Feyenoord slaagt voor geduldtest na beschamende actie Giménez

Feyenoord heeft een test van geduld tot een succesvol einde gebracht. De ploeg van trainer Arne Slot had de wedstrijd al in de eerste helft kunnen beslissen na een rode kaart voor tegenstander RKC én een penalty. Santiago Giménez nam alleen een panenka, waar Panenka zelf zich dood voor zou hebben geschaamd. Ondanks de uitblinkende doelman Mark Spenkelink wonnen de Rotterdammers alsnog met 2-1.

Wedstrijdverslag RKC Waalwijk – Feyenoord: 1-2

Feyenoord had op het minuut op voorsprong moeten komen. Dávid Hancko speelde de bal diep, waarna Juriën Gaari (RKC) het ronde stuk leder verkeerd inschatte. Zo stond Santiago Giménez plots helemaal vrij om binnen te schieten, maar de in de Eredivisie debuterende RKC-goalie Spenkelink pareerde uitstekend.

De Rotterdammers leken de boel onder controle te hebben en lieten het balletje rustig rondgaan. Na de openingskans leidde dat alleen niet meer tot grote mogelijkheden. Totaal onverwachts kwam toen de thuisploeg op voorsprong. Denilho Cleonise startte aan een sprint vanaf de eigen helft en liep Hancko voorbij. Hij kwam de Slowaak nog een keer tegen, kapte uit en haalde in de korte hoek uit. Justin Bijlow stond aan de grond genageld: 1-0.

Feyenoord moet weer in de achtervolging

Het was de beurt aan Feyenoord om weer een achterstand goed te maken. Bij vorige keren, tegen Sparta (2-2) en FC Twente (2-1) leverde dat puntenverlies op. Toch was het na 10 minuten weer gelijk. Quinten Timber werd niet gedekt in het strafschopgebied toen hij de bal kreeg van een RKC-voet. Filip Stevanovic en Bart Nieuwkoop kwamen in duel, waarna de RKC-man dacht te winnen, maar Timber promoveerde de vrije bal via de paal tot gelijkmaker.

Chris Lokesa had in een snelle RKC-counter gelijk weer de voorsprong kunnen veroveren, maar de Belgische aanvaller schoot naast. Dat deed ook Giménez nadat hij goed wegdraaide. De Mexicaanse goalgetter zag de bal net langs de paal zoeven. Even later zoefde de bal over de lat vanaf de strafschopstip.

Het moment van de wedstrijd: Santiago Giménez ziet al dat de bal na zijn penaltystiftje veel te hoog gaat.

Giménez-nonchalance na dubieuze penalty en rode kaart

Want Feyenoord kreeg een penalty. Giménez werd licht vastgehouden door Shawn Adewoye. Een stomme overtreding, want daardoor werd een doelrijke kans opzettelijk ontnomen. Scheidsrechter Pol van Boekel, die eerder als VAR Feyenoord nog weigerde een penalty te geven tegen FC Twente toen Giménez ook naar de grond werd getrokken, wees naar de stip. Hij gaf ook geel, maar daar was de VAR het niet mee eens. Volgens de keiharde regels was dit namelijk ook rood. RKC moest daarom met een man minder verder, maar had het geluk dat Giménez heel nonchalant een panenka probeerde en mislukte. De bal ging met een jammerlijk boogje over de lat.

Luka Ivanusec en de ingevallen Alireza Jahanbahsh hadden in het begin van de tweede helft kansen om Feyenoord op voorsprong te zetten. Spenkelink redde uitstekend. Dat deed de doorgaans derde doelman van RKC nog eens op een poging van Quilindschy Hartman. Timber draaide daarna goed open en passeerde Spenkelink wel met een schot, maar de bal passeerde ook de verkeerde kant van de paal. De RKC-keeper groeide uit tot man van de wedstrijd en vervelendste man van het veld voor Feyenoord. Want ook Jahanbakhsh en Hancko zagen pogingen dankzij Spenkelink mislukken.

Geduld Feyenoord wordt beloond

De Rotterdammers moesten het geduld opbrengen en uiteindelijk werd dat uitbetaald in een treffer. Bart Nieuwkoop, de man die nog nooit scoorde voor Feyenoord, kreeg de bal van de voeten van Spenkelink na een poging van Ramiz Zerrouki. De rechtsback tikte binnen en schreeuwde het net als heel Feyenoord uit van opluchting.

De wedstrijd was gespeeld en dat wisten alle 21 spelers op het veld. Feyenoord ging nog maar eens in gedachten naar Rome, zoals de Feyenoord-spelers waarschijnlijk al veel gedaan hadden zaterdagavond. Bij Lazio staat de belangrijke vierde groepswedstrijd van de Champions League op het programma. Feyenoord won de generale repetitie. Waalwijk-uit werd een zege. Dat terwijl Lazio verloor. Bologna-uit was te gortig voor de CL-tegenstander van Feyenoord: 1-0. Dinsdag om 21.00 uur trappen Feyenoord en Lazio af in Stadio Olimpico.

Scoreverloop: 25′ 1-0 Cleonise, 35′ 1-1 Timber, 65′ 1-2 Nieuwkoop.