Schotland mag hopen dat ‘Flower of Scotland’ op EK klinkt

Soccernews

Schotland mag blijven hopen op een plaats op het komende EK voetbal 2012. De Schotten rekenden in Vaduz moeizaam af met het nationale elftal van Liechtenstein. Door de zege op zaterdag kunnen de Schotten zich dinsdag plaatsen voor de play-offs om een plek op het EK.

Schotland hoopt voor het eerst sinds lange tijd het nationale volkslied op het Europees kampioenschap te horen klinken. ‘Flower of Scotland’ was voor het laatst in 1996 te horen op het EK 1996 in Engeland. Destijds klopte Schotland Zwitserland, speelde de ploeg 0-0 tegen Nederland en verloor de ploeg van Engeland. De eerste ronde was op basis van minder gescoorde doelpunten dan Nederland het eindstation voor de kiltdragers.

Zaterdagavond nam Schotland het op tegen Liechtenstein. In het Rheinpark Stadion van Vaduz wilde de thuisploeg voor de verrassing zorgen en mikte de ploeg van Craig Levein (foto) op de overwinning. Vanaf de start waren de intenties van Schotland duidelijk. De bezoekers kregen in de vierde minuut de kansen via Alan Hutton en Charlie Adam, maar Liechtenstein-doelman Peter Jehle was helder uit de kleedkamer gekomen en redde bekwaam.

Adams kreeg de derde gemiste kans voor de gasten. Steven Naismith kreeg, na een vrije trap van Adams, eveneens een redding van Jehle te zien. Na twintig minuten deed de thuisploeg iets terug via Thomas Beck, die Allan McGregor op zijn weg vond. Nadat Jehle pogingen van Phil Bardsley en Darren Fletcher onschadelijk maakte, was hij kansloos op een kopbal van Craig Mackail-Smith: 0-1.

In de tweede helft was Schotland wederom de bovenliggende partij. Alleen Jehle hield Liechtenstein in de wedstrijd. De inzetten van Christophe Berra, Mackail-Smith en Naismith verdwenen niet in het Liechtensteinse doel. Ook in de slotfase weerstond de doelman alle pogingen, waardoor het 0-1 bleef.

Schotland heeft in de stand één punt meer dan Tsjechië, dat dinsdag afreist naar het uitgeschakelde Litouwen. Indien Schotland afrekent met Spanje, dan zal de formatie uit West-Europa in de loting terechtkomen. Wanneer wereldkampioen Spanje wint, moet Schotland hopen op Litouwse stunt.