Bowen verlost West Ham van prijzendroogte: Conference League-winst tegen Fiorentina

Foto: Bowen verlost West Ham van prijzendroogte: Conference League-winst tegen Fiorentina

West Ham United heeft beslag gelegd op de Conference League. In Praag besliste Jarrod Bowen in de laatste minuut de finale tegen Fiorentina (1-2). Voor het eerst in de clubgeschiedenis pakten The Hammers een Europese prijs.

West Ham verslaat Fiorentina in Praag

Beide ploegen keken al tijden uit naar deze Europese finale. Voor Fiorentina was het de tweede eindstrijd in een aantal weken, nadat het de strijd op de Italiaanse beker verloor tegen Internazionale. Vanavond kon de ploeg uiteraard weer een beroep doen op Sofyan Amrabat, de stofzuiger op het middenveld. West Ham United kon zich opmaken voor de finale, nadat het afrekende met AZ. In de Premier League draaide de formatie van David Moyes een zeer moeizame jaargang, al werd handhaving wel veiliggesteld.

De wedstrijd begon vrij rustig, waarbij Fiorentina wel het initiatief pakte. Een hard afstandschot van Rolando Mandragora miste echter de juiste richting. Aan de overkant kreeg Declan Rice een kans op een afvallende bal van rand zestienmetergebied, maar de Engelsman mikte het leer een meter naast. Viola bleef het meeste balbezit houden, al resulteerde dat niet in grote kansen.

Vervolgens werd het spel stilgelegd, toen Cristiano Biraghi was geraakt door plastic bekers vanuit de West Ham-vakken. Eentje raakte de aanvoerder stevig, waarna hij bebloed aan het hoofd behandeld moest worden. Geen staking zoals in Nederland, maar de Italiaanse verdediger kwam terug met een paarse tulband. Luka Jovic leek laat in de eerste helft de ban te breken, de spits stond daarbij echter buitenspel. Zo gingen de ploegen zonder doelpunten rusten.

Duel komt los na rust

In het tweede bedrijf schreeuwden The Hammers om een penalty. Jarrod Bowen nam de bal aan op de borst, waarna Biraghi ‘m op de hand kreeg. Scheidsrechter Carlos Del Cerro Grande werd door de VAR naar de kant geroepen, en hij kende een strafschop toe. Saïd Benrahma twijfelde niet en schoot feilloos binnen: 0-1.

Vijf minuten later kwam Fiorentina al met het antwoord. Nicolás Gonzalez bezorgde de bal bij Giacomo Bonaventura, die de verre hoek vond: 1-1. De paarsen leken erop en erover te gaan, maar Rolando Mandragora schoot net naast.

Bowen de held van de Londenaren

Fiorentina hield de druk erop, terwijl West Ham vooral tegenhield en mikte op de counter. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd wisten de Londenaren een gaatje te vinden in de vijandelijke defensie. Lucas Paquetá stuurde Bowen weg, die koel bleef oog in oog met Pietro Terracciano: 1-2. Hij verwierf in één keer de status van clubheld. De West Ham-fans werden helemaal gek, terwijl ook Moyes en de reservespelers het veld opkwamen. De vijf minuten blessuretijd moest nog wel afgewerkt worden, maar kansen kreeg Fiorentina niet meer.

Zo is West Ham United de opvolger van AS Roma en pakt het de Conference League. Het betekent de eerste prijs in 43 jaar, nadat er voor het laatst de FA Cup werd gewonnen. Voor het eerst verovert het een Europees prijs. Fiorentina kan weer op de blaren zitten na de volgende verloren eindstrijd.

Scoreverloop: 0-1 (62′) S.Benrahma (pen.), 1-1 (67′) G.Bonaventura, 1-2 (90′) J.Bowen

De terechte winnaar?

  • Zeker!
  • Vind ik niet
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie