Fortuna vaart weer de buitenlandkoers (die werkt)

Foto: Fortuna vaart weer de buitenlandkoers (die werkt)

Met grotendeels een uit bijkans heel Europa weggehaalde spelersgroep wist Fortuna Sittard zich de afgelopen seizoenen knap te handhaven in de Eredivisie. Een koers die de Limburgers nu wederom varen, door vooral het netwerk van een heel slimme Turk en zijn contacten.

Limburgse eredivisieclub Fortuna Sittard weet vaak buitenlandse pareltjes te vinden

Wie had in de afgelopen jaren in Nederland ooit gehoord van namen als Arianit Ferati, Rémy Vita, Dimitrios Siovas of George Cox? Dat zullen er niet veel zijn geweest toen Fortuna Sittard met hen op de proppen kwam. Deze spelers bleken ook nog een regelrechte versterking te zijn voor de Limburgers.

Die inmiddels alweer een ruim aantal jaar op het hoogste niveau in het Nederlandse betaalde voetbal acteren. Sommige genoemde buitenlandse spelers zijn overigens nog steeds actief bij de Sittardenaren. Fortuna vaart wel bij een zeer uitgebreid netwerk dat vertakt is tot ver in de rest van Europa.

Ogan Tarhan

Grote man op de achtergrond is Ogan Tarhan, een makelaar met wijdverbreide contacten. Deze Turk heeft officieel geen functie binnen Fortuna, maar trekt zeker mee aan de technische touwtjes. In een een soort technisch hart, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Met daarin de Portugees Américo Blanco, ook een buitenlander dus, die op papier de technisch manager bij de Zuid-Limburgers is.

Na de (wederom) knappe handhaving van Fortuna afgelopen seizoen, onder leiding van de vaak geemotioneerde Spanjaard Julio Velásquez als hoofdtrainer die ook via via bij de groen-gelen terecht was gekomen, vertrokken er tien spelers uit Sittard. Waardoor er door Tarhan en Blanco naarstig op zoek moest worden gegaan naar versterkingen.

Algerijn

Dit duo wist via hun contacten opnieuw namen naar Fortuna te halen waar, ook nu, niet al teveel mensen in het Nederlandse voetbal van gehoord had. Zo werd ene Mouhamed Belkheir (24) uit Algerije onlangs aangetrokken. Mouhamed wie? vroeg menigeen rondom de Sittardse eredivisionist zich op dat moment af.

Belkheir is met zijn 24 jaar typisch zo een transfer die goed bij de werkwijze van Fortuna Sittard past. Deze aanvaller speelde tot nog niet zolang geleden bij de relatief onbekende Portugese club Vilafranquense en was in het verleden ook actief in de jeugdopleidingen van Torino, Internazionale, Brescia en Hellas Verona.

Fortuna had kennelijk het huiswerk goed gegaan tevoren, want de Limburgers besloten om Belkheir een contract te geven tot medio 2025. Technische spil Blanco met zijn inofficiële rechterhand Tarhan had klaarblijkelijk zoveel vertrouwen in het netwerk dat de Algerijn aanbood, waardoor een verbintenis voor hem het gevolg was.

Nieuwe Fransman

Onbekende naam voor de buitenwereld of niet. De leiding van Fortuna Sittard heeft ook voor komend seizoen volop ingezet op de buitenlandkoers. Zo is er onlangs ook het aantrekken van Loreintz Rosier, een Franse defensieve middenvelder. Hij heeft de jeugdopleiding van Paris FC doorlopen, waarna hij in zijn vaderland ook nog uitkwam voor het tweede elftal van Sochaux.

Uiteindelijk verkaste de 24-jarige middenvelder naar Estoril Praha in Portugal. Niet de meest bekende clubs op een rij, al zegt dat natuurlijk niks of iemand een goede voetballer kan zijn. De voelsprieten van Fortuna Sittard geven klaarblijkelijk, na overleg met hun contacten, een positief signaal af, want Rosier tekent eveneens een contract tot medio 2025 in Sittard.

AC Milan

Met daarbij zelfs nog een cluboptie van één jaar. Ook nu hebben de Limburgers dus weer een verrassende transfer gedaan, net zoals voormalig AC Milan-talent Alen Halilovic (27) dat is. Deze Kroaat speelde al eens in Nederland, bij Heerenveen, maar krijgt komend seizoen in Sittard een soort van tweede kans.

Een andere buitenlander, de 33-jarige Portugees Ivo Pinto, heeft deze week zijn contact verlengd tot medio 2025. De rechtsback is al jarenlang een sterkhouder in het elftal van de Fortunezen, nadat hij – in eerste instantie op huurbasis – in de zomer van 2021 van Dynamo Zagreb naar Limburg kwam. Ook dit bleek wederom een schot in de roos, want Pinto schopte het tot aanvoerder.

Bij de fans zal, uitzonderingen daargelaten, menigeen tevreden zijn met de enige tijd geleden al gekozen koers qua spelersbeleid door de leiding van Fortuna. Simpelweg omdat deze al meerdere keren succesvol is gebleken. Al hoort het aantrekken van de voormalige Turkse topspits Burak Yilmaz zeker niet in de rijtje thuis, eindigde deze meer in een soort van soap.

Haalt Fortuna Sittard dan alléén maar maar buitenlandse spelers? Nee, dat niet. Maar dit betreft meestal een handvol nieuwelingen, waarvan Mitchell Dijks en reservedoelman Luuk Koopmans de laatste exponenten zijn.

Fortuna blijft makkelijk in de Eredivisie komend seizoen?

  • Ja
  • Nee
198+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:45
76+
‘Steijn slachtoffert drie spelers tegen Olympique Marseille’
09:30
57+
Derksen hoopt op terugkeer Van Gaal bij Ajax
09:17
159+
‘Ajax durft Mislintat niet te schorsen’
08:44
72+
‘Teleurgestelde’ Ten Hag geeft zijn ploeg een standje
08:31
97+
Arteta complimenteert Arsenal: “Tegen heel goed PSV”
08:17
787+
‘Mislintat-soap krijgt nieuw hoofdstuk’
07:42
367+
Ajax kondigt nieuwe Bestuursraad aan
07:27
175+
Onana diep door het stof: “We verliezen door mij”
07:16
275+
Veerman verklaart: “Dát hadden we niet onder controle”
23:48
189+
De Jong spreekt niet van naïef PSV: “Misschien voerden we het niet goed uit”
23:29
197+
Teze spreekt van ‘harde les’ in Londen: “Dit zie je in de Eredivisie niet”
23:10
70+
CL: United ook onderuit bij Bayern, gelijkspel in PSV-poule
22:50
173+
PSV terug op aarde door stevige nederlaag bij Arsenal
22:22
857+
‘Niet Mislintat maar Steijn drong aan op komst Sosa’
21:57
481+
PSV-kijkers trekken massaal conclusie bij CL-rentree: “Voetballes”
21:37
85+
Bosz legt keuze uit: “Met twee aanvallende backs spelen is te veel van het goede”
21:21
77+
PSV op vroege achterstand bij Arsenal, Benítez gaat niet vrijuit
21:01
43+
Galatasaray voorkomt stunt van Kopenhagen in zinderende slotfase
20:41
56+
Weer is het Bellingham die Real in blessuretijd verlost
20:21
31+
Champions League: United op zoek naar eerherstel, De Vrij krijgt de kans
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie