Noorse spits vertelt hoe hij op verbluffende wijze aardbevingen Turkije overleefde

Foto: Noorse spits vertelt hoe hij op verbluffende wijze aardbevingen Turkije overleefde

Fredrik Gulbrandsen, de Noorse spits van hoogvlieger Adana Demirspor uit de Turkse Süper Lig, ontsnapte ter nauwer nood aan de dood tijdens de zware aardbevingen in Turkije. Op Instagram deelt hij nu zijn verhaal.

De dertigjarige Gulbrandsen opent: “Ik sliep op dat moment, op de bovenste verdieping van mijn appartement. Een gebouw met vijftien verdiepingen. Ik wist zeker dat dit het einde voor mij was. Terwijl ik kruipend over de vloer naar beneden probeerde te gaan, wist ik zeker dat de vloer onder mij zou instorten. Ik kan er nog steeds niet bij dat het gebouw overeind is blijven staan. Er was zo veel beweging dat het voelde alsof ik op een boot in een grote storm zat. Toen ik beneden kwam, zag ik mensen doodsbang uit gebouwen rennen.”

Getraumatiseerd

“Ik heb heel veel geluk gehad. Ik kan me niet voorstellen hoe alle mensen die hun geliefden hebben verloren zich moet voelen. Ik heb het gevoel dat ik iets moet zeggen zodat mensen misschien een beetje kunnen begrijpen hoe het was, alhoewel ik denk dat dat onmogelijk is als je het niet hebt ervaren. Er zijn duizenden mensen die ofwel dood zijn, of wachten om gevonden te worden en vechten voor hun leven onder de ruïnes van vele steden in Turkije en Syrië. De Süper Lig heeft besloten de wedstrijden één week uit te stellen. Eén week! Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er wordt verondersteld dat we kunnen voetballen terwijl er zoveel mensen vechten voor hun leven. Ik heb nog steeds flashbacks van de nacht, op z’n zachtst gezegd ben ik getraumatiseerd.”

Volgens Gulbrandsen snapt de competitie-organisatie niet wat de ramp mentaal met de spelers doet. “Ook als je er levend vanaf bent gekomen. Er zijn zoveel mensen, onder wie ik, die niet weten of de gebouwen veilig zijn om in te wonen of zelfs nooit meer hun thuis kunnen betreden. Er kan schade zijn die niet wordt gezien. Wat als er nog een grote naschok komt. Blijven de gebouwen dan staan? Er is zo veel onzekerheid over de situatie. Ik weet niet precies waar ik naartoe wil door dit te schrijven, maar ik denk dat mij gewoon iets van het hart moest. Ik hou van voetbal. Het is mijn grootste passie en het is heel belangrijk voor mij, maar mijn leven is belangrijker.”

Het dodental staat inmiddels al op ruim 16.000 en blijft maar verder oplopen.

De competitie een week stilleggen is te kort

  • Eens
  • Oneens
52+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie