Voetbalcrisis in Mexico bereikt kookpunt: Bondscoach na 7 wedstrijden ontslagen

Foto: Voetbalcrisis in Mexico bereikt kookpunt: Bondscoach na 7 wedstrijden ontslagen

Diego Cocca is niet langer de bondscoach van Mexico. De Argentijn is een week voor de start van de Gold Cup aan de kant gezet. Cocca kreeg La Seleccion niet overeind na het teleurstellende WK, maar het is de vraag of zijn ontslag veel zal veranderen. De oorzaken van de Mexicaanse voetbalcrisis liggen een stuk dieper.

Kritiek op bondscoach

Het avontuur van Cocca als bondscoach duurde slechts zeven wedstrijden. De Argentijnse trainer kreeg vanaf het begin kritiek omdat hij na het WK in Qatar geen grote veranderingen doorvoerde in de opstelling. Hij begon met dezelfde basisspelers als zijn voorganger Gerardo Martino, die met Mexico strandde in de groepsfase. Het leidde opnieuw tot teleurstellende resultaten. Na een nederlaag tegen de Verenigde Staten in de Nations League (3-0) en een magere overwinning op Panama (1-0) werd Cocca maandagavond ontslagen.

Volgens de Mexicaanse voetbalbond was er geen tijd te verliezen met het oog op de Gold Cup. President-commissaris Juan Carlos Rodríguez geeft in een statement af op de ontslagen bondscoach, die in februari van dit jaar werd aangesteld. “Verliezen tegen de Verenigde Staten kan gebeuren, maar niet op deze manier. De overwinning werd opgegeven door onze eigen beslissingen, die voor wrijving zorgden. Niet alleen de wedstrijd werd verloren, ook het vermogen om te reageren, het leiderschap binnen en buiten het veld en het gevoel van professionaliteit dat nodig is om ons shirt te dragen.” Naast de bondscoach is ook sportief directeur Rodrigo Ares weggestuurd.

Zakelijke belangen

De nationale ploeg ligt in Mexico al een tijd onder vuur. De landelijke media en de supporters uiten kritiek op de voetbalbond, waar commerciële en zakelijke belangen de voorkeur zouden krijgen boven het sportieve belang. Er wordt gesuggereerd dat grote sponsoren en zaakwaarnemers de opstelling bepalen, de doorstroom in de selectie is minimaal en Mexico is langzaam maar zeker ingehaald door de Verenigde Staten en Canada.

De afsluitende woorden van de president geven voetbalminnend Mexico lichte hoop op verandering. “Voetbal is meer dan een bedrijf en we hebben de fans allemaal in de steek gelaten. De geloofwaardigheid van de fans is het meest heilig, maar ze zijn boos en gekwetst. Daar hebben ze genoeg redenen voor. We hebben een nieuwe manier nodig om met elkaar om te gaan.”

Verandering

Alle ogen zijn nu gericht op de nieuwe interim-bondscoach Jaime Lozano. Hij bouwde een goede reputatie op door Mexico Onder 23 naar een bronzen medaille te leiden op de Olympische Spelen in Tokio. Als Mexicaan heeft hij een streepje voor op de twee vorige bondscoaches, beiden Argentijnen, maar Lozano staat voor enkele moeilijke keuzes. Kan hij alle belangen aan de kant zetten en grote namen als Guillermo Ochoa, Henry Martín en Uriel Antuna vervangen? Het lijkt de enige manier om de steun van de fans terug te winnen. Mexico roept om verandering en een kans voor de nieuwe generatie internationals, met Santiago Giménez als beoogde leider in de aanval. Het zou de oplossing kunnen zijn waar het land naar smacht.

Mexico begint aanstaande zondag aan de Gold Cup met Honduras als eerste tegenstander. Naast Giménez zitten ook Édson Álvarez en Jorge Sánchez in de selectie.

Mexico is ingehaald door de V.S. en Canada

  • Ja, ze presteren al lang ondermaats.
  • Nee, ze hebben kans op de Gold Cup.
111+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie