‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’

Foto: ‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’

De reservestatus van Santiago Giménez bij de nationale ploeg van Mexico zorgt voor gefronste wenkbrauwen. De spits van Feyenoord krijgt weinig kansen, begon de afgelopen twee interlands op de bank en mocht slechts 25 minuten spelen. Er wordt volop gespeculeerd over de reden hierachter. Volgens verschillende bronnen moet het antwoord worden gezocht in corruptie.

Inside: waarom speelt Santiago Giménez niet bij Mexico?

Ondanks zijn snelle doorbraak bij Cruz Azul en vele goals namens Feyenoord heeft Giménez bij de nationale ploeg nog steeds niet de status van eerste spits verworven. Gerardo Martino liet hem thuis voor het WK in Qatar, Diego Cocca gaf hem beperkte speeltijd en ook onder de huidige bondscoach Jaime Lozano moet de Feyenoorder het doen met een reserverol. Het gebrek aan kansen onder de derde manager is opvallend, omdat Lozano vóór zijn aantreden nog aangaf dat hij Giménez altijd zou opstellen bij La Selección. Eenmaal in dienst wordt de bondscoach mogelijk van hogerhand gedwongen om Henry Martín op te stellen, die in de Mexicaanse competitie veel minder scoort.

‘Televisiezender bepaalt beleid Mexicaanse voetbalbond’

Al jarenlang klinken er geruchten dat niet de bondscoaches, maar clubeigenaren en televisiezender Televisa het beleid bij de Mexicaanse voetbalbond bepalen. De Federación Mexicana de Fútbol is financieel sterk afhankelijk van Televisa, dat de uitzendrechten heeft van de interlandwedstrijden en de nationale voetbalcompetitie. Maar Televisa is ook eigenaar van de topclub Club América, waar Martín, de concurrent van Giménez, onder contract staat. Het televisiestation gebruikt zijn macht over de voetbalbond om zijn eigen spelers op te stellen en zo hun waarde te vergroten. Daarom zou Martín moeten spelen tijdens interlands, en niet Giménez.

Mexicaanse voetbalfans, journalisten en coaches spreken zich al jarenlang uit over deze corrupte verhoudingen. Ricardo La Volpe, volgens velen de laatste bondscoach die zich niets van de financiële en politieke belangen aantrok, noemde Televisa ‘het kwaad van het Mexicaanse voetbal’. Ook Alberto de la Torre, oud-voorzitter van de voetbalbond, openbaarde de invloed van Televisa. “Waarom hebben we een federatie die beslissingen neemt als we uiteindelijk doen wat de televisiestations willen?”, vroeg hij zich hardop af.

Campagne tegen Giménez

In Mexico zeggen ze dat je met geld een hond kunt laten dansen. Vrij vertaald betekent dat: wie betaalt, bepaalt. Financiële relaties verklaren de macht van Televisa bij de nationale ploeg. Als rechtenhouder en sponsor investeert het mediaconcern enorme bedragen in het Mexicaanse voetbal, tussen 2018 en 2023 alleen al 500 miljoen dollar. Hierdoor heeft de televisiezender inspraak in de besluitvorming van de competitie en de nationale voetbalbond. Het zou de reden zijn dat spelers van Club América, waarvan Televisa de eigenaar is, de voorkeur krijgen bij de nationale ploeg. Maar wat schiet de televisiezender er zelf mee op?

“Televisa behandelt de nationale selectie als een product”, zei de hoog aangeschreven voetbaljournalist David Faitelson tegenover CNN. De televisiezender heeft er financieel belang bij dat spelers van Club América voor Mexico spelen. Als Henry Martín in de spits staat bij La Selección, stijgt zijn waarde voor de transfermarkt en commerciële activiteiten. Ook spelers als Guillermo Ochoa, Edson Álvarez en Jorge Sánchez, stuk voor stuk exponenten van Club América, zijn zo in de markt gezet en mochten blijven staan ondanks mindere prestaties. Het is alsof ESPN hoofdsponsor is van de KNVB, maar ook eigenaar van Ajax en daarom bepaalt dat zo veel mogelijk Ajacieden in Oranje moeten spelen.

Ondertussen probeert Televisa ook de publieke opinie te beïnvloeden. Wanneer Mexico wint, staan de sterren van Club América juichend op de voorpagina. Wanneer Mexico verliest, wordt Giménez balend uitgebeeld, ook al speelde hij slechts 25 minuten. Giménez lijkt slachtoffer te zijn van de corrupte verhoudingen in het Mexicaanse voetbal. Op basis van sportieve prestaties verdient de grote belofte van het land meer kansen, maar het wordt hem door politieke spelletjes niet gegund.

Geloof jij hierin?

  • Ja, Mexico is erg corrupt.
  • Nee, ik kan het me niet voorstellen.
855+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie