De Ligt wordt duurste verdediger ter wereld

Foto: De Ligt wordt duurste verdediger ter wereld

Matthijs de Ligt is in een jaar tijd uitgegroeid tot één van de steunpilaren van Juventus. De 21-jarige verdediger kende een lastig eerste halfjaar in Turijn, maar lijkt inmiddels niet meer weg te denken uit de driemansdefensie van de Oude Dame. Desalniettemin hoeft Juventus niet zijn plafond te zijn, helemaal niet als de geruchten rondom Sergio Ramos waar zijn. 

Juventus kreeg pas écht door hoe goed Matthijs de Ligt was op het moment dat hij geblesseerd van de zijlijn moest toekijken. De 21-jarige verdediger kampte al langere tijd met een pijnlijke schouder en liet zich aan het einde van vorig seizoen, nadat Juventus werd uitgeschakeld in de Champions League Final 8 door Lyon, opereren aan zijn blessure. Daardoor miste de Oranje-international de eerste maanden van het nieuwe seizoen, dat Juventus ook nog eens deed onder Andrea Pirlo, sinds dit seizoen de hoofdtrainer van de Oude Dame. 

Matthijs de Ligt

Soms wordt nog wel eens vergeten dat De Ligt leeftijdstechnisch nog tot de talenten behoort. De 21-jarige verdediger loopt al ruim vier jaar mee in het eerste-elftal-voetbal en speelde al in het hart van de Ajax-defensie op het moment dat de meeste jongens van zijn leeftijd blij waren dat ze eens mochten aansluiten bij Jong Ajax of met het eerste elftal meetrainden. Al vanaf zijn debuut in Ajax 1 was het duidelijk dat zijn onwaarschijnlijk grote talent hem tot de toppen van het Europese voetbal zou leiden, waardoor je jezelf al snel ging afvragen waar de 21-voudig international van Oranje heen moest gaan. 


Na de succesvolle Champions League-campagne van Ajax in 2018/2019, waar de halve finales werden bereikt door de Amsterdammers, was De Ligt officieel onhoudbaar geworden voor de club waar hij zijn gehele jeugdopleiding genoot. Het jaar daarvoor werd zijn talent al bevestigd met de Golden Boy-award (prijs voor het grootste talent van het jaar, red.), was hij al de jongste aanvoerder ooit van Ajax én staat hij te boek als de jongste naoorlogse debutant in het Nederlands elftal, maar zijn persoonlijke droomovergang liet nog wat langer op zich wachten. 

Waar veel mensen dachten dat De Ligt naar Engeland of Spanje zou verkassen, koos hij enigszins verrassend voor een overstap naar Juventus. De Italiaanse grootmacht is in eigen land een klasse apart, maar kan op basis van Europese prestaties nog niet het statuut aannemen van bijvoorbeeld een Real Madrid, Barcelona of Bayern München. De keuze voor Juventus was voor De Ligt echter zo klaar als een klontje: als jonge jongen was hij al fan van de Oude Dame en op het moment dat de club uit Turijn zich meldde voor de destijds aanvoerder van Ajax, was de keuze snel gemaakt. 

Enorme transferwaarde

Door het succes van Ajax in de Champions League en de rits aan records die De Ligt brak, vertegenwoordigde hij op piepjonge leeftijd al een enorme transferwaarde. Op zeventienjarige leeftijd was de verdediger al vijf miljoen euro waard en een jaar later was dit bedrag al verachtvoudigd: als achttienjarige noteerde De Ligt een transferwaarde van liefst veertig miljoen euro. Voor de duidelijkheid: op dat moment moest de Champions League-avonturen van de Ajacieden nog beginnen. Ná dat succesvolle avontuur ging de prijs van De Ligt écht door het dak: op het moment dat hij voor 85 miljoen euro de overstap naar Juventus maakte, was De Ligt 75 miljoen euro waard. Ter vergelijking: de afgelopen seizoenen waren David Neres (36 miljoen euro) en André Onana (36 miljoen euro) de meest waardevolle Eredivisie-spelers. De Ligt was dus het dubbele waard. 


De Oude Dame kreeg echter niet meteen waar voor haar geld. De Ligt had in zijn eerste halfjaar bij Juventus moeite om het niveau dat hij bij Ajax neerzette ook in Italië te halen. De verdediger maakte kinderlijke fouten, iets wat gezien zijn leeftijd en nieuwe omgeving nog steeds bij zijn spel hoorde maar we niet echt gewend waren van de Oranje-ster, en verloor een tijdje zijn basisplek in de verdediging van de Italiaanse landskampioen. Dat had ook effect op zijn marktwaarde: deze daalde van vijfenzeventig miljoen euro bij zijn aankomst in Turijn naar 67,6 miljoen euro tegen het einde van het eerste seizoen (april 2020). 

Ondanks die vormdip in de eerste fase van vorig seizoen kende De Ligt een succesvol eerste jaar in dienst van Juventus. Over alle competities speelde de 21-jarige verdediger 39 wedstrijden voor de Oude Dame en maakte hij daarin vier doelpunten en gaf hij één assist. Afgezien van de aanpassingsperiode bleek er dus ook nog een ander aspect tegen te zitten voor De Ligt: de verdediger had al langere tijd last van zijn schouder – een blessure die hij opliep tijdens een interland van het Nederlands elftal – en daardoor speelde de 21-voudig international al tijden met spuiten in zijn schouders om de pijn te verdoven. Hoewel je dan wel kunt voetballen, zit er dan altijd iets in je achterhoofd dat je wellicht tegenhoudt om elk duel volle bak aan te gaan. 

Toekomstmuziek

Dit seizoen is hij sinds zijn terugkeer weer de De Ligt die hij in de Ajax-defensie was. De Nederlander maakt wekelijks indruk in de Serie A en hoopt ook verder te reiken in de Champions League dan vorig jaar het geval is, toen het in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Olympique Lyon. Door zijn prestaties van dit seizoen zag De Ligt zijn marktwaarde weer stijgen naar zijn oude niveau. Op dit moment vertegenwoordigt hij 75 miljoen euro aan marktwaarde en met een contract tot 2024 lijkt de nabije toekomst hem in Turijn te houden. 


Met de nadruk op lijkt. Ondanks het feit dat De Ligt bij één van zijn favoriete clubs speelt op dit moment, duikt zijn naam tijdens elke transferperiode op in het geruchtencircuit. Dat komt vooral omdat De Ligt een topspeler (in spé) is en hij op dit moment niet bij een team actief is dat écht tot de Europese elite behoort. Het is de Oude Dame sinds 1996 niet meer gelukt om de Champions League te winnen en na jaren van dominantie in de Serie A staat Juventus op dit moment vierde en kijkt het tegen een achterstand van vijf punten aan. 

Helemaal nu Sergio Ramos richting de Real Madrid-uitgang beweegt, komt er wellicht een opening waardoor De Ligt wél de stap naar de absolute top kan gaan maken. De 21-jarige verdediger ligt nog tot 2024 vast in Turijn, waardoor er een dikke transfersom op tafel moet komen. Daardoor kan het zomaar zijn dat De Ligt het transferrecord voor een verdediger, dat nu op naam staat van Harry Maguirre (88 miljoen euro van Leicester City naar Manchester United), zal gaan verbreken. Sterker nog: de Nederlander kan de eerste verdediger zijn die voor méér dan honderd miljoen euro verkocht wordt.

Wordt De Ligt de duurste verdediger ooit?

  • Ja, hij levert meer dan 100 miljoen op
  • Ja, maar over een paar jaar
  • Ja, na dit seizoen al
  • Nee, hij blijft altijd bij Juventus
3727+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie