Nieuwe PSV-smaakmaker dient zich aan

Foto: Nieuwe PSV-smaakmaker dient zich aan

PSV won zaterdagavond maar ternauwernood van FC Groningen. Pas na ruim een uur spelen lukte het de Eindhovenaren om de openingstreffer op het scorebord te krijgen. De bal kwam tijdens een schot van Donyell Malen op de arm van Wessel Dammers, waardoor de scheidsrechter een strafschop gaf. PSV haalde daarmee opgelucht adem, al kreeg de thuisploeg in de wedstrijd al de nodige kansen.



Het duel stond in het teken van het afscheid van Willy van der Kuijlen. De legendarische aanvallende middenvelder speelde tussen 1964 en 1981 meer dan 500 wedstrijden in het eerste team van PSV, waarin hij tot meer dan 308 doelpunten kwam. Na zijn loopbaan kreeg hij in Eindhoven verschillende functies bij de club, waaronder het assistentschap tussen 1993 en 1995. Het overlijden van Van der Kuijlen, die de laatste jaren leed aan de ziekte van Alzheimer, kwam in Eindhoven hard aan, zo was in het duel met FC Groningen voelbaar.

Van der Kuijlen stond bekend als een voetballer met een flamboyant schot. Dat moet Cody Gakpo hebben geweten, want de buitenspeler van PSV eerde de clubman tijdens de wedstrijd met een schitterende actie. Ibrahim Sangaré opende met een prachtige pass richting Malen, die de bal niet volledig onder controle kreeg. Olivier Boscagli kopte de bal vervolgens naar Gakpo. Hij nam deze op zijn borst aan, draaide weg richting het strafschopgebied van de Groningers en haalde verwoestend uit. De bal belandde tot teleurstelling van Gakpo hard tegen de lat.


Het was bepaald niet de enige actie van Gakpo, want amper tien minuten later gaf hij een prachtige steekpass op Malen. Gakpo zag zijn teamgenoot een diepgaande loopactie maken en besloot hem met buitenkant voet te bedienen. Hoewel het de centrumspits niet lukte om Sergio Padt te omspelen, deed het aan de schoonheid van de actie niets af. In de tweede helft stuurde Malen juist Gakpo weg en maakte hij koelbloedig af door de bal onder Padt door te spelen. De arbitrage keurde het doelpunt echter af vanwege een buitenspelsituatie.

Uitmuntende vorm



Gakpo is bezig aan zijn derde volledige seizoen bij PSV 1. De snelle aanvaller debuteerde in 2016 in het betaalde voetbal bij Jong PSV, waarna hij niet lang hoefde te wachten op zijn eerste officieuze wedstrijd in de hoofdmacht. Ruim een half jaar later speelde hij in een met 0-2 gewonnen oefenduel met RKC Waalwijk voor het eerst mee. Op 25 februari 2018 maakte hij vervolgens zijn debuut in de Nederlandse eredivisie tegen Feyenoord. Hij deed het zelfs dermate goed dat Mark van Bommel besloot om hem een vaste plaats bij de selectie te geven.

Het leverde hem in zijn eerste seizoen bovenal invalbeurten op. Gakpo had onder meer de concurrentie van Steven Bergwijn, die aan het begin van 2020 de overstap naar Tottenham Hotspur besloot te maken. Tijdens twee basisoptredens en veertien invalbeurten kwam hij uiteindelijk tot een doelpunt en vijf assists, wat niet slecht is voor een debuutseizoen. Zijn enige doelpunt van het seizoen maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, waarin de Eindhovense vereniging uiteindelijk met een 5-0 overwinning van het veld ging.


Het seizoen later mocht Gakpo ondanks de concurrentie steeds vaker in het basisteam beginnen. De aanvaller mocht maar liefst veertien maal starten, terwijl hij elf keer als invaller binnen de lijnen kwam. Zijn zeven doelpunten en zes assist lieten zien dat hij van waarde was voor zijn team. Bovendien veranderde bij PSV het een en ander wanneer hij binnen de lijnen kwam, doordat hij de nodige frisheid en energie in zijn ploeg bracht. Gakpo leek zijn vorm dan ook vast te houden, maar door de coronacrisis kwam het seizoen snel tot een einde.

Nederlands elftal

Dit seizoen hield een enkelblessure hem begin dit kalenderjaar twee maanden langs de kant, maar kwam hij desondanks tot 18 wedstrijden in de eredivisie. Met zes doelpunten, drie assists en steeds meer dreiging in zijn aanvallende acties begon Gakpo zijn ploeg in de voorhoede steeds vaker van dienst te zijn en dwong hij langzaamaan een sleutelrol af in zijn team. Waar hij de afgelopen jaren bovenal in de schaduw stond van zijn teamgenoot Mohamed Ihattaren, zijn de rollen daarmee dit seizoen overduidelijk omgedraaid.

Eind maart maakte Gakpo bij Jong Oranje een uitstekende indruk. De mannen van Erwin van der Looij namen het in de groepsfase van het Europees kampioenschap op tegen Jong Hongarije. De Nederlanders moesten met veel doelpunten verschil winnen om door te gaan en dat lukte voortreffend. Waar Gakpo bij het eerste doelpunt een assist afleverde en bij de tweede goal voor een strafschop zorgde, nam hij de 3-0 en 4-0 hoogstpersoonlijk voor zijn rekening. Daarmee liet hij zijn kwaliteiten zien voor de toekomst.

Aan de zijkanten van de aanval is Frank de Boer nog altijd zoekende. Het Nederlands elftal loopt aan de zijkanten namelijk niet bepaald over van de grootste talenten, al kunnen talentvolle spelers plotseling een aantal stappen voorwaarts zetten. Denzell Dumfries liet in gesprek met Voetbal International blijken dat hij het voor zich zag dat Gakpo in zijn huidige vorm snel zijn debuut gaat maken voor het grote Oranje. “Het is een goede speler. Als hij zich zo blijft ontwikkelen, denk ik niet dat dat nog lang duurt”, aldus Dumfries.

Verwachtingspatroon



Gakpo heeft alles in huis om de komende jaren mooie stappen in zijn carrière te zetten. De rappe voorhoedespeler is zeer behendig met de bal, schroomt het niet om zijn tegenstander voorbij te spelen, heeft de soepelheid om een snelle passeerbeweging te maken en bezit bovendien de rust om alleen voor de keeper de juiste keuze te maken. Het talent heeft simpelweg een reeks wedstrijden nodig om zichzelf in een zeer snel tempo te ontwikkelen tot een speler die PSV naar grote hoogtes brengt. En dat komt PSV dan weer goed uit.


Het lijkt vrijwel niet te voorkomen om Malen komende zomer in de lichtstad te houden. De aanvaller speelt alweer een aantal jaar in het Phillips Stadion en heeft zichzelf al lang en breed bewezen in Nederland. De centrumspits hoopt daarom dat hij na een goed Europees kampioenschap komende zomer een droomtransfer kan bewerkstelligen. Eerder kwam Borussia Dortmund al voorbij als een van de geïnteresseerde clubs, maar naar verluidt houden meerdere clubs uit topcompetities de prestaties van Malen goed in de gaten.

Het vertrek van Malen is een perfect moment voor Gakpo om definitief zijn basisplaats bij PSV te bemachtigen en voor nog meer goals te zorgen in de hoofdmacht. Waar Malen de laatste seizoenen liet zien te scoren in de belangrijke duels, moet Gakpo dat eveneens voor elkaar krijgen. Mocht De Boer hem komende zomer dan nog niet meenemen naar het grote EK, dan kan een debuut bij het Nederlands elftal niet lang uitblijven. Alle ingrediënten zijn bij Gakpo kortom aanwezig om van zijn carrière een groot succes te maken.  

Hoort Cody Gakpo nu al in het Nederlands elftal thuis?

  • Ja, absoluut
  • Nee, nog niet
510+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie