De koning is dood, lang leve koning Real Madrid

Foto: De koning is dood, lang leve koning Real Madrid

‘Een klap die pijn doet’ en ‘Om te janken’, kopten de Madrileense kranten donderdagochtend na de verpletterende nederlaag van Real Madrid tegen Manchester City (4-0). De koning van Europa neergesabeld door een steenrijke Arabische prins: de paniek en ontreddering is groot in Madrid, maar in de kantoren van het Estadio Santiago Bernabéu is het rustig. De Koninklijke laat zich namelijk niet zo makkelijk onttronen.

Beleid Real Madrid verandert niet na deceptie bij Manchester City

De verbazing in Spanje is groot. De koning van Europa, de beste club van de wereld, vernederd door een door oliegeld aangedreven Manchester City. Op een andere manier verloor de ziel van het voetbal van de neppe kant van de sport. Sommige Madrileense kranten zien het zelfs als een grotere waarschuwing voor LaLiga. De in de Spaanse competitie steeds strenger wordende Financial Fairplay-regels zorgen ervoor dat LaLiga het gaat afleggen tegen de premium Premier League waar de sky nog steeds the limit is.

Real Madrid is daar echter de laatste jaren een uitzondering op. De club voldoet perfect aan de LaLiga-regels en ziet zelfs ruimte om elk seizoen te groeien. De 14-voudig Champions League-winnaar heeft de tijd van Gálacticos achter zich gelaten en bouwt de laatste seizoenen gestaag aan een koningsploeg. Voorzitter Florentino Pérez, de man achter het kopen van die supersterren (Gálacticos), zit nog steeds achter zijn Bernabéu-bureau, maar beseft dat spelers met veel potentiële waarde kopen veel interessanter is.

Pérez smijt met geld voor supersterren

Supersterren als Luís Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo en David Beckham werden in het begin van deze eeuw voor tientallen miljoenen euro’s naar Madrid gehaald. Dat was in die tijd nog ongelooflijk veel geld. Later werden Galácticos als Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema, Gareth Bale en James Rodríguez voor nog meer geld gekocht. Seizoen na seizoen maakte Real Madrid dikke verliezen op de transfermarkt. Reden om het tegenwoordig anders te doen. De grootste talenten worden overal vandaan geplukt (nog steeds voor veel geld) en aan de verkoopkant worden goede deals gemaakt. Dat ook dat prijzen kan opleveren bewees Real Madrid vorig seizoen door het winnen van de Champions League en LaLiga.

Real Madrid de laatste tien Champions League-seizoenen:

  • 2013/2014: Winnaar
  • 2014/2015: Halve finales
  • 2015/2016: Winnaar
  • 2016/2017: Winnaar
  • 2017/2018: Winnaar
  • 2018/2019: Achtste finales
  • 2019/2020: Achtste finales
  • 2020/2021: Halve finales
  • 2021/2022: Winnaar
  • 2022/2023: Halve finales
Ancelotti en Modric zullen waarschijnlijk allebei afscheid gaan nemen van Real Madrid.

Bouwen met toptalenten aan een duurzame koningsploeg

Real Madrid gaf de laatste jaren heel veel geld uit aan toptalenten als Aurélien Tchouaméni (80 miljoen euro), Eduardo Camavinga (31 miljoen), Luka Jovic (61 miljoen), Éder Militão (50 miljoen), Ferland Mendy (48 miljoen), Rodrygo (45 miljoen), Reinier (30 miljoen), Vinícius Júnior (45 miljoen) en Thibaut Courtois (35 miljoen). Oudere spelers als Antonio Rüdiger en David Alaba werden transfervrij vastgelegd. Dat daar een enkele miskoop bij zat, kan gebeuren, maar het gros zijn geslaagde aankopen die ook nog eens flink in waarde zijn gestegen. De laatste aankoop die als Galáctico kan worden bestempeld, is Eden Hazard die in de zomer van 2019 voor ruim 115 miljoen euro de overstap maakte van Chelsea naar De Koninklijke.

President Pérez weet als geen ander dat succes komt en succes gaat, maar dat succes bij Real Madrid altijd terugkomt. Hij heeft daarvoor bovendien een nieuwe manier gevonden en weet ook hoe hij nu verder gaat. Met Courtois, Rüdiger, Militão, Camavinga, Tchouaméni, Rodyro en Vinícius Júnior ligt er een sterke basis om op voort te borduren. Ook heeft Real de volgende Braziliaanse superster al in huis gehaald met Endrick: een 16-jarige jongen waar even 35 miljoen euro voor is afgetikt.

Toekomstige Galácticos doen Real herleven

Op korte en misschien al heel korte termijn zal Real afscheid gaan nemen van sterspelers Karim Benzema, Luka Modric en Toni Kroos. De clubleiding heeft daar al op ingespeeld door – op een handtekening na – een akkoord te hebben met Jude Bellingham. Ook lijkt het erop dat door alle problemen bij Paris Saint-Germain het elftal daar uiteen gaat spatten. Het is geen geheim dat Kylian Mbappé dolgraag naar Real Madrid wil. Achraf Hakimi kan dan ook in Parijs worden opgepikt en terugkeren naar Madrid. Erling Haaland is waarschijnlijk een onhaalbare Galáctico, maar met Victor Osimhen van Napoli heeft Pérez al een uitstekend alternatief in gedachte.

Topspelers die in de huidige explosieve markt voor ruim 100 miljoen euro gehaald zullen worden. Het verschil met de oude sterspelers is dat deze allemaal in de categorie 18-25-jaar vallen en misschien wel voor tien jaar bij Real Madrid kunnen blijven voetballen. Net als Cristiano Ronaldo, Benzema, Modric en Kroos dus, de vorige Galácticos die tot die betere categorie behoorden. Dat gaan ze dan waarschijnlijk wel doen onder een andere trainer. Maestro Carlo Ancelotti is op weg om bondscoach van Brazilië te worden en zal er met Real wel uitkomen. Pérez weet natuurlijk allang wie de Italiaanse topcoach moet opvolgen.

Want wie beter dan de belichaming van een Galáctico positivo Zinedine Zidane kan de sterren van nu en de supersterren van morgen leiden naar een wederopstanding. De renaissance van Real Madrid begon woensdagavond na het zo pijnlijke verlies bij City. De koning is dood, lang leve de nieuwe koning.

Wint Inter de Champions League-finale in reguliere speeltijd van City?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Is Real Madrid ten dode opgeschreven?

  • Ja, niemand kan op tegen de Arabische ponden
  • Nee, Real blijft de koning
467+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie