Bogarde voorspelt nieuwe leider Oranje-defensie onder Koeman

Foto: Bogarde voorspelt nieuwe leider Oranje-defensie onder Koeman

Winston Bogarde is erg onder de indruk van de ontwikkeling die Sven Botman dit seizoen doormaakt bij Newcastle United. In de Premier League zet hij zijn vorm van bij OSC Lille moeiteloos door.

Bogarde werkte als veldtrainer met Botman samen bij Ajax en legde vooral de focus op mentale aspecten. “De focus om vooral de beste te willen zijn. Elke dag beter worden, de lat hoger leggen, jezelf uitdagen en de killersmentaliteit krijgen om een tegenstander op te vreten en uit te schakelen om geen tegengoals te incasseren. Dat is de eerste prioriteit als verdediger”, legt Bogarde uit in De Telegraaf.

‘Hij kon me af en toe wel schieten’

De oud-voetballer lette ook veel op ‘verdedigen op detailniveau’. “Zoals beter positie kiezen om z’n snelheid te gebruiken, zijn coördinatie in het draaien, wenden, keren en meedogenloos zijn in duels. Daarna kwam de nadruk op verdedigend koppen, het coachen en leiding geven aan de verdediging te liggen. Ik was heel hard voor hem en dan kon hij me af en toe wel schieten. Maar ik kon hem ook schieten als hij weer gek deed of niet deed wat ik wilde.”

Botman was meermaals lyrisch over samenwerken met Bogarde, dat blijkt wederzijds. “Nadat Sven de knop had omgezet, werden onze samenwerking en band veel beter. Hij was heel leergierig, luisterde goed en ging aan de slag om zich elke dag te verbeteren. Zijn werkethiek was goed, een wereld van verschil met toen ik met hem begon. Hij dacht te makkelijk en deed er niet alles voor. Zijn houding en gedrag waren gewoon slecht. Maar als ik hem zo bekijk, dan zie ik de focus, drive en winnaarsmentaliteit om te overleven en te winnen. Ik hoop dat hij dat in zijn hele carrière kan vasthouden.”

‘Kans bij Oranje gaat hij krijgen’

Dat Botman Ajax al snel verliet, vond Bogarde jammer. “Maar op het moment dat hij zijn carrière bij Lille voortzette, had hij de basis om zichzelf in het buitenland te laten zien. Dat heeft hij in Frankrijk bewezen en doet hij nu in de Premier League, waar hij beter op zijn plek is, opnieuw. Dus ben ik erg blij voor hem, want hij is van ver gekomen. Uiteindelijk moeten de spelers het zelf doen. Ik heb alleen geholpen in zijn ontwikkeling en hem hopelijk de details van het verdedigen bijgebracht. Nu staat hij met Newcastle United in de top vijf. Hij is een steunpilaar en krijgt weinig goals tegen. Dan verdien je een serieuze kans bij het Nederlands elftal. En die gaat hij ook krijgen.”

Botman wordt de nieuwe Virgil van Dijk

  • Eens
  • Dat niet
484+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie