Jasper Cillessen acteert, zou Ronald Koeman dat al gezien hebben?

Foto: Jasper Cillessen acteert, zou Ronald Koeman dat al gezien hebben?

Als ik Jasper Cillessen tegenwoordig wedstrijden zie keepen bij NEC, krijg ik het idee dat ik naar een acteur zit te kijken. Die meer met andere dingen bezig is dan alleen maar ballen pakken. Een zoektocht naar erkenning die ik soms gênant vind worden.

Waarom nou niet? Wáárom mocht hij niet met het Nederlands elftal mee naar het WK in Qatar? Jasper Cillessen begreep er he-le-maal niks van. Dat Louis van Gaal, toch niet de eerste de beste, hem niet had opgeroepen en via rechterhand Frans Hoek had afgebeld: de dertiger vond dat een regelrechte schande.

Zijn twee voormalige collega’s bij Oranje Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart legden het voor de tv-camera’s, los van elkaar, uit: Jasper Cillessen was in hun tijd een apart mannetje. Vonden zij. Maar ook: zulk een speler heeft niet iedereen graag in de groep, is niet zo populair om erbij te hebben. Van Gaal sprak die woorden nooit hardop uit, maar een goed verstaander wist genoeg.

Ik besloot Cillessen de afgelopen maanden eens goed te blijven volgen tijdens zijn optredens voor de Nijmeegse club. Wat ik tot nu toe heb gezien is een doelman die een aardig potje kan keepen, maar laat ik niet overdrijven. Het is zeker geen Lars Unnerstall, de brok beton die met een flinke portie bravoure de ene na de andere bal uit het doel van FC Twente ranselt.

Of Justin Bijlow. acht jaar jonger dan zijn Nijmeegse collega, maar zeker niet de mindere onder de lat bij lijstaanvoerder Feyenoord. Wat mij opvalt is dat Jasper Cillessen acteert. Vind ik althans. Hij speelt een sluitpost die graag goed gevonden wil worden. Met aparte maniertjes. Zo moet ik terugdenken aan een actie in de thuiswedstrijd van NEC tegen Feyenoord waarin hij een uittrap van dichtbij tegen spits Santiago Giménez aanschoot.

Showmaster

De bal kwam uiteindelijk via de Mexicaan terecht in het doel waardoor de Rotterdammers alsnog leken te gaan winnen. Geluk voor Cillessen, die als een showmaster meteen met de armen wijd in lucht zijn misbaar wilde laten zien, was dat de arbiter van dienst besloot te fluiten voor een overtreding van de regels door de Feyenoord-aanvaller. Iets wat de doelman natuurlijk al had geweten van tevoren, ahum. Eerlijk gezegd vond ik dat niet zo een slimme actie van hem.

Cillissen acteerde een door de wol geverfde keeper te zijn. Raar gedrag wat zijn club bijna een punt kostte. Ik kreeg het idee dat hij vaak bezig is met wat de camera’s rondom het veld van hem registeren én wat andere mensen van hem denken. Zoals bijvoorbeeld Patrick Lodewijks, keepertrainer van het Nederlands elftal. Die zat afgelopen woensdagavond in De Kuip.

De oud-prof was namens de pas aangestelde bondscoach Ronald Koeman de tribune opgeklommen om de doelmannen bij Feyenoord-NEC te beoordelen. En onder andere zag dat Cillissen een strafschop van Orkun Kökçü moest zien te stoppen. Pakweg iedereen in volgepakte De Kuip wist echter al wat er zou gaan gebeuren: dát werd geheid een doelpunt.

En jawel hoor. Cillessen stond in de seconden tevoren als een gek bewegingen te maken op de lijn. Maar toen de pingel uiteindelijk door de Feyenoord-aanvoerder genomen werd, dóók hij niet eens. Terwijl het schot vanaf elf meter niet eens zo hard en perfect was genomen. Het leek er wat mij betreft maar weer eens op dat Cillessen meer bezig was met andere dingen dan de strafschop gewoon proberen te stoppen.

De goalie hoopt natuurlijk van ganser harte weer opgeroepen te gaan worden voor Oranje. Dat is zijn goed recht, maar als ik hem was zou ik dat acteren dan als de wiedeweerga achterwege gaan laten.

Cillessen in Oranje?

  • Ja
  • Nee
6045+ Votes

Cillessen in Oranje?

  • Ja
  • Nee
6045+ Votes

Cillessen in Oranje?

  • Ja
  • Nee
6045+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
23+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
82+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
85+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
474+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1941+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
747+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
170+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
70+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
114+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
625+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
148+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
628+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
754+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
478+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
51+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
164+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
533+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie