Fortuna kan het afscheid van trainer Velásquez aankondigen

Foto: Fortuna kan het afscheid van trainer Velásquez aankondigen

Met de 2-0 zege van Fortuna op concurrent Vitesse konden in Sittard de handen op elkaar van opluchting: handhaving is zo goed als een feit. Een knappe prestatie van de Limburgse eredivisionist waar in de voorbije maanden veel onrust was. De top van de club kan nu het afscheid van één van de hoofdrolspelers in deze, trainer Julio Velásquez, gaan aankondigen. Dát zou de enige en juiste beslissing zijn. En daarna meteen het vizier op volgend seizoen richten.

Fortuna haalde in september vorig jaar, via contacten, de in Nederland compleet onbekende Spanjaard Julio Velázquez binnen als nieuwe hoofdtrainer. Zijn missie was simpel in bewoordingen maar evenzo moeilijk om te gaan behalen: Fortuna in de Eredivisie houden. In de tijd daarna pakte Velásquez met zijn team veel punten, maar bovenal werd de Sittardse club een borrelende vulkaan waar teveel dingen gebeurden die Fortuna qua imago geen goed deden.

Rammen op de dug-out

Zo waren er de gênante woede-uitbarstingen van Velásquez langs de lijn die zeker niet bij een hoofdtrainer in het Nederlandse betaalde voetbal pasten. De Spanjaard stond als een bezetene met zijn vuist op de dug-out te rammen of als een oproerkraaier tegen scheidsrechters te schreeuwen. Een schouwspel van iemand die de controle over zichzelf kwijt leek te zijn. Dit gedrag had niks meer te maken met gewoon gepassioneerd zijn, maar ging simpelweg te ver.

Buiten Sittard lachte de voetbalwereld zich rot om deze kolderieke en tenenkrommende taferelen. De leiding van de Limburgers hield zich hierover, ondanks een korte opmerking van technisch manager Sjoerd Ars hier en daar, stil. Maar intern zal er ongetwijfeld met harde bewoordingen duidelijk zijn gemaakt aan Velásquez dat zijn voorkomen naar de buitenwereld toe over de schreef ging. De man was zijn boekje te buiten gegaan.

Gesprek

Daarmee deed de trainer van Fortuna zichzelf én ook de club tekort, want weinig ging het over de geleverde prestaties op het veld die qua resultaat – niet altijd met het mooiste voetbal overigens – vaak aardig waren. Altijd was er wel wat dat voor gespreksstof zorgde. Pas als handhaving een feit was dan zou de clubleiding van de Zuid-Limburgse eredivisionist met Velásquez om de tafel gaan zitten om zijn aflopende contract te bespreken, zo vertelde technische baas Ars ook enige tijd geleden tegen SoccerNews.nl.

Dát moment is wat mij betreft nu aangebroken. Er kunnen spijkers met koppen worden geslagen. Fortuna kan het afscheid van Julio Velásquez wereldkundig gaan maken. Dát zou de enige juiste beslissing op technisch gebied moeten zijn, ook al heeft de Spanjaard het gestelde hoofddoel behaald. Al blijf ik erbij dat de top van de club al eerder had moeten én kunnen ingrijpen. Wangedrag is immers nergens op zijn plaats. Daarmee had Fortuna dan een belangrijk statement gemaakt.

Excelsior
Fortuna Sittard
Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 21 mei 2023 14:29.

Wie zou Fortuna Sittard als trainer moeten pakken?

  • Jaap Stam
  • Danny Buijs
435+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie