PSV-probleem tegen Cambuur opnieuw blootgelegd

Foto: PSV-probleem tegen Cambuur opnieuw blootgelegd

PSV was zondagavond na de 5-2 overwinning op SC Cambuur slechts gedeeltelijk tevreden. Waar de aanvalslinie van de thuisploeg opnieuw bewees dat het veel gevaar kan stichten, kwam het in de achterhoede wederom in de problemen terecht. De Eindhovenaren hadden het nodige geluk dat de Friezen ‘slechts’ tweemaal scoorden, want puntverlies lag op de loer.

Pijnlijk begin voor PSV

Een mislukte pass van Ibrahim Sangaré zorgde na twintig minuten al voor de eerste tegentreffer. Mimoun Mahi ging met de bal ervandoor en bracht deze vervolgens bij Remco Balk die vanaf het zestienmetergebied mocht aanleggen. Patrick van Aanholt, die in de winterstop overkwam van Galatasaray, vergat om druk op de bal uit te oefenen en liet de aanvaller van Cambuur op het doel schieten. Het schot in de korte hoek leek een prooi te zijn voor Joël Drommel, maar ook de doelverdediger slaagde er niet in om PSV van een achterstand af te houden. Daardoor had de ploeg van Ruud van Nistelrooij zondag een valse start in het duel.

Hoewel PSV de stand uiteindelijk nog omdraaide, is de manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, tekenend voor dit seizoen. Het team kan nauwelijks vertrouwen op de achterhoede, omdat de restverdediging vaak niet goed staat. Bovendien zijn de spelers in de achterste linie relatief langzaam, waardoor tegenstanders de laatste maanden vaak profiteren van de snelheid van hun aanvallers. Balk kreeg met deze tactiek namens Cambuur twee minuten later bijvoorbeeld de ultieme kans om PSV in grotere problemen te brengen. Zijn poging verdween echter naast het vijandelijk doel, waardoor PSV toch nog in leven bleef en zich kon herpakken.

De Nederlandse topclub rechtte in de eerste helft de rug en kwam op een gelijke stand te staan, waarna het op zoek ging naar de voorsprong. Het enthousiasme was PSV vlak voor de theepauze echter bijna fataal, want in de laatste twee minuten van het eerste bedrijf was Cambuur opvallend dichtbij een nieuwe voorsprong. Een dieptepass van de bezoekers bracht André Ramalho namelijk in grote problemen. Ook Jarrad Branthwaite was gezien, terwijl Mahi bij de tweede paal volledig vrij stond om de bal richting het doel te schieten. Zijn poging ging hoog over, maar PSV was opnieuw gewaarschuwd dat het anders moest.

Zwakheden in achterhoede

De verdedigende problemen van PSV zijn opvallend te noemen, aangezien de Eindhovense club in het verleden juist bekend stond om de defensieve kwaliteiten. Van oudsher speelt het teruggetrokken op eigen speelhelft en gokt het op de counter, waarmee het de afgelopen decennia zeer succesvol was. De laatste jaren kiest PSV echter steeds vaker voor de kwaliteiten in balbezit, waardoor het hoger op het veld komt te spelen en meer risico neemt om een tegenaanval te krijgen. Dit seizoen mist het echter de cruciale snelheid om de problemen bij balverlies op te vangen en het aantal tegendoelpunten te beperken.

Het duel met Cambuur zal Van Nistelrooij aan het denken zetten. In het overige gedeelte van het voetbaljaar moet de hoofdtrainer het doen met de huidige kwaliteiten in de achterhoede, waardoor hij op zoek moet gaan naar een oplossing. Voor de komende weken kan dat betekenen dat PSV minder ver naar voren gaat spelen, maar logischer lijkt dat hij de aanvallers en middenvelders de taak geeft om meer druk op de bal te zetten wanneer het deze kwijtraakt. Het zou ervoor zorgen dat opponenten minder lang de tijd hebben om de aanvallers op te zoeken, waardoor de onnauwkeurigheid bij de tegenstanders moet toeslaan.

Terugkeer Boscagli

Op een andere optie heeft Van Nistelrooij veel minder grip. Olivier Boscagli is achter de schermen namelijk druk bezig om terug te keren. De centrale verdediger staat sinds de zomer van 2019 in Noord-Brabant onder contract en ontwikkelde zichzelf de afgelopen jaren tot een belangrijke schakel in de defensie. Boscagli kreeg vorig jaar april echter te maken met een zware knieblessure, die hem bijna een jaar aan de kant hield. Het zorgde ervoor dat PSV moest schuiven in de achterhoede.

Waar het hoopte op een sneller herstel, liet de terugkeer van de verdediger op zich wachten. In februari besloot de oefenmeester om hem weer op te nemen in de wedstrijdselectie, maar het duurde nog ruim een maand voordat hij weer minuten in de hoofdmacht maakte. Tegen Cambuur kreeg hij zijn eerste zeven minuten van het seizoen, waarmee hij de eerste stap zette voor een terugkeer in het basisteam. Van Nistelrooij zal hopen dat het vanaf afgelopen weekend snel zal gaan, want juist de kwaliteiten van Boscagli kan het team momenteel goed gebruiken. Niet alleen kan hij als leider belangrijk zijn in het neerzetten van zijn achterhoede, ook is hij in de opbouw een uitstekende kracht om de middenvelders te bereiken.

De passnauwkeurigheid van Ramalho en Branthwaite was tegen Cambuur dan wel respectievelijk 86 en 79 procent, maar dat zegt weinig over de daadwerkelijke inbreng van beide spelers. In balbezit oogden ze namelijk gezamenlijk niet zeker, waardoor ze beiden er al snel voor kozen om een risicoloze bal te geven richting een van de backs. Het zorgde ervoor dat PSV de weg naar voren minder snel vond en dat Cambuur zich eenvoudig kon hergroeperen. De aanvallende spelers van de thuisploeg zaten vervolgens met de gebakken peren, omdat de ruimtes kleiner waren, balverlies al snel op de loer lag en de verdedigers weer werk aan de winkel hadden.

Slechte generale

Voor PSV breekt de komende weken een belangrijke periode aan. De club reist aankomend weekend af naar Arnhem om een wedstrijd tegen Vitesse af te werken, waar voormalig trainer Philip Cocu aan het roer staat. Mogelijk is het voor PSV dé mogelijkheid om zowel in te lopen op Ajax als Feyenoord. De koploper gaat zondag om 14:30 uur namelijk op bezoek in Amsterdam en bij een gelijkspel kunnen de Eindhovenaren de titelstrijd nieuw leven inblazen. Met een uitwedstrijd tegen NEC en een thuisduel met Excelsior heeft Van Nistelrooij met zijn team de komende weken de mogelijkheid om het gevecht vervolgens door te zetten.

Het moet daarvoor echter wel voor elkaar krijgen om zakelijker te spelen en de onstabiliteit tegen Cambuur op te lossen. Aan het einde van vrijwel elk competitieseizoen maken namelijk de details het verschil voor het kampioenschap, waardoor Feyenoord, Ajax én PSV zich geen fouten meer kunnen veroorloven. De wedstrijd van afgelopen weekend was daarmee een slechte generale voor de laatste twee maanden van het seizoen, maar kan ook een ‘wake-up call’ betekenen. Daarbij is Boscagli met zijn lef, voetballend inzicht, leiderschapskwaliteiten en energie de laatste puzzelstuk om PSV precies op tijd klaar te laten zijn voor de titelstrijd. Het is een geschenk voor Van Nistelrooij, die zo van zijn debuutseizoen alsnog een succes kan maken.

Pakt PSV dit seizoen nog een prijs?

  • Ja, de KNVB Beker en landstitel
  • Ja, alleen de KNVB Beker
  • Ja, alleen de landstitel
  • Nee, geen van beide
68+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
21+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
70+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
21+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
311+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
37+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
170+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
327+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
131+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
368+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
101+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
88+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
419+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
225+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
196+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
547+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
57+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
37+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie