Klaassen-scenario dreigt voor Oranje-international

Foto: Klaassen-scenario dreigt voor Oranje-international

Afgelopen zomer stapte Donny van de Beek met grote verwachtingen over van Ajax naar Manchester United. Een half jaar later is de oud-Ajacied het grootste slachtoffer van het succes van de recordkampioen te worden: Manchester United speelt in een speelstijl die minder goed bij de kwaliteiten van de 23-jarige Oranje-international past en hij heeft de beste aanvallende middenvelder van de wereld als belangrijkste concurrent. Een Davy Klaassen-scenario dreigt. 

De situatie van Donny van de Beek lijkt met de week minder florissant te worden. De 23-jarige middenvelder was afgelopen zomer in zijn nopjes met de transfer naar Manchester United, maar zijn eerste half jaar in Engeland smaakte absoluut niet naar meer. De international van Oranje, die een contract tot de zomer van 2025 tekende op Old Trafford, speelde sinds zijn komst slechts 249 Premier League-minuten verdeeld over tien wedstrijden en lijkt zich vooralsnog te mogen verheugen op een plek bij de wedstrijdselectie. Hoop op een invalbeurt heeft hij altijd, maar zelfs daar komt het de laatste weken niet van. 

Donny van de Beek en Manchester United

Van de Beek zou volgens zijn zaakwaarnemer Guido Albers echter niet op zoek zijn naar een nieuwe club. De 23-jarige middenvelder had rekening gehouden met een scenario waar hij, uitgaande van drie wedstrijden per week, minimaal één keer negentig minuten in het veld zou staan. Dat haalt hij bij lange na niet. Sterker nog: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjaer maakte dit seizoen vaker niet dan wel gebruik van de middenvelder. Slechts één keer mocht Van de Beek de negentig minuten in de Premier League volmaken (tegen Southampton, red.) en voor de rest moest hij het doen met invalbeurten van zo’n twintig minuten. De laatste zes (!) competitiewedstrijden bleef Van de Beek negentig minuten op de bank. 

Los van het feit dat spelers in de Premier League, op enkele uitzonderingen na, een jaar nodig hebben om te wennen aan de intensiteit van het hoogste Engelse niveau en dat Van de Beek met zijn vijfjarige verbintenis in het achterhoofd pas net komt kijken bij een grote club als Manchester United, liggen er nog wel wat andere beren op de weg richting een basisplaats. Hoewel Van de Beek door de fans vaak wordt geprezen als hij mag opdraven, iets wat meestal gebeurt tijdens bekerwedstrijden of in de Champions League, lijkt Solskjaer nog niet overtuigd om Van de Beek vol vertrouwen in zijn basiselftal tijdens Premier League wedstrijden te zetten. 


En eerlijkheid gebiedt te zeggen: dat Manchester United na jaren weer eens aan de top van de Engelse competitie staat en weer serieus meedoet om het landskampioenschap, geeft hem ook geen reden tot wijzigen. Desalniettemin laten vooral de afgelopen zes wedstrijden zien, waar Van de Beek dus tot nul minuten kwam in het eerste elftal van ManUtd, dat de speelkansen in de komende periode erg klein zullen zijn in de Engelse competitie. 

Andere invulling middenveld

Dan vraag je jezelf toch af hoe de transfer van de Nederlandse middenvelder tot stand is gekomen. Voorafgaand aan een overgang heeft een speler logischerwijs een gesprek met de trainer over de plannen. Op het moment dat Solskjaer dan zegt “je bent de belangrijkste concurrent voor Bruno Fernandes”, dan zou je in principe de bui al moeten zien hangen. Dat lijkt ook niet gebeurd te zijn: aan het begin van het seizoen werd de Nederlandse middenvelder gehaald als alternatief voor Fernandes óf als dynamische middenvelder voor de posities daarachter. 

Dat Van de Beek niet kan brengen wat Bruno Fernandes op dit moment doet, zal niemand verbazen. De Portugees groeide de afgelopen maanden uit tot één van de beste, zo niet dé beste, aanvallende middenvelder op de mondiale velden en is als spelverdeler van onschatbare waarde voor het Manchester United van vandaag. Dat Van de Beek, die meer een loper dan een passer is, niet aan de prestaties van de Portugees kan tippen op het moment dat hij de kans krijgt als aanvallende middenvelder, is daarom ook allerminst een schande. 


Toch is er in vergelijking met de eerste weken van het seizoen wel degelijk wat veranderd, waardoor Van de Beek zijn kansen op het middenveld ernstig zag slinken. Manchester United dankt zijn sterke serie in de Premier League van de afgelopen weken niet alleen aan de creativiteit van Fernandes, maar ook aan het defensieve blok van twee verdedigende middenvelders die ervoor zorgen dat de aanvallend ingestelde spelers van United alle ruimte hebben om hun creativiteit kwijt te kunnen. Spelers zoals Fred, Paul Pogba, Nemanja Matic en Scot McTominay hebben als verdedigende middenvelder meer te bieden dan Van de Beek, die daardoor zelfs een aantal keer als linksbuiten werd ingezet door Solskjaer. 

Of Van de Beek nu wil of niet: hij moet diepgaande loopacties maken. Dat kan op het huidige centrale middenvelder alleen niet omdat er dan grote gaten ontstaan en Manchester United op dat soort momenten erg kwetsbaar is in de omschakeling. Hoewel de koppositie van de recordkampioen van Engeland het niet zegt, is vooral het centrum van Manchester United, met Harry Maguirre voorop, niet erg snel en dat valt niet te zeggen van het overgrote deel van de aanvallers in de Premier League. Daarom kiest Solskjaer overwegend voor een sterk centraal blok vóór die defensie, zodat counters al tegengehouden kunnen worden voordat ze überhaupt beginnen. 

Klaassen-scenario

Daarmee dreigt Van de Beek in het horrorscenario te komen waar Davy Klaassen na het ontslag van Ronald Koeman bij Everton in verzeilde. De eveneens van Ajax afkomstige middenvelder was onder zijn landgenoot nog een vaste waarde als aanvallende middenvelder, maar moest na het vertrek van Koeman op een andere, onnatuurlijke positie spelen en kon daar logischerwijs niet op overtuigen. Daardoor raakte de 27-jarige middenvelder in de vergetelheid, totdat Werder Bremen hem oppikte en hem de tijd gaf om te wennen aan de nieuwe positie. Pas sinds zijn terugkeer in Amsterdam (zomer 2020) raakte Klaassen pas weer in beeld bij het Nederlands elftal. 


Voor Van de Beek kan dat scenario zich ook voltrekken, helemaal wanneer Solskjaer hem in de komende maanden niet gebruik weet te maken van zijn beste kwaliteiten – dat ligt voor de hand aangezien het systeem waarin United speelt niet goed aansluit bij de sterke punten van Van de Beek – en de oud-Ajacied zich de komende maanden moet richten op korte invalbeurten als spelmaker en/of linksbuiten. Inmiddels lijkt die wijsheid ook binnengekomen te zijn bij Van de Beek, die na zes Premier League-wedstrijden zonder speelminuten zich ongetwijfeld achter de oren krabde en zijn optie aan het overwegen is. Een huurtransfer zou inmiddels niet uitgesloten zijn. Dat is misschien voor zowel United als voor Van de Beek de beste optie uit deze slechte situatie.

Wat is de beste optie voor Van de Beek?

  • Wachten tot Fernandes vertrekt
  • Een huurtransfer aanvragen
  • Een definitieve transfer aanvragen
  • Voor kans blijven vechten
  • Speelstijl aanpassen
1066+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:19
2+
Kramer ‘klein beetje blij’ met Ajax-goal: “Maar niet gejuicht”
18:02
17+
‘Weinig prijzen gepakt, Slot stapt op dieptepunt in’
17:47
97+
Carragher velt zijn oordeel over ‘Slot naar Liverpool’
17:34
1433+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
33+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
142+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
207+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
28+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
102+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
60+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
107+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
50+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
195+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4034+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
226+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
329+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
214+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
66+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
240+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
176+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie