Gezeik op Oranje allesbehalve geflatteerd

Foto: Gezeik op Oranje allesbehalve geflatteerd

Het Nederlands elftal won vrijdagavond van Schotland met 4-0. Spanje versloeg nog niet zo lang geleden thuis ook Schotland, maar met 2-0. Drie keer raden waar de reacties lyrisch waren en waar ze chagrijnig werden van de overwinning. Geflatteerd is niet voor niets een typisch Nederlands woord.

Opinie: Nederland moet kappen met zeiken op Oranje om het zeiken

Het begon en en bleef doorgaan bij de NOS. De analisten Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart waren nog enigszins mild, maar vonden de 4-0 zege niet goed genoeg. De commentatoren deden er nog een schepje bovenop in de NOS Voetbalpodcast. “We wisten niet dat het Nederlands elftal zo slecht kon spelen”, schreeuwde Jeroen Elshoff. “De rechterkant liep natuurlijk voor geen meter, met Xavi Simons, Jeremie Frimpong en Mats Wieffer”, zei Jeroen Grueter. Nou, pak voor de gein de statistieken van Wieffer er eens bij. Bijvoorbeeld op het gebied van duels winnen, was hij de allerbeste op het veld.

Statistieken geven heel ander beeld van Nederland – Schotland

Pak dan ook gelijk maar de statistieken van de hele wedstrijd erbij en dan zie je dat alles wel meevalt. Natuurlijk was Oranje in de eerste helft slecht, dat mag en moet ook gezegd worden. Toch toonde Oranje effectiviteit en dankzij een vlammend vrijdagavondschot van grote uitblinker Tijjani Reijnders ging Nederland met 1-0 rusten. Als je de eerste helft statistieken erbij pakt, was het van beide kanten matig. Schotland miste één grote kans, maar verder was het allemaal heel goed in balans. Qua passing was Oranje zelfs beter, ondanks die paar ballen die Nederland dus gemakkelijk inleverde.

In de tweede helft zagen we een totaal anders Nederlands elftal en dat zie je ook terug in de statistieken. Alleen het aantal doelpogingen is gelijk (13 om 13), maar verder schoot Nederland meer op doel (6 om 2), had het meer grote kansen (5 om 3) en was het nauwkeuriger in de passing (88 procent, 500 passes om 86 procent van 416 passes). Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

‘Oranje geeft lesje meedogenloosheid op eliteniveau’

Terecht dus ook dat internationale media laaiend enthousiast was over dit Nederlands elftal. ‘Lesje meedogenloosheid op eliteniveau’, was de strekking. Oranje heeft weleens lovende woorden gehad van de buitenlandse pers, maar dat soort teksten toch niet vaak. Eindelijk wordt een zakelijke Oranje geprezen. Ja, zakelijk winnen. Iets waar het Nederlands elftal en Nederlandse clubs zo slecht in zijn. PSV vloog er zo uit tegen Borussia Dortmund in de Champions League en Feyenoord had waarschijnlijk ook de achtste finale van dat miljoenenbal gespeeld als het wat zakelijker was geweest.

Hoe reageerde de Nederlandse media eigenlijk op de 4-0 overwinning en uitstekende start van de voorbereiding op het EK? ‘Geflatteerde zege zwak Oranje’, las ik overal. Ook mijn collega hier bij SoccerNews had dezelfde boodschap: ‘Kwetsbaar Oranje wint zéér geflatteerd’ Ik kan het hem niet kwalijk nemen. In een verder keurig wedstrijdverslag sloop dat verdomde Nederlandse woord er weer in. Google Translate weet niet eens hoe hij “geflatteerd” in andere talen moet vertalen.

Verschil tussen 2008 en 2010

De bakken kritiek die het Nederlands elftal over zich heen krijgt, is van alle tijden. Kritiek waar nodig, maar meestal waar niet nodig. Ga maar even terug naar 2008. Oranje speelt de sterren van de hemel in de groepsfase van het EK en krijgt (terecht) ladingen met lof. Een ronde verder is het avontuur al over. Twee jaar later speelt een totaal ander Oranje op het WK in Zuid-Afrika. Met pek en veren worden de mannen van Bert van Marwijk vast ingesmeerd. Elke overwinning was geflatteerd. En wat presteerden zij toen?

Dus óf dit is een soort staaltje omgekeerde psychologie waardoor Oranje straks zo blijft spelen en alles wint op weg naar de Europese titel, óf we zijn een chagrijnig volkje dat altijd wat te zeuren moet hebben? Ach, na de EK-finale zie ik het wel door de vingers: Oranje kroont zich op geflatteerde wijze tot Europees kampioen.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews.nl. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Hoe vond jij Oranje tegen Schotland?

  • Goed
  • Slecht
383+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:11
0+
Hofs blijft optimistisch tijdens crisis: “Iedereen staat achter de club”
14:00
12+
Schreuder voor Slot, PROMOTIE voor Kroes | Twee Viertje met Aad #80
13:48
367+
Verweij onthult welke trainer ‘op 1 staat op verlanglijst Ajax’
13:33
361+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
13:16
291+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
13:00
230+
‘Slot neemt Feyenoord-verdediger mee naar Liverpool’
12:45
40+
Slot gewaarschuwd voor Ten Hag-scenario
12:30
143+
‘Barcelona meldt zich met 70 miljoen bij Slot’
12:15
229+
‘Koeman passeert Oranje-lichtgewicht’
12:00
92+
Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans
11:55
101+
Hartverwarmend gebaar Steven Berghuis
11:40
8155+
‘Vier Eredivisie-clubs op omvallen’
11:25
234+
Van Persie doet onthulling over bizarre WK-wereldgoal
11:11
290+
‘Ajax wijst ‘bleu’ tweetal af’
10:53
294+
‘Ajax zet streep door Ten Hag’
10:35
876+
‘Verrassende transferwending voor Mats Wieffer’
10:20
83+
Derksen en Driessen oneens over Ten Hag: “Velt eigen doodvonnis”
10:00
28+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
09:50
412+
Ajax krijgt NEC-waarschuwing: “Van AZ kunnen we zeker winnen”
09:30
311+
‘Eredivisie-terugkeer Weghorst aanstaande’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie