‘Eredivisie bezorgt Ajax internationale tegenvaller’

Foto: ‘Eredivisie bezorgt Ajax internationale tegenvaller’

Ajax heeft de ambitie om de Europese topclubs aan te vallen. Sportief en financieel heeft de club grote stappen gemaakt, maar Voetbal International voorziet de komende jaren geen significante groei meer.

Het medium schrijft: “Het doel om de begroting op te voeren naar 150 tot 200 miljoen euro is gehaald. Dit lijkt momenteel voldoende voor structurele deelname aan de Champions League. De moeilijkheidsgraad van de volgende stap — regelmatig overwinteren en internationaal stunten — is echter extreem hoog. Nationaal loopt Ajax tegen de grenzen aan van een kleine markt, internationaal houdt de UEFA de kleintjes klein en de groten groot.”

Ajax blijft economisch gezien hangen tussen plaats 25 en dertig. De top-twintig blijft op serieuze afstand. “De vooruitzichten zijn niet al te gunstig. De club heeft absoluut goede progressie geboekt als we kijken naar de commerciële inkomsten en merchandising en die lijn zal Ajax ook vast doorzetten, maar daarmee worden niet de echt grote slagen van tientallen miljoenen gemaakt. Ajax blijft een grote vis in een kleine vijver”, aldus VI.

Het tv-contract van de Eredivisie ligt nog jaren vast en bovendien mist Ajax stadioninkomsten. “De grens van 200 miljoen inkomsten kan Ajax vermoedelijk passeren in 2024. Dan gaat namelijk de vernieuwde Champions League van start”, zo vervolgt het medium. “Tot 2024 zal Ajax de transfersommen en salarissen niet veel verder meer kunnen opvoeren, omdat de spelerskosten in verhouding tot de omzet dan te zwaar worden. De risico’s op forse operationele verliezen worden in dat geval te groot.”

Zorgwekkend?

  • Ja
  • Nee
363+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie