PSV ziet droomspits in Eredivisie rondlopen

Foto: PSV ziet droomspits in Eredivisie rondlopen

PSV won ondanks zeven wisselingen in de basiself probleemloos van Heracles Almelo (2-0, red.). Trainer Roger Schmidt gaat in dat opzicht ‘gewoon’ door waarmee hij vorig seizoen gestopt was: rouleren. Zelfs in deze fase van het seizoen, waar er de komende weken twee belangrijke Champions League-ontmoetingen met Benfica op het programma staat, geeft Schmidt zijn sterspelers al rust. Eén ding zal wel snel opgelost moeten worden: de kwestie van de (nieuwe?) tweede spits van PSV. 

PSV had ogenschijnlijk weinig moeite met Heracles Almelo bij de aftrap van het Eindhovense Eredivisieseizoen. De ploeg van Roger Schmidt had ten opzichte van het gewonnen Champions League-voorrondeduel met FC Midjylland (6-0 over twee wedstrijden) een heel ander karakter bij de start van de Eredivisie. Vorig seizoen zorgde hetzelfde fenomeen, het grote roulatiesysteem van de Duitse oefenmeester, voor een hoop commentaar én wisselvalligheid. Dat laatste lijkt voorlopig verleden tijd; ook met een B-keuze had PSV eigenlijk geen moeite met Heracles en boekte het een zakelijke overwinning als generale voor het eerste Champions League-treffen met Benfica. 

PSV & de tweede spits

De opvallendste verandering aan het basiselftal van Schmidt was toch wel de invulling van de spitspositie. Volgens Schmidt is het nog steeds zo dat zijn team op dezelfde manier voetbalt als vorig seizoen, maar de Duitse oefenmeester lijkt op dit moment de enige te zijn die daar nog van overtuigd is. Mauro Júnior speelde als ‘tweede spits’ (lees: aanvallende middenvelder) op de plek die normaal wordt ingevuld door Mario Götze. Ook zijn vaste partner in de aanval in dit seizoen, Eran Zahavi, kreeg tegen Heracles rust van zijn trainer. Op zijn plek zagen we een bekend gezicht: Yorbe Vertessen, die van Schmidt de kans kreeg om zijn kwaliteiten te tonen vanuit zijn natuurlijke positie – Vertessen speelde in de jeugd van PSV overwegend als spits. 

De keuze voor Vertessen legt de vinger eigenlijk meteen op de zere PSV-plek. De jonge Belgische aanvaller kan iedereen zijn hielen laten zien in een sprintduel, daarna houdt het vaak op voor het talent van PSV. Tegen Heracles Almelo kun je dat nog hebben, maar op het moment dat Zahavi een keer één of meerdere weken niet beschikbaar is omdat hij een blessure heeft, ontstaat er toch wel een probleem voor de Eindhovenaren.

Luuk de Jong wordt de afgelopen weken geopperd als dé oplossing voor die problemen. De boomlange aanvaller is niet meer zeker van een basisplaats bij de Spaanse subtopper Sevilla en zou niet onwelwillend tegenover een terugkeer in het Phillips Stadion staan. Het blijft echter wel de vraag of De Jong de gedroomde spits voor PSV is. De aanvaller is een bewezen doelpuntenmaker en heeft een prijzenkast vol landskampioenschappen en andere PSV-prijzen om dat te bewijzen. Deze in het verleden geboekte resultaten bieden echter nergens zekerheid voor een doelpuntrijke toekomst, helemaal niet wanneer je Roger Schmidt als trainer hebt. 

Eran Zahavi 

De reden dat de Duitser zo gek is op Zahavi, komt niet alleen door zijn neusje voor de goal. De ervaren Israëlische spits had vorig seizoen een paar maanden nodig om te wennen aan de Eredivisie en het leven in Nederland, maar eenmaal op zijn plek in Eindhoven vielen de ballen gemakkelijk in het netje. Dit seizoen lijkt Zahavi helemaal los te zijn: als enige spits in een 4-2-3-1-formatie krijgt de Israëlische doelpuntenmachine niet alleen meer bewegingsvrijheid in offensief gebied, ook is zijn rol in de pressing van PSV een belangrijke. 

Zahavi kan niet alleen doelpunten maken, de spits heeft ook zonder bal een grote invloed op het spel van de Eindhovenaren. Neem het eerste doelpunt van Noni Madueke in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Zahavi zet zelf de combinatie op met Madueke, blijft vervolgens tot 25 meter van de goal praktisch naast de Engelsman lopen en trekt daarna een gat door van Madueke af te bewegen en richting de tweede paal te lopen. Daardoor maakt hij de ruimte voor Madueke om in te dribbelen, en uiteindelijk na twee minuten de score al te openen. 

Dat is op het moment dat je een type Luuk de Jong opstelt, schier onmogelijk. De Jong is niet alleen veel minder snel dan Zahavi, ook op voetballend gebied is de boomlange Oranje-international minder behendig dan zijn Israëlische concullega. Op dat moment krijg je een situatie zoals die zich bij Ajax ook voortdoet met Sébastien Haller. In de zestien is De Jong van een ander niveau dan de andere spitsen, mede door zijn lengte en (lucht)duelkracht, maar in voetballend opzicht komt De Jong echter (handelings)snelheid en techniek te kort, waardoor hij altijd een vertragende factor zal zijn in de snelle aanvalsmachine van PSV. Daardoor haal je De Jong in principe als pinchhitter, maar voor een rol op de reservebank lijkt de ervaren spits zowel in transfersom als met salaris te duur. 

Eredivisie-talenten

PSV heeft echter nog een verborgen troef achter de hand: Maxi Romero werd ooit voor 10 miljoen euro aangekocht, maar wist nooit te overtuigen in het Phillips Stadion. Een waslijst aan blessures is daar een oorzaak van, maar vorig seizoen kreeg de Argentijn van Schmidt plotseling een kans. Het noodlot sloeg opnieuw toe voor de spits, maar hij is nog steeds een contractspeler van PSV (tot 2023, red.) en ondanks geruchten over een huurtransfer, speelt hij nog steeds in Eindhoven. De Argentijn zou straks tweede viool kunnen spelen achter Zahavi, maar ook binnen de Eredivisie lopen er andere spelers rond die deze rol zouden kunnen vertolken. 

Jörgen Strand Larsen (FC Groningen) kan nog veel stabieler worden in zijn prestaties, maar is wel een type spits die PSV in laatste 15 minuten van de wedstrijd in kan brengen om een doelpunt te forceren. Ook wanneer PSV liever een meer voetballende nummer negen heeft als alternatief voor Zahavi, dan kan een belletje naar Het Kasteel om over Emanuel Emegha de 18-jarige spits misschien naar Eindhoven lokken. De boomlange aanvaller heeft geen basisplaats bij Sparta, maar kan als jongeling in de PSV-selectie een jaar wennen aan het hogere niveau en wellicht dit seizoen al wat minuten meepikken.

Wie moet nieuwe spits van PSV worden?

  • Maxi Romero
  • Luuk de Jong
  • Eredivisie-talent kopen
  • Yorbe Vertessen
1171+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie