PSV zet wisselvallig Ajax ná rust alsnog met grote cijfers aan de kant

PSV heeft zondagmiddag in Eindhoven een grote overwinning geboekt op Ajax. De gastheer versloeg de opponent met 5-2, waarmee het overtuigend de drie punten binnenhaalde. In de eerste helft toonde de ploeg van Hedwiges Maduro echter uitstekend spel wat de club de komende weken de nodige hoop moet geven.

Verrassend sterk Ajax op voorsprong in Eindhoven

De Eindhovenaren hadden in de eerste minuten het meeste balbezit, maar vervolgens kreeg Ajax steeds meer de overhand. Het resulteerde in twee grote kansen voor Brian Brobbey. De aanvaller ging na twee minuten alleen op Walter Benítez af, waarbij hij de bal tegen de keeper aanschoot. Enkele minuten later besloot de centrumspits voor te geven op Steven Bergwijn. De bal belandde echter achter de buitenspeler, waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan.

Na tien minuten spelen kwam Ajax alsnog op een voorsprong te staan. Branco van den Boomen kreeg de bal plotseling voor zijn voeten en besloot van grote afstand uit te halen. André Ramalho en Benítez hadden vervolgens een misverstand, waardoor beide PSV’ers de bal niet raakten en Ajax op een voorsprong kwam te staan. Brobbey had kort daarna een grote kans om de Amsterdamse voorsprong verder uit te breiden, maar de aanvaller schoot hoog over het doel van Benítez.

Het spel bleef op en neer gaan, waarbij beide ploegen enkele grote mogelijkheden voorgeschoteld kregen. Hirving Lozano maakte hier dankbaar gebruik van en zorgde binnen twintig minuten alweer voor de gelijkmaker. Hij kreeg de bal aan de linkerkant van het veld, draaide naar binnen en schoot in de richting van Diant Ramaj. De doelman van Ajax kreeg het niet meer voor elkaar om zijn handen achter de bal te zetten en kon daardoor niet voorkomen dat PSV op gelijke hoogte kwam.

De wedstrijd werd na een half uur spelen tijdelijk stilgelegd vanwege een reanimatie op de tribune, die naar verluidt goed afliep, waarna het duel verder ging. PSV en Ajax hielden elkaar ook na de hervatting op het speelveld in evenwicht. Waar Lozano de bal van afstand hoog over werkte, was het Jorrel Hato die tegen Benítez aan schoot. Kort daarna was het wél raak. De inzet van Brobbey werd aangeraakt, maar het was voldoende om de bal tegen de touwen aan te werken. Daardoor ging Ajax verrassend met een kleine voorsprong de rust in.

Terugvechtend PSV haalt gelijkspel binnen

Vanwege het vertoonde spel besloot Peter Bosz in de rust in te grijpen. Malik Tillman en Joey Veerman bleven in de kleedkamer achter, terwijl Ismael Saibari en Guus Til van de oefenmeester de gelegenheid kregen om het spelbeeld om te keren. Na drie minuten was het Luuk de Jong die PSV op 2-2 zette. Een schitterende poging van Lozano kwam snoeihard tegen de Amsterdamse lat aan, waarna het de centrumspits was die op de juiste plek stond en deze van dichtbij alsnog binnen werkte.

Het doelpunt bracht Ajax flink aan het wankelen en de thuisploeg begon steeds meer kansen te ruiken. Kort na de treffer van De Jong zette Saibari PSV op een voorsprong. Het doelpunt leek afgekeurd te worden, maar bleek alsnog te tellen: 3-2. Ajax kon niets anders doen dan voor het eerst op zondag op zoek te gaan naar de gelijkmaker, waarna PSV gebruikmaakte van de ruimte die de tegenstander achterin weggaf. Met een flitsende tegenaanval zorgde Lozano voor de vierde Eindhovense treffer.

Voor PSV was het een bevrijdende treffer, terwijl de genadeklap voor Ajax hard aankwam. Hoewel het team van Maduro nog wel enkele serieuze kansen kreeg om terug te komen in de wedstrijd, voetbalden de Eindhovenaren redelijk makkelijk en kwamen ze via Lozano zelfs op 5-2 te staan. De Mexicaan gleed de bal in eerste instantie tegen Ramaj aan, waarna hij deze alsnog raakte en zijn derde doelpunt op zijn naam zette. In de slotfase leek Brobbey nog de aansluitingstreffer te maken, maar de arbitrage keurde de treffer af wegens buitenspel.

Scoreverloop: 0-1 (10′) Branco van den Boomen, 1-1 (20′) Hirving Lozano, 1-2 (45+3′) Brian Brobbey, 2-2 (49′) Luuk de Jong, 3-2 (52′) Ismael Saibari, 4-2 (60′) Hirving Lozano, 5-2 (72′) Hirving Lozano