‘Eredivisionisten bezorgen machteloos Ajax drama’

Foto: ‘Eredivisionisten bezorgen machteloos Ajax drama’

Zoals gisteren bekend werd gemaakt zijn maar liefst zestien van de achttien Eredivisionisten voor het plan om een nieuwe NL League, zonder de KNVB, te organiseren. Met name Ajax (en in mindere mate ook Feyenoord) is tegen. De Amsterdammers hebben echter geen poot om op te staan, aangezien veruit het merendeel van de clubs dus vóór heeft gestemd. Dat bevestigt directeur Robert Eenhoorn van AZ, dat dus ook pro NL League is.

Ajax stemt vooral tegen omdat de nieuwe opzet gaat betekenen dat het verplicht is om zeker 5% van de inkomsten uit Europees voetbal af te staan. “In geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan. Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken”, benadrukte commercieel directeur Menno Geelen daarom al.

ROBERT EENHOORN

Eenhoorn van AZ ziet het echter compleet anders. “De benodigde meerderheden zijn ruimschoots gehaald. Nu gaat het om de verdere uitwerking van de plannen. Daarbij streven we er naar om iedereen aangesloten te houden. Voor de duidelijkheid, de vijf procent Europese afdrachten is overigens niet nieuw of extra.”

“Dat gebeurt nu sowieso ook al tot 2025. Dat hebben we drie jaar geleden in het kader van de veranderagenda al met elkaar afgesproken, net als de bescherming van jeugdopleidingen. Die afspraken willen we, om de ‘competitieve balans’ in het Nederlands voetbal te vergroten, na 2025 continueren. Dat is voor de lange termijn goed voor iedereen”, zegt Eenhoorn in gesprek met Voetbal International.


TOON GERBRANDS

Collega Toon Gerbrands van PSV claimde al dat Ajax en Feyenoord zich daarom ‘bij het merendeel neer moeten gaan leggen’, en dus mee moeten werken aan de NL League. “Ja, wij vinden van wel, maar alleen op een manier dat wij ze als grote clubs overal goed bij betrekken. Ajax wil bijvoorbeeld straks geen vijf procent meer afdragen van de Europese inkomsten. Dat is hun goed recht en juridisch hebben ze absoluut een punt. Vanuit hun perspectief snap ik het ook en de andere clubs kunnen dit niet zomaar afdwingen.”

“Aan de andere kant hebben de andere clubs het recht die solidariteitsafdrachten wel te doen. De huidige plannen zijn de basis voor een goed vervolg en het is met een grote meerderheid van stemmen aangenomen. Ajax zal tot en met 2025 de afdrachten ook blijven doen. Op het moment dat er een ander contract over de tv-gelden is, zal er waarschijnlijk meer geld te verdelen zijn, dan komt er wellicht een oplossing of een alternatief voorstel waar iedereen tevreden over is”, aldus Gerbrands tot slot.

Denk jij dat Ajax en Feyenoord uiteindelijk overstag zullen gaan?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
2180+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie