Exclusief: Leon Bailey over afgeketste Ajax-transfer: “Het was ongelukkig”

Foto: Exclusief: Leon Bailey over afgeketste Ajax-transfer: “Het was ongelukkig”

De supporters van Ajax zullen zich de naam van Leon Bailey nog herinneren. De Jamaicaan was in 2013 dicht bij een overgang naar Amsterdam, maar door Europese regels ging de transfer niet door. Bailey speelt inmiddels in de Premier League, maar is de afgeketste transfer niet vergeten, zo vertelt hij aan SoccerNews.nl.

Bailey stond op zestienjarige leeftijd te boek als een groot talent en was op zoek naar een club in Europa. Hij liep stage bij KRC Genk en wekte de interesse van Ajax. Ze bereikten een mondeling akkoord over een contract en een transfer naar Amsterdam leek aanstaande. De Europese wetgeving gooide echter roet in het eten. Spelers mogen voor hun achttiende immers geen profcontract tekenen. “Ik herinner me dat nog goed. Het was een ongelukkige situatie. Ik kan er niet te veel meer over nadenken, want het ligt in het verleden”, vertelt Bailey, tien jaar later.

Met zijn stiefvader, tevens zijn zaakwaarnemer, bleef de snelle buitenspeler zoeken naar een kans. Hij trainde mee bij AS Trenčín en kwam uiteindelijk via Genk en Bayer Leverkusen bij Aston Villa terecht. “Daarom zou ik niet zeggen dat ik baal van het verleden. Ik ben blij met alle beslissingen die zijn gemaakt. Het was ongelukkig op dat moment, maar nu ben ik een speler van Aston Villa. Het is zo gelopen en ik heb een ander pad gevolgd.”

Een voetbalcarrière kan alle kanten op gaan en wordt gestuurd door keuzes en omstandigheden waar de speler zelf soms geen invloed op heeft. Dat beseft Bailey zich maar al te goed. “Ik geniet daarom van elk moment in de Premier League. Je tijd als speler duurt niet lang. Je moet slim zijn en goede beslissingen maken. Aan het eind van de dag komt het aan op hard werken en je doelen bereiken. Tot nu is het een mooie reis geweest, ik moet op deze manier doorgaan. Ik heb nog een lange weg te gaan en ik hoop dat er mooie dingen op mijn pad komen.”

Tweede poging
Vorig jaar zomer werd Bailey opnieuw gelinkt aan Ajax, als vervanger van Antony, maar Aston Villa wilde hem niet laten gaan. Zijn zaakwaarnemer Craig Butler had hem graag alsnog naar Amsterdam gebracht. “Ik heb er sterk voor gepleit dat wanneer Aston Villa hem niet wil en geen vleugelspelers gaat gebruiken, dat ze hem naar Ajax laten gaan. Maar we kwamen eruit en hij mocht spelen.” Zo kwam het tot twee keer toe niet tot een overgang naar Ajax.

Interessante speler voor Ajax?

  • Ja
  • Nee
298+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie