Guardiola staat voor grootste uitdaging bij Ajax

Foto: Guardiola staat voor grootste uitdaging bij Ajax

Pep Guardiola werd vorige week plotseling in verband gebracht met een dienstverband bij Ajax. De Spaanse mananger van Manchester City werd bij ESPN geopperd als toekomstige trainer in de Johan Cruijff ArenA. De band van Guardiola met de Amsterdamse club, die zich voor een groot deel in Barcelona vormde, zou daar de belangrijkste reden voor zijn. Mogen de Ajax-fans dromen? 

Ajax werd dit seizoen met twee vingers in de neus kampioen van de Eredivisie, won ook de KNVB Beker nog, maar Europees succes was (nog steeds) te veel gevraagd. De Amsterdammers hebben met Erik ten Hag een persoon in huis die de laatste drie jaar stevig aan de weg timmerde als trainer van de Amsterdammers, maar deze week werd er een nóg grotere naam in verband gebracht met de Amsterdamse trainersfunctie. Volgens de analisten van ESPN zou Ajax in de toekomst een poging moeten wagen om Pep Guardiola, tegenwoordig trainer van Manchester City, naar de Johan Cruijff ArenA te halen. 

Ajax en Josep ‘Pep’ Guardiola 

De link tussen de Spaanse supertrainer en de Ajax werd natuurlijk niet voor het eerst gelegd in de studio van de voetbalzender. Guardiola heeft al sinds de tijd dat hij als voetballer actief was een speciale band met de Amsterdamse club. Dat komt echter meer door de invloeden die Ajax in de personen van Johan Cruijff en Louis van Gaal richting het Camp Nou stuurde dan Guardiola’s persoonlijke ervaringen met de Amsterdamse topclub. Als speler van Barcelona had Cruijff al een stevige vinger in de Catalaanse voetbalpap en later als trainer zorgde Cruijff er hoogstpersoonlijk voor dat Guardiola de trainersstoel kreeg én bleef door gesprekken met de toenmalige voorzitter. 


Qua speelstijl heeft Guardiola van zijn trainers natuurlijk een sterke link met Van Gaal. De Nederlandse toptrainer maakte de Guardiola als verdedigende middenvelder bij FC Barcelona mee en borduurde later als trainer van Barça door op de filosofie die Cruijff invoerde en Van Gaal in de jaren negentig perfectioneerde. Het is dan ook geen gekke conclusie dat de Spaanse toptrainer een speciale band heeft met de Amsterdamse voetbalclub. Eén die de coach ook niet onder stoelen of banken steekt. 

Dat Guardiola Ajax nog altijd als een Europese topclub ziet, valt op te maken uit uitspraken die hij deed nadat de Super League werd aangekondigd. De trainer van Manchester City, dat zich ook verbond aan de inmiddels weggevaagde competitie, vroeg zich tijdens een persmoment openlijk af waarom een club als Ajax niet bij de grootste clubs van Europa was geschaard. Volgens de Spaanse trainer was dat een grote fout, waardoor de ESPN-analisten wel durfden te concluderen dat Ajax een kans zou maken op het moment dat Guardiola beschikbaar is. 

Guardiola-gekte

De voetbalwereld is sowieso de afgelopen tien jaar al in de ban van een Guardiola-gekte. De voormalig verdedigende middenvelder begon zijn trainerscarrière in 2007, als eindverantwoordelijke van het tweede elftal van FC Barcelona. De coach maakte in zijn eerste jaar als hoofdtrainer dermate indruk dat hij een jaar later werd doorgeschoven naar het eerste elftal van FC Barcelona. Daarmee kreeg Guardiola zijn eerste job als coach bij de club die hem als speler groot maakte. 


Sterker nog: als trainer van Barcelona werd Guardiola nog groter dan dat hij als speler was. Vanaf het moment dat Guardiola zijn stempel op het eerste elftal van Barça mocht drukken, lukte dat de Spanjaard als geen ander. De coach had natuurlijk het geluk dat hij in de beste jaren van Lionel Messi trainer was van Barcelona, maar ook de tactische vernuftigheid en de absolute winnaarsmentaliteit die Guaridola tot perfectie drijft, hadden daar een belangrijk oordeel in. 

Na het winnen van alle prijzen die je maar winnen kan met Barcelona, was zijn honger echter nog niet gestild. De coach was na zijn tijd van Barcelona de meest gewilde trainer op de markt, maar nam een jaartje vrij. Een seizoen later verbond Guardiola opnieuw zijn lot aan een Europese topclub: dit keer trok de Spanjaard naar Duitsland om coach van Bayern München te worden.
In de Bundesliga was Pep in 161 wedstrijden goed voor 2,41 punten per wedstrijd, wat hem onder andere de Duitse landstitels, nationale bekers én (Europese) Supercups opbracht. De Champions League, die Guardiola als trainer van Barcelona twee keer won, ontbreekt echter in de Beierense prijzenkans van de Spaanse succestrainer. Die beker hoopte hij bij Manchester City de afgelopen vier seizoenen ook binnen te slepen. Dit jaar strandde The Citizens pas in de finale, die werd verloren van Chelsea (1-0). 

Stunttransfer Guardiola 

Na die verloren Champions League-finale werd er even getwijfeld aan de continuïteit van Guardiola bij Manchester City. Er ontstonden geruchten dat de clubleiding niet tevreden meer was met de Spaanse trainer, maar die werden al snel de kop ingedrukt door de hoofdrolspeler zelf. Guardiola gaf daags na de verloren Champions League-finale al aan dat hij hoe dan ook bij Manchester City wilde blijven, omdat de club hem “alles gaf wat hij nodig had als trainer”. Dat dit (nog) niet genoeg bleek voor de ultieme prijs voor The Citizens, lijkt daar voor Pep in ieder geval geen verandering in te brengen.


Mocht Guardiola het volgend seizoen echter wel lukken om de Champions League-trofee naar Manchester te brengen, dan kan het wel zijn dat de Spaanse manager een nieuwe uitdaging moet zoeken. Natuurlijk vallen alleen Champions League-clubs binnen de doelgroep, maar in een topcompetitie heeft Guardiola alleen nog écht een uitdaging in de Serie A. La Liga, de Premier League én de Bundesliga-titel staan allemaal al op zijn naam, alleen de Scedutto ontbreekt nog op die erelijst. 

Toch lijkt de kans enorm klein dat Guardiola daadwerkelijk naar Ajax komt, hoe graag sommige fans dat ook zien gebeuren. Het zal voor de Spaanse supermanager wel dé uitdaging van zijn trainerscarrière zijn: rijke teams zoals Barcelona en Manchester City naar de Champions League(-finale) brengen is natuurlijk knap, maar die cup met Ajax winnen zou hem wel de meest legendarische manager ooit maken.

Wordt Pep Guardiola ooit trainer van Ajax?

  • Ja
  • Nee
  • Ligt aan de omstandigheden
2867+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
67+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
103+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
100+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
44+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
59+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
327+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
67+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
102+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
291+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
88+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1169+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
179+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
49+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
464+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
800+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
211+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
335+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie