Oranje al na 4 minuten op voorsprong.

Snelle aanvallen aan beide kanten

Duitsland en Nederland maakten er zo een mooie pot voetbal van. Maar niet iedereen kon in eerste instantie (verdedigend) mee in het niveau. Daley Blind ging op links in de fout en moest aan de noodrem trekken: geel. Niet veel later was Duitsland op weg naar de voorsprong, maar Verbruggen redde goed op de inzet van Ilkay Gündogan. Oranje was met de snelheid van bijvoorbeeld Donyell Malen ook erg gevaarlijk. Bij een van die uitbraken kon de Borussia Dortmund-aanvaller net niet genoeg kracht achter de bal krijgen om het Marc-André ter Stegen lastig te maken. Blind liet zich ook nog van zijn goede kant zien. De man van Girona met de fijne trap etaleerde die bij een vrije trap. Hij legde de bal op het hoofd van Matthijs de Ligt, die Malen zocht. Hij legde de bal af, maar Gündogan trad op als reddende Duitse engel.

Duitsland liet het balletje rondgaan en combineerde af en toe geweldig. Nederland kon alleen maar toekijken. Het middenveld waar Koeman voor had gekozen: Joey Veerman met Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders hangend vanaf rechts. Dat werkte nog niet heel goed tegen een supersnel Duits tempo. Vooral Veerman had moeite met het bijbenen van de snelheid. Duitsland kwam er dan ook een paar keer gevaarlijk uit. Kai Havertz en Jamal Musiala kregen mogelijkheden. Verbruggen oogde sterk.

Oranje komt sterk uit de Duitse kleedkamer

Koeman had goede woorden in de rust en schonk goede thee in. De bondscoach zette ook wat om bij Oranje. Reijnders ging wat meer als echte middenvelder spelen, om die controle op dat lastige Duitse middenveld te krijgen. Nederland kwam dan ook sterk uit de kleedkamer en dat resulteerde in kansjes. Malen schoot vanaf randje zestien, maar Ter Stegen kon makkelijk redden. Bij een volgende Oranje-uitbraak werd Memphis Depay gevloerd: vrije trap vanaf 17 meter. Blind legde aan, maar hij is beter in voorzetten geven dan in directe vrije trappen: hoog over.

Nederland vuurt over, over en over

Reijnders schoot bij een volgende Oranje-mogelijkheid ook hoog over. Dit was een zeer grote kans zelfs want hij kwam helemaal vrij uit in het Duitse strafschopgebied. De AC Milan-middenvelder die zo goed speelde tegen Schotland kon het hoekje uitzoeken, maar raakte de bal totaal verkeerd.

Daar bleef het nog niet bij voor Oranje, want de gevaarlijkste speler bij Nederland Malen liep weer eens goed door. Hij ontfutselde de bal voordat Ter Stegen erbij kon, legde terug op Depay die de bal in kansrijke positie ook niet goed raakt: weer over.

Matthijs de Ligt baalt na een grote Oranje kans.

Duitsland weer via Mittelstadt

Duitsland deed pas laat in de tweede helft wat terug via weer Mittelstadt. De aanvallende linksback haalde uit, maar Verbruggen stond weer uitstekend gepositioneerd en bracht redding.

Koeman greep gelijk daarna verder in op het middenveld met zijn eerste wissel. Reijnders mocht douchen en Quinten Timber was zijn vervanger. De Feyenoord-middenvelder mocht na de wedstrijd zijn haasje gaan ophalen want hij debuteerde in Oranje. Hij kreeg in een kleine tien minuten later, waarin met een paar opstootjes weinig meer voor de doelen gebeurde, gezelschap van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst. Zij vervingen Veerman, Malen en Depay.

Duitsers doen het weer op z’n Duits

Duitsland werd sterker toen de slotfase aanbrak en Musiala kreeg een gouden kans. In het Nederlandse strafschopgebied mocht de jonge aanvallende middenvelder vrij uithalen. Verbruggen redde katachtig en lijkt daarmee zijn sollicitatie voor eerste EK-doelman bezegeld te hebben.

Zeker toen hij bleef redden en zelfs bij de inzet van Füllkrug zat hij er goed bij. Volgens iedereen bij Oranje was de bal niet over de lijn en had Verbruggen de bal net op tijd gekeerd. Het scheidsrechtersteam was echter resoluut, zij hadden immers doelpuntentechnologie. Ook de claim voor hands was tevergeefs.

Met de in Duitsland spelenden Xavi Simons en Weghorst probeerde Oranje het nog diep in blessuretijd, maar het mocht niet baten. Toch positief beeld, maar negatief resultaat. Hopelijk op het EK andersom.

Scoreverloop Duitsland – Nederland

4′ 0-1 J. Veerman, 11′ 1-1 M. Mittelstadt, 85′ 2-1 N. Füllkrug.

Wat voor gevoel houd jij over aan deze wedstrijd?

  • Uitstekend
  • Goed
  • Matig
  • Slecht
97+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie