Waarom Kroes een geschikte man voor Ajax is

Foto: Waarom Kroes een geschikte man voor Ajax is

Ajax heeft in de persoon van Alex Kroes de nieuwe algemeen directeur gevonden. Vergeleken met zijn voorganger Edwin van der Sar is Kroes dan geen grootheid in de voetbalwereld geweest, maar op zakelijk gebied past hij zeker in dat rijtje. Het besluit van de raad van commissarissen levert dan ook veel enthousiasme op.

Leerzame periode Van der Sar

Johan Cruijff was tijdens de Fluwelen Revolutie duidelijk over hoe het bestuur van Ajax eruit zou moeten zien. De voormalig topvoetballer nam Bayern München als voorbeeld en was van mening dat de Amsterdammers op de belangrijkste posten mensen moesten hebben zitten die weten hoe het er in de voetballerij aan toe gaat. Met Van der Sar vond Ajax zo’n man. De oud-keeper studeerde na zijn loopbaan, keerde via een commerciële functie terug bij Ajax en klom zichzelf op naar de hoogste positie in de club: algemeen directeur. Het bleek voor Van der Sar echter moeilijker te zijn dan gedacht om de functie in te vullen.

Tijdens verschillende momenten in zijn zevenjarig directeurschap kwam Van der Sar er niet sterk uit, onder meer tijdens het drama rondom Abdelhak Nouri. Binnen de organisatie waren er eveneens klachten over de manier waarop hij leiding gaf. Tegelijkertijd slaagde Van der Sar erin om Ajax op een positieve manier te veranderen. De blik ging meer naar het buitenland, Van der Sar bekleedde belangrijke functies in het Europese voetbal en hij stelde het voetbal centraal. In samenwerking met voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars had het een positieve uitwerking op de club en bereikte Ajax de halve finale van de Champions League.

De jaren met Van der Sar aan het roer, lieten echter ook zien dat het bepaald niet eenvoudig is om algemeen directeur te zijn van een voetbalvereniging. Dat geldt zeker wanneer het om een beursgenoteerd bedrijf gaat. Toen Van der Sar besloot om uit de Johan Cruijff ArenA te vertrekken, was dan ook duidelijk dat er voortaan twee aspecten een grote rol zouden spelen. Allereerst was het belangrijk dat hij het Ajax-DNA met zich mee zou dragen, precies wat Cruijff in het verleden zei. Daarnaast wilde de club het liefste iemand in huis halen die in het verleden veel bestuurlijke ervaring heeft opgedaan en die bij Ajax kan inzetten.

Zoektocht Ajax naar algemeen directeur

Eenvoudig is het echter allerminst om een dergelijke man aan de club te verbinden. Niet alleen zijn de twee aspecten als combinatie nauwelijks vindbaar, ook moet de betreffende persoon zomaar vrij zijn. Het was niet verwonderlijk dat Ajax allereerst een telefoontje pleegde naar Frank Rijkaard. De club neemt vrijwel altijd contact op met de oud-speler van Ajax en AC Milan, als er een functie vrij is. Rijkaard hoefde geen algemeen directeur te worden, maar zou zich mogen richten op een ceremoniële rol. Opnieuw bedankte hij echter voor het voorstel, waardoor de zoektocht achter de schermen verder ging.

Lang hoefde de zoektocht niet te duren, want in Nederland liep al de perfecte kandidaat rond: Kroes. Het is uitgerekend de man waarmee het vorig jaar nog om de tafel zat om gesprekken te voeren over de functie van directeur voetbalzaken. Kroes zag het destijds wel zitten om de overstap naar Amsterdam te maken. Toen hij echter hoorde dat Ajax, zonder medeweten van hem, Alfred Schreuder aanstelde als de nieuwe hoofdtrainer, en daarbovenop vernam dat Van der Sar voornemens was om zich meer met de functie te bemoeien, was het voor Kroes duidelijk dat hij liever een ander avontuur aanging. Achteraf wellicht beter ook, want het algemeen directeurschap past hem ogenschijnlijk beter.

Kwaliteiten van Kroes

Kroes bewijst dat je niet 10 jaar in het eerste team van Ajax moet hebben gespeeld, voordat je een échte Ajacied bent. Hij was op jonge leeftijd actief in de jeugdopleiding van Ajax, is al 30 jaar lid van de vereniging en speelt al jarenlang bij Ajax Zaterdag: de amateurtak van de Amsterdammers. Mensen die in het verleden met hem werkten, omschrijven hem als een sociaal vaardige man die met zijn lange ervaring in het bedrijfsleven op een intelligente manier met zijn bestuursrol kan omgaan. Kroes weet simpelweg waarmee hij bezig is en heeft wel eens voor hetere vuren gestaan. Hij lijkt dan ook klaar voor de uitdaging.

Hoewel hij nog in de voetballerij actief was, maakte Kroes de nodige tijd vrij om aan zijn studies te zitten. Zo haalde hij een masterdiploma aan de VU, Bedrijfseconomie en Bedrijfskundige Economie, en stortte hij zich volledig in de wereld van het zakendoen. Hij was hier zeer succesvol mee. Samen met jeugdvriend Kees Vos richtte hij Sports Entertainment Group (SEG) op, wat uiteindelijk een van de meest invloedrijke makelaarskantoren ter wereld werd. Ondanks het vele geld, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en zich op Go Ahead Eagles te richten. Dat het vanuit zakelijk oogpunt was en niet uit clubliefde, stak hij nooit onder stoelen of banken.

In 2022 liet hij zien dat hij uit clubliefde voor Ajax wél alles zou laten vallen. Toen de club namelijk aanklopte voor de rol van directeur voetbalzaken, verkocht hij alvast al zijn aandelen. De deal ketste echter af en Kroes vertrok naar AZ, waar hij sinds 1 december de nieuwe directeur International Football Strategy is. Waar hij de vorige keer bij Ajax een blauwtje liep, was het voor hem geen reden om de club dit jaar op de stoep te laten staan. De rvc weet zeker dat Kroes met zijn ervaring, zakelijke achtergrond, karakter en clubliefde uitsteknd bij Ajax gaat passen, wat gezien zijn verleden goed is voor te stellen.

Kroes is niet alleen iemand uit de voetballerij die weet hoe het daar aan toe gaat, maar weet eveneens hoe je leiding moet geven aan een organisatie. Het is in de huidige tijd essentieel om een dergelijke man aan het roer te hebben staan, zodat Ajax zowel in organisatorisch als communicatief oogpunt het juiste doet. Voorlopig is het nog wel afwachten wanneer hij in dienst treedt. Het is de verwachting dat Ajax zeker nog een aantal maanden moet wachten om hem te verwelkomen, wat ook een jaar zou kunnen duren. Kroes, die voor stabiliteit in de club moet zorgen, is echter zonder twijfel het wachten waard.

Gaat Kroes bij Ajax slagen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik verwacht het niet
277+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:12
3+
‘Virgil van Dijk-transfer na megashock’
14:00
3+
Tim Cornelisse: “Vitesse blijft mijn club, ondanks uitdagingen”
13:49
9+
Strootman neemt beslissing over toekomst
13:25
115+
‘Noa Vahle laat bom ontploffen’
13:09
129+
‘Vervanger Bergwijn kost vermogen’
13:01
778+
‘Ten Hag krijgt Ajax-nieuws’
12:42
2083+
‘Brian Brobbey-stunt bij Oranje’
12:07
147+
Mbappé reageert ‘nee’ op vraag of hij naar Real Madrid gaat
11:45
41+
Harry Kane onzeker voor EK: ‘Het is alleen maar erger geworden’
11:28
56+
Rodrí over verschil tussen Manchester City en Arsenal: ‘Ze wilden ons niet verslaan’
11:07
98+
Carlo Ancelotti over wonderkind Güler: ‘Hij heeft iets heel speciaals’
10:52
69+
Brighton-coach onzeker over toekomst: ‘Ik dacht dat we het nog konden proberen’
10:30
32+
Ex-FC Groningen spits leidt de dans tegen Real Madrid
10:15
1019+
‘Huntelaar-achtige spits ideale opvolger Giménez’
09:40
1117+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
09:10
685+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
08:50
4299+
‘Xavi Simons komt voor monsterbedrag op de markt’
08:34
265+
‘Saudi-Arabië wil Ten Hag redden van United-flop’
08:15
1122+
AD: ‘Feyenoord-deal staat op losse schroeven’
07:41
1085+
‘Slot moet vrezen voor vertrek van twee Liverpool-sterren’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie