Berghuis op weg naar droomtransfer

Foto: Berghuis op weg naar droomtransfer

Steven Berghuis schiet de ballen er bij Feyenoord wat minder gemakkelijk in dan normaal. Toch is de linksbenige rechtsbuiten bezig aan zijn beste seizoen in dienst van Feyenoord. Op basis van doelpunten en assists zou je dat misschien niet zeggen, maar de aanvoerder is op andere facetten haast onmisbaar voor de ploeg van Dick Advocaat. 

Steven Berghuis was duidelijk over een winters vertrek bij Feyenoord: dat gaat niet gebeuren. De 29-jarige vleugelspeler heeft een vertrekregeling bij zijn club waardoor hij in de zomermaanden voor acht miljoen euro mag vertrekken, maar deze geldt niet voor in de winter. Hoewel het onwaarschijnlijk zou zijn dat Feyenoord voor een droomovergang voor haar aanvoerder gaat liggen, zal de mededeling van Berghuis in Rotterdam-Zuid tot grote opluchting geleid hebben. Nog een halfjaar kunnen de fans en teamgenoten genieten van de kunsten van de oud-speler van VVV-Venlo, FC Twente, AZ en Watford. 

Steven Berghuis bij Feyenoord

Ondanks de mededeling dat Berghuis de komende maanden nog actief zal zijn in De Kuip, zal Feyenoord zich achter de schermen al opmaken voor het vertrek van de sterspeler. De Oranje-international is inmiddels 29 jaar en aankomende zomer is praktisch de laatste kans om nog voor een club in de grotere competities van Europa te spelen en wekelijks van meerwaarde te zijn. Afgaande op zijn huidige marktwaarde (14 miljoen euro, red.) is de afgesproken prijs van acht miljoen euro een lachertje, maar als je kijkt naar de restwaarde die Berghuis nog heeft – op het moment dat hij een driejarig contract tekent bij club X, is het onwaarschijnlijk dat zij hem nog voor een hoger bedrag doorverkopen als hij boven de dertig is – blijken die miljoenen een mooi extraatje voor Feyenoord. 

 Berghuis heeft nog een contract tot 2022, dus over een jaar had de vleugelspeler sowieso met elke club kunnen praten over een transfervrij vertrek. De rechtsbuiten tekende in 2017 zijn eerste contract bij Feyenoord, dat hem een jaar eerder al huurde van Watford en naar verluidt 6,5 miljoen euro betaalde voor zijn diensten. Tussentijds werd deze overeenkomst in 2019 nog verlengd tot de zomer van 2022, waardoor Feyenoord deze zomer een laatste kans heeft om nog een transfersom aan hem over te houden. Deze zomer zou dat niet acht miljoen euro zijn, maar volgens Feyenoord Transfermarkt slechts vier miljoen euroHet feit dat de club Berghuis zo lang heeft kunnen behouden, valt ook op. Berghuis was sinds zijn entree in het kampioensjaar (2016-2017) een vaste waarde voor de Rotterdammers en is heeft zich in elk seizoen weten te verbeteren. Veel geruchten over een mogelijke transfer van de rechtsbuiten leverde dat echter niet op; na zijn mislukte avontuur bij Watford in de Premier League lijken clubs uit grotere competities huiverig om de gok met de dribbelaar te nemen, waardoor Feyenoord lang heeft kunnen genieten van de kunsten van de linkspoot. 

Ontwikkeling Berghuis

Toch heeft die lange tijd bij Feyenoord ervoor gezorgd dat Berghuis zich heeft kunnen ontwikkelen van een grillige buitenspeler naar een aanvoerder die zijn team bij de hand neemt op de momenten dat het moet. Bij zijn entree in De Kuip kwam Berghuis meteen tot 30 Eredivisie-wedstrijden, maar had hij nog niet een heel grote impact op de algemene productie van de Rotterdammers. Met 0,3 doelpunten per negentig minuten en 0,3 assists per negentig minuten was hij aardig aanwezig, maar zijn individuele acties (1,6 geslaagd per negentig minuten, 48% van totaal) kwamen nog niet echt uit de verf en de rechtsbuiten kwam niet vaak in de schotpositie die ook een doelpunt opleverde (2,1 schoten per wedstrijd, 14% conversie). Hoewel zijn assists dat jaar niet heel hoog was, zorgde Berghuis er wel voor dat zijn teamgenoten gemiddeld 2,1 kansen per negentig minuten kregen door zijn passes. 

In het jaar na het kampioensjaar gaf Berghuis meer assists per negentig minuten (0,5), ging hij meer en betere acties maken (2,7 geslaagd, 59% van totaal), creëerde hij gemiddeld ruim twee kansen per wedstrijd en was hij ook qua doelpunten en schotposities een stuk beter dan zijn eerste jaar in Rotterdam (0,7 doelpunten per negentig minuten, 2,5 schoten per wedstrijd, 25% conversie). Het jaar dat Feyenoord in de Champions League acteerde was misschien wel het beste seizoen van Berghuis in Rotterdamse dienst: in de twee seizoenen daarna wist de buitenspeler alleen op basis van doelpunten (0,7 in 2019/2020 en het huidige seizoen) en gecreëerde kansen (3,7 per wedstrijd in 2018/2019) die cijfers te overklassen. Desalniettemin lijkt Berghuis op dit voetbaljaar aan zijn top te zitten bij Feyenoord. Buitenspelers zijn van nature grillige voetballers, maar dat valt Berghuis dit seizoen alleen in zijn afwerking terug te zien (18% conversie, 3,7 schoten per wedstrijd). Ondanks die cijfers weet Berghuis dit seizoen zijn individuele acties overwegend positief af te sluiten, creëert hij 3,3 kansen per negentig minuten voor zijn medespelers en loopt qua assists één op twee Eredivisie-wedstrijden dit seizoen. Met andere woorden: Berghuis heeft er in vier jaar voor gezorgd dat zijn statistieken stabiel werden en dat hij na een geslaagde individuele actie vaak een kans creëert of een medespeler kan bedienen die een doelpunt kan maken. Het enige verbeterpunt op dit moment lijkt nog zijn afwerkkwaliteiten; in de wedstrijd tegen Ajax miste Berghuis twee opgelegde kansen die het wedstrijdbeeld hadden kunnen kantelen. 

Droomtransfer

Dat alleen een constante stroom aan doelpunten – Berghuis maakte dit seizoen tien doelpunten in zestien wedstrijden, waarvan zes penalty’s – ontbreken, laten zien dat de linksbenige rechtsbuiten voor (sub)top van Europa te licht is. Aan de andere kant wordt het hem in de Eredivisie ook niet gemakkelijk gemaakt: elke tegenstander weet inmiddels dat op het moment dat Berghuis de bal krijgt, je de binnenkant moet afschermen zodat hij de bal niet richting de bovenhoek kan krullen. Aan de andere kant: de grootste spelers in de topcompetities lukt het dan alsnog om het net te vinden, Berghuis lukt dat niet in de Eredivisie dus is het aannemelijk dat hem dat op een hoger niveau ook niet zal lukken. 

Daardoor wordt de droomtransfer van Berghuis, mits hij per sé naar een topcompetitie wil, een herhaling van zetten. Bij Watford mislukte de buitenspeler misschien mede doordat hij nog een stuk minder ervaring had, maar ook omdat dat soort teams meer rond de middellijn voetballen dan veel aanvallen. Dat laatste is essentieel voor een speler zoals Berghuis: op het moment dat hij in een team speelt dat overwegend de bovenliggende partij is, kan hij excelleren. Op het moment dat Berghuis moet gaan vechten om elke meter, zal hij door sterkere spelers worden ondergesneeuwd. Dat neemt de vraag mee: waar kan Berghuis naar toe? De afgelopen maanden zongen verschillende soorten clubs rond: van AS Roma tot aan Inter Miami. Feit blijft wel dat Berghuis bij geen van die clubs de vrijheid zal krijgen die hij op dit moment in het team van Dick Advocaat geniet. Op basis van zijn prestaties dit seizoen, en de ontwikkeling die hij doormaakte de afgelopen jaren, is Berghuis dus zeker op weg naar een mooie transfer, al zou je je wel kunnen afvragen of een langer verblijf in Rotterdam niet het droomvervolg voor de 29-jarige vleugelflitser is.

POLL: Waar eindigt Berghuis?

'; document.write(syncBlock); }
-->

Vandaag 08 Maart 2021

  • teaser
  • compact
<strong>De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma </strong>

De Jong zorgt voor bizar Barcelona-dilemma

Frenkie de Jong lijkt na anderhalf jaar zijn oude vorm helemaal te hebben hervonden. De middenvelder ...

1480
<strong>Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV</strong>

Ihattaren vertrekt voor spotprijs bij PSV

Mohamed Ihattaren is weer volwaardig lid van de selectie van PSV. De 19-jarige aanvallende ...

2506
<strong>Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord</strong>

Senesi wordt nieuwe geheime wapen van Feyenoord

In de zomer leek het erop dat Marcos Senesi maar één seizoen bij Feyenoord zou spelen. De ...

758
'Koeman slaat meteen grote slag bij Barcelona'

'Koeman slaat meteen grote slag bij Barcelona'

Joan Laporta is zondagavond uitgeroepen tot de nieuwe president van FC Barcelona. Met ruim 54 ...

219
De Ligt moet cruciale CL-return missen

De Ligt moet cruciale CL-return missen

Juventus snakt naar nieuw succes in de Champions League, maar uitschakeling dreigt na de 2-1 ...

16
Roep om verandering: "Te veel duels niet in balans"

Roep om verandering: "Te veel duels niet in balans"

De Champions League is druk bezig om een nieuwe opzet van de Champions League in elkaar te zetten. ...

25
"Kan me niet voorstellen dat ze met Jansen doorgaan"

"Kan me niet voorstellen dat ze met Jansen doorgaan"

AZ heeft zich herpakt na een desastreuze competitiestart, maar de prestaties blijven wisselvallig. ...

51
'Drama dreigt voor FC Utrecht en Gyrano Kerk'

'Drama dreigt voor FC Utrecht en Gyrano Kerk'

Gyrano Kerk overwoog FC Utrecht afgelopen zomer te verruilen, maar ondanks interesse van een aantal ...

84
'Donyell Malen heeft nieuwe bestemming al gekozen'

'Donyell Malen heeft nieuwe bestemming al gekozen'

De toekomst van Donyell Malen lijkt al duidelijk. Het Italiaanse <i>Calciomercato </i>heeft vernomen ...

276
'Groot nieuws voor Nederlandse voetbalsupporters'

'Groot nieuws voor Nederlandse voetbalsupporters'

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht. Het kabinet is bezig om een soort coronapaspoort (een ...

382
'KNVB komt met nieuwe VAR-afspraak na blunder'

'KNVB komt met nieuwe VAR-afspraak na blunder'

De KNVB gaat de omstreden strafschop van FC Utrecht tegen RKC Waalwijk (1-2 zege) gebruiken als ...

215
Advocaat biecht op: "Nee, ik vind het niet leuk"

Advocaat biecht op: "Nee, ik vind het niet leuk"

Feyenoord zal een aardig zakcentje overhouden aan de documentaire op Disney+, maar trainer Dick ...

89
'Voorselectie Oranje bewijst tactische beslissing'

'Voorselectie Oranje bewijst tactische beslissing'

Frank de Boer heeft zondagavond zijn eerste voorselectie van 2021 onthuld als bondscoach van Oranje. ...

95
"Niet meer noodzakelijk om Stekelenburg op te roepen"

"Niet meer noodzakelijk om Stekelenburg op te roepen"

Maarten Stekelenburg is opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Volgens Ajax-watcher ...

76
'Advocaat dreigt Feyenoord-parel te passeren'

'Advocaat dreigt Feyenoord-parel te passeren'

Feyenoord-trainer Dick Advocaat gunt zijn opvolger Arne Slot de kans om de selectie voor volgend ...

169
'De Ligt weet nu al waar hij volgend seizoen speelt'

'De Ligt weet nu al waar hij volgend seizoen speelt'

Matthijs de Ligt is de voorbije weken weer volop gelinkt aan een megatransfer. In werkelijkheid is ...

303
PSV - Feyenoord zorgt meteen voor ongekende rel

PSV - Feyenoord zorgt meteen voor ongekende rel

Aanstaande zondag staat de competitietopper tussen PSV en Feyenoord op het programma. De KNVB heeft ...

267
'Studio Voetbal moet daar meteen mee stoppen'

'Studio Voetbal moet daar meteen mee stoppen'

De kijkers van Studio Voetbal hebben zich zondagavond gestoord aan Rafael van der Vaart. De ...

172

Gisteren 07 Maart 2021

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

Seuntjens sluit transfer niet uit: "Dat kan ik beamen"

In 2019 werd de flirtende Ralf Seuntjens nog afgewezen door NAC Breda, maar deze zomer kan de ...

73
Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Groningen verliest bij Ajax: "Ongeorganiseerde chaos"

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic deelde zondag een compliment uit aan FC Groningen, dat het de ...

214
Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Veerman zet Jong Oranje-beslissing voort

Joey Veerman ontbreekt ook de komende interlandperiode bij Jong Oranje. De middenvelder van sc ...

109
Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Koopmeiners: "Wij stonden als team achter deze tactiek"

Teun Koopmeiners vindt de 2-1 nederlaag bij Vitesse niet te wijten aan het veranderde systeem van ...

63
Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Ten Hag: "Competitie begint op 1 maart"

Een deel van Nederland stelt dat de titelrace al beslist is door de grote voorsprong van Ajax. ...

504
Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

Schmidt ontkent probleem: "Als hij ze niet zou hebben..."

PSV heeft zondag met 1-3 gewonnen bij Fortuna Sittard. Eran Zahavi maakte er twee, waar Donyell ...

217
Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Kuyt doet open sollicitatie: "Er zijn altijd uitzonderingen"

Dirk Kuyt heeft zondagavond een open sollicitatie gedaan bij Liverpool. Er bestaat een mogelijkheid ...

221
Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Waarschuwing voor Bazoer: "Alle grote clubs zien dit"

Riechedly Bazoer ontbrak zondag in de wedstrijdselectie van Vitesse na een conflict op het ...

160
'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

'Ajax moet ernstig vrezen na Catalaans nieuws'

Er dreigt dramatisch nieuws voor Ajax. Vanuit Catalonië worden de signalen steeds sterker dat Joan ...

1245
Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Kritiek op Haller: "Dat kan Brobbey net zo goed"

Sébastien Haller scoorde zondag voor Ajax, maar verder viel de Fransman vooral in negatief opzicht ...

266
'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

'Verregaande onderhandelingen over transfer Seuntjens'

Ralf Seuntjens speelt volgend seizoen mogelijk toch voor NAC Breda. In 2019 wees de club hem ondanks ...

131
Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Tottenham passeert Liverpool dankzij ruime zege

Liverpool is zondagavond afgezakt naar de achtste positie in de Premier League. Tottenham Hotspur ...

46
'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

'Berghuis bezorgt Feyenoord enorm dilemma'

Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis heeft met de nieuwe hoofdtrainer Arne Slot een gesprek gevoerd ...

504
Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

Platje bezorgt De Graafschap zege in extremis

In de strijd om promotie naar de Eredivisie en de derde periodetitel heeft De Graafschap een ...

58
Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Buijs wijst naar arbitrage: "Dáár heb ik meer moeite mee"

Danny Buijs heeft zondagmiddag gelaten gereageerd op de beslissing van scheidsrechter Dennis Higler ...

304