Terugkeer De Jong zorgt voor grote problemen bij PSV

Foto: Terugkeer De Jong zorgt voor grote problemen bij PSV

PSV sprak aan het begin van het seizoen 2020/2021 te gaan voor het landskampioenschap, maar Ajax liet weinig heel van de Eindhovenaren. De ploeg van trainer Roger Schmidt veroverde slechts 72 punten, terwijl de Amsterdamse concurrent het seizoen afsloot met 88 punten. Het was wel voldoende voor de tweede plaats in de eindklassering, maar dat was niet waarnaar PSV op zoek was.

De Noord-Brabanders hoopten met het binnenhalen van Schmidt de komende jaren een trainer in huis te hebben die erin slaagde om de concurrentiestrijd met Ajax aan te gaan. De Amsterdamse vereniging heeft dan wel veel meer financiële middelen dan PSV, maar het Eindhovense bestuur stelde dat een andere manier van denken alsnog resultaat kon opleveren. Met het aanvallende voetbal dat Schmidt in het verleden bij zijn clubs hanteerde, dacht de vereniging alsnog kans te maken op een nieuw kampioenschap.

Schmidt besloot om met een 4-2-2-2 formatie aan de aftrap te verschijnen, waarop hij een hoop kritiek kreeg van de Nederlandse media. Niet alleen bleef PSV zeer kwetsbaar in de tegenaanval, ook was het spel bij tijd en wijle niet om aan te zien. Bovendien gingen de resultaten niet zoals verwacht en verspeelde PSV tegen onder meer Ajax en Feyenoord (beide uit) de titelkansen. Toen de club ook in de KNVB Beker en Europa League uitschakeling niet voorkwam, zat er voor PSV niets anders op om voor de tweede plaats te spelen.


De Nederlandse topclub maakt met drie voorrondes Champions League deze zomer kans op plaatsing voor de poulefase, maar het lijkt realistischer dat PSV uiteindelijk in de Europa League terechtkomt. Het betekent dat de club zomaar eens tientallen miljoenen euro’s kan mislopen ten opzichte van Ajax, dat alleen maar verder uitloopt met zijn financiële voorsprong. PSV is daarom nadrukkelijk op zoek naar een manier waarop het de Amsterdamse club kan achterhalen. Het lijkt daarbij een oplossing te vinden.

Luuk de Jong



De laatste weken zingt in de Nederlandse media steeds vaker de naam van Luuk de Jong rond. De centrumspits speelde tussen 2014 en 2019 vijf seizoenen voor de Eindhovenaren, waarin hij maar liefst driemaal het kampioenschap veroverde. Daarnaast kwam hij vrijwel elk seizoen boven de twintig doelpunten voor zijn ploeg, waardoor hij een zeer belangrijke bijdrage leverde aan de prestaties van PSV. De aanvaller verdiende met zijn optreden uiteindelijk een overstap naar Sevilla, waar hij als eerste spits aan het werk ging.

De Nederlander heeft het tijdens zijn Spaanse avontuur echter moeilijker dan verwacht. De Jong kreeg al snel concurrentie van Munir en Youssef En-Nesyri die van hoofdtrainer Julen Lopetegui Agote de voorkeur kregen. Daardoor belandde de Oranje-International steeds vaker op de reservebank en moest hij het van zijn invalbeurten hebben. De afgelopen twee jaar kwam hij niet boven de tien doelpunten, waardoor hij nauwelijks voor een langere periode de tijd kreeg om zichzelf aan de oefenmeester te bewijzen.


Bij de supporters kan de centrumspits nooit meer mis, want in 2020 bezorgde De Jong de club de Europa League door in de finale Internazionale te verslaan. De Spaanse subtopper kwam binnen vijf minuten op een achterstand te staan door een doelpunt van Romelu Lukaku, maar zeven minuten later trok De Jong de stand gelijk. Na ruim een half uur spelen werkte de Nederlander zelfs het tweede doelpunt binnen, waarmee hij zijn ploeg op voorsprong bracht. Uiteindelijk won Sevilla met 3-2 van de Italianen, waardoor de beker binnen was.

Aanvulling bij PSV



Sinds die tijd is echter weer veel gebeurd met De Jong. Ondanks de doelpunten in de finale wist hij geen vaste basisplaats af te dwingen en moest hij het afgelopen seizoen eveneens stellen met invalbeurten. Het begint bij De Jong daarom overduidelijk te kriebelen om een nieuwe stap in zijn loopbaan te maken. Hoewel een transfer naar een buitenlandse topcompetitie voor hem logischerwijs bovenaan staat, lijkt ook de optie om bij PSV terug te keren reëel te zijn. Sterker nog: de club houdt serieus rekening met de komst van De Jong.

PSV verwacht deze zomer Donyell Malen te verliezen en is daarom nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe aanvaller naast Eran Zahavi. De centrumspits moet niet alleen scorend vermogen in huis hebben, maar moet ook in staat zijn om deel te nemen aan het avontuurlijke voetbal dat PSV onder leiding van Schmidt op de mat moet brengen. De Jong liet in het verleden zien uitstekend uit de verf te komen in voetballende ploegen, waardoor PSV hem als belangrijke schakel ziet om de club volgend seizoen naar een landskampioenschap te leiden.

De Jong gaat naar verluidt echter niet voor een appel en een ei weg bij Sevilla. De Spanjaarden verwachten een hoge transfersom dat boven de 10 miljoen euro zou zorgen. Dat is een fors bedrag voor de Eindhovenaren, die doorgaans spelers voor lagere bedragen naar de club halen. Het bestuur van PSV is ogenschijnlijk echter overtuigd van de inbreng van De Jong, waardoor een transfer ervan lijkt te komen. Vervolgens moet PSV ook De Jong nog overtuigen van een terugkeer naar Nederland, maar dat lijkt niet de lastigste opgave te zijn.

Benodigde kwaliteiten

Hoewel veel supporters van PSV de komst van De Jong waarschijnlijk wel zien zitten, zorgt het ook voor een groot vraagteken rondom het beleid van de club. De Eindhovenaren beschikken met Noni Madueke, Yorbe Vertessen, Joël Piroe en Maxi Romero over voldoende spelers die als centrumspits uit de voeten kunnen, maar die geen kans kregen omdat Malen op hun positie stond. Als Malen daadwerkelijk uit Eindhoven vertrekt, dan rijst de vraag op of het niet eerlijker is om een van deze jonge spelers de kans te bieden in het eerste elftal.


Waar PSV de afgelopen jaren aangaf veel op de jeugdspelers te richten, blijkt met het binnenhalen van De Jong dat de club bovenal op de korte termijn bezig blijft. Om het Ajax daadwerkelijk lastig te maken, is het echter eveneens benodigd dat de club een paar jaar verder kijkt. Door veel talenten te laten doorstromen creëert PSV financiële ruimte voor de toekomst. Daarvoor is het wel benodigd dat de club zijn jonge talenten durft op te stellen en hen de tijd geeft om zichzelf verder te ontwikkelen, wat nog niet op grote schaal gebeurt.

De Oranje-International zorgt volgend seizoen ongetwijfeld weer voor minimaal twintig doelpunten in de Eredivisie, waardoor PSV een goede kans maakt op het landskampioenschap. Tegelijkertijd liet Ajax afgelopen voetbaljaar zien dat zijn concurrenten nauwelijks misstappen kunnen veroorloven. Het is voor de Eindhovense club daarom vooral te hopen dat zijn concurrent meer punten laat liggen dan vorig seizoen. Dan kan de club met De Jong voorop hardwerkend strijden voor het vierde kampioenschap van de spits bij PSV.

Moet PSV Luuk de Jong terughalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
1266+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
42+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
52+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
21+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
37+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
253+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
51+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
87+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
211+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
79+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
742+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
160+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
44+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
343+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
746+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
197+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
321+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
10+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
336+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie