“Hey Marco, bedankt hè! Pannenkoek!”

Foto: “Hey Marco, bedankt hè! Pannenkoek!”

Pannenkoek is één van de meest bijzondere Nederlandse beledigingen. Het woord oogt onschuldig, maar als iemand je serieus uitmaakt voor een lap gebakken meel voelt dat toch niet lekker. Het is een plat Amsterdams scheldwoord dat zacht aanvoelt, maar hard aankomt. En dat deed het zeker bij Marco van Basten, op De Dag van vandaag in 2009. 

Op 31 januari 2009 verloor Ajax in eigen huis met 0-1 van sc Heerenveen. Door de nederlaag raakte de landstitel opnieuw uit zicht. De Amsterdammers hunkerden naar het kampioenschap, dat al vier jaar achter elkaar door PSV was veroverd. Ajax bleef haken op 29 titels en moest lang wachten op de derde ster. Dit leidde tot de nodigde frustratie bij de supporters en één van hen in het bijzonder.

“Hey Marco, bedankt hè! Pannenkoek!”, riep de supporter, met Ajax-shirt en -sjaal, richting Van Basten, die de trap afliep naar de kleedkamers. “Kampioenschap weg. Daar doe je het voor, toch? Die derde ster!”, vervolgde hij daarna richting een steward. Het onttrok zich allemaal voor het oog van de camera en zorgde voor unieke beelden, die veelvuldig werden herhaald en bekeken. 

Frustraties 

Eén van de grootste Nederlandse voetballers ooit werd hier voor schut gezet door een boze supporter. Met één woord werd hij gedegradeerd tot een pannenkoek, een zwakkeling, iemand die tekort schoot. De grote Marco van Basten werd op zijn plek gezet door een fan die zich overduidelijk misdroeg, maar wiens frustraties begrijpelijk waren. 

Het seizoen waarin Van Basten trainer was van Ajax is voor beiden geen hoogtepunt. De voormalige topspits moest zijn oude club als beginnende trainer naar een langgekoesterde titel leiden en kreeg een belangrijke stem in het technische beleid. Zijn aankopen Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati, Darío Cvitanich, Evander Sno, Eyong Enoh, Oleguer en Rob Wielaert worden achteraf vooral herinnerd als miskopen. Ajax presteerde onder Van Basten wisselvallig, werd door Volendam vroeg uitgeschakeld in de beker en liep achter in de strijd om de titel. 

Wangedrag 

Bij de start van de tweede seizoenshelft liep Ajax elf verliespunten op in vier wedstrijden, onder meer in dit duel tegen sc Heerenveen. Door de slechte resultaten kon de eerder beschreven supporter zich niet meer beheersen. Hij zou vanaf Vak 410 naar de eretribune zijn gelopen en daar spelers hebben bespuugd en agressief gedrag hebben vertoond richting medesupporters en de trainer. Een week na het incident nam Ajax zijn seizoenkaart in. 

De derde ster zou Ajax dat seizoen niet halen. De Amsterdammers eindigden op de derde plek, onder FC Twente en kampioen AZ. Van Basten kondigde vlak voor het einde van het seizoen, na een 4-0 nederlaag tegen Sparta Rotterdam, zijn vertrek aan. In latere functies bij Heerenveen en AZ kwam hij erachter dat het trainersvak niets voor hem is. Als analist op televisie zit de voetballegende tegenwoordig zichtbaar beter in zijn vel. 

Voltreffer 

Het incident met de boze supporter liet zijn sporen na bij Van Basten, met name doordat het filmpje rondging op internet. “Ik vond het absoluut niet prettig”, vertelde hij in 2013 aan De Telegraaf. “Het was een ludieke actie van die man door dat te roepen, maar voor mij was het erg vervelend. Overal werd het gezegd. Maar iedereen die als kopman ergens werkt, krijgt wel eens iets naar zijn hoofd geslingerd. Dan kunnen ze je beter voor pannenkoek uitmaken dan je ziektes toewensen.”

In zijn recent uitgebrachte biografie kwam ‘San Marco’ ook nog even terug op het incident. Hij kan de belediging inmiddels relativeren, maar beschouwt het nog steeds als een pijnlijk moment. “Juist omdat het zo onschuldig is, zo gewoon. Omdat het zo’n lullig woord is. En dat maakte het uitermate pijnlijk: die vent had geen ongelijk. Het was een voltreffer van die jongen.”

Verdien 15 keer je inleg als Ajax de Champions League wint!

Iconisch moment?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
406+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:44
0+
Koopmeiners evenaart Gullit met winnende goal
20:30
20+
Beschonken Til laat zich gaan tijdens PSV-huldiging
20:23
44+
‘FC Barcelona-spits naar de Eredivisie’
20:14
64+
Lang waarschuwt Feyenoord tijdens PSV-feest
20:01
66+
‘Erik ten Hag-transfer aanstaande’
19:52
14+
Lieke Martens leidt PSG hoogstpersoonlijk naar zilverwerk + contract update
19:45
80+
‘Noodlijdend Vitesse bereikt doorbraak’
19:30
20+
De opstellingen van Excelsior en NEC: geen Cillessen
19:24
230+
‘Arne Slot neemt Feyenoord-spelers mee’
19:11
363+
Ajax-fans gaan los tijdens PSV-huldiging: “Sneu”
19:00
332+
‘Alex Kroes wijst Ajacied de deur’
18:50
11+
Luis Enrique ligt niet wakker van CL-doemscenario: “De zon zal blijven schijnen”
18:30
54+
De Mos lovend over Bosz en kraakt kritische noot over festiviteiten: “Hoort er niet bij”
18:10
0+
Meer bekend over vuurwerkincident PSV-fan Appie
17:50
79+
‘Nieuwe bestemming van Dumfries is bepaald’
17:30
55+
Peer Koopmeiners heeft laatste duel voor Almere City al gespeeld
17:10
707+
‘Doorbraak in onderhandelingen met beoogde Ajax-trainer’
17:00
14+
Download NU de nieuwe SoccerNews.nl-app!
16:50
135+
Ajax-sympathisant over De Kuip: ”Het is ook gewoon het mooiste stadion van Nederland”
16:45
85+
Studio Voetbal-analisten zien PSV-uitblinker vertrekken: “Eredivisie ontgroeid”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie