Italiaanse transfer vergroot Oranje-kansen op EK

Foto: Italiaanse transfer vergroot Oranje-kansen op EK

Het Nederlands elftal begint over minder dan vijf maanden aan het eerste eindtoernooi sinds 2014. Voor Frank de Boer komen dan ook de belangrijke maanden aan, waarin hij langzaam gaat toewerken naar de selectie die in juni voor hem moet strijden op het Europees kampioenschap. De bondscoach is niet alleen op zoek naar de grote Nederlandse talenten, ook ervaring is voor hem essentieel om tot prestaties te komen. Over dat onderdeel kreeg hij deze maand positief nieuws.

Frenkie de Jong, Davy Klaassen, Marten de Roon, Donny van de Beek en Ryan Gravenberch: het Nederlands elftal beschikt de komende jaren over een uitstekende selectie die geen enkel land zal onderschatten. Tegelijkertijd zijn het jongens die geen enkele ervaring hebben op een eindtoernooi. Het toeleven richting een EK, met de druk van het land op de schouders, wekenlang met dezelfde selectie in het hotel zitten en het ontmoeten van zeer sterke tegenstanders, vraagt nogal wat van een spelersgroep. Oudere spelers zijn daarom van levensbelang om uiteindelijk te presteren.


De Boer gaf al eerder aan dat Kevin Strootman, mits hij wedstrijdritme heeft, een zekerheid is in zijn selectie. De middenvelder komt niet direct in aanmerking voor een basisplaats, maar moet zijn medespelers wél van de juiste scherpte voorzien om zo goed mogelijk aan de wedstrijd te starten. Bovendien weet hij als geen ander dat de sfeer goed moet blijven binnen de selectie, waarin hij eveneens een belangrijke pion is. Daarvoor moet Strootman de komende maanden echter wél vaker op het veld verschijnen. Met zijn overstap naar Genoa zette hij een stap in de goede richting.

Eindtoernooien

De 30-jarige Strootman zal alles in het werk stellen om het EK deze zomer te halen. De Oranje-international zit al sinds februari 2011 bij de selectie, maar maakte nog geen minuut op een eindtoernooi. Toenmalig bondscoach Bert van Marwijk nam hem in 2012 mee naar Polen en Oekraïne, maar dat toernooi kwam snel ten einde. Oranje verloor achtereenvolgens van Denemarken, Duitsland en Portugal, waardoor het land na drie wedstrijden naar huis moest. Strootman maakte destijds geen minuut voor zijn land.

Twee jaar later had hij een herkansing. De PSV’er was inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde bij zijn club en was ook bij het Nederlands elftal hard op weg om een basisplaats te bemachtigen. Louis van Gaal moest het in 2014 doen met een selectie die niet ver leek te komen, waardoor de oefenmeester enkele spelers naar voren wilde schuiven om het voor hem op het veld te doen. Strootman was een van die spelers, maar alles veranderde toen hij een zeer zware blessure opliep. Het WK in Brazilië was onmogelijk: Strootman moest zich richten op zijn revalidatie.


Daardoor moest hij wederom twee jaar wachten om zijn debuut op een eindtoernooi te maken. Strootman revalideerde en keerde terug in de Eindhovense hoofdmacht. Hoewel de verwachtingen hooggespannen waren, lukte het hem niet om deze bij Oranje waar te maken. Het Nederlands elftal miste de eindtoernooien van 2016 en 2018 en verloor van landen als IJsland. Vervolgens maakte Ronald Koeman schoon schip, al had dit zo zijn consequenties voor Strootman. De Nederlander kwam op de reservebank terecht en verdween uit beeld.

Transfers

Zijn clubcarrière had allerminst een positieve uitwerking op zijn positie bij Oranje. Strootman ruilde PSV in 2013 in voor een avontuur bij AS Roma, maar ook daar speelde enkele blessures hem parten. Hij kreeg te maken met steeds meer concurrentie, waardoor hij besloot om eieren voor zijn geld te kiezen en naar Frankrijk te vertrekken. De overgang naar Olympique Marseille was eveneens geen gelukkige keuze, want in de Ligue 1 maakte hij bepaald geen indruk op de hoofdtrainer en eigenaar. Het resulteerde erin dat Strootman van de Oranje-bank zelfs helemaal uit de selectie verdween.

De Boer hield in zijn eerste maanden nog zijn hand boven het hoofd van Strootman, maar kon in november niets anders meer doen dan hem buiten de selectie te houden: de uitstekende spelende Davy Klaassen kreeg de voorkeur. De bondscoach vertelde daarover tegen Voetbal International: “Zijn situatie bij Marseille is niet echt rooskleurig. Ik denk dat hij er ook niet tevreden over is dat hij in tien wedstrijden misschien in totaal één helft heeft gespeeld. Dat is niet goed voor het Nederlands elftal, maar zeer zeker ook niet goed voor hem.”

Het betekent echter niet dat Strootman voorlopig uit beeld is. De Boer hintte namelijk in hetzelfde gesprek naar een mogelijke terugkeer van Strootman. “Hij is naast een fantastisch persoon ook een belangrijk persoon in de spelersgroep. Ik hecht daar ook heel veel belang aan. Voetbal is altijd leidend, maar er komen meer dingen bij kijken. Hij speelt een belangrijke rol, dus laten we hopen dat zijn situatie verandert.” Strootman zélf heeft dit ook in zijn oren geknoopt. De transfer naar Genoa past dan ook goed in het plaatje om bij het EK te zijn.

IJzersterk



Strootman verruilde deze winterstop Olympique Marseille in voor een terugkeer naar de Serie A, waar veel media nog altijd overtuigd zijn van zijn kwaliteiten. Direct in zijn eerste wedstrijd maakte hij de verwachtingen waar. De Nederlander mocht direct in het basisteam beginnen op bezoek bij Atalanta Bergamo en deed dit met verven. Zoals vanouds was Strootman hard in de duels en zorgde hij meermaals voor balveroveringen. Vervolgens had hij vaak een knappe voortzetting, waaruit Genoa zelfs een aantal grote kansen kreeg.


Hoewel hij al na een uur spelen naar de kant ging, liet hij een uitstekende indruk achter bij de Italiaanse pers. Met zijn werklust en leidend vermogen kan de match met Genoa zomaar eens goed uitpakken. Het heeft een extra positief effect op het Nederlands elftal, want plotseling heeft De Boer met Strootman een extra optie op het middenveld. Als hij tot aan mei bovendien meer dan vijftien duels in de Serie A speelt, beschikt De Boer ook nog eens over een speler met het wedstrijdritme van de Italiaanse competitie. Een win-winsituatie.

De Boer weet als geen ander dat sommige EK-wedstrijden iets anders vragen van spelers. Daarom is het voor Oranje belangrijk dat het verschillende kwaliteiten in huis heeft, waardoor het tegen diverse tegenstanders goed uit de voeten kan. De ploeg van De Boer beschikt met De Jong, Van de Beek en Georginio Wijnaldum over spelers met veel technisch vermogen, maar een voetballer die ouderwets de mouwen opstroopt en de linies gesloten houdt heeft het land zeker niet in overvloeden. Daarbij kan de verguisde Strootman van cruciaal belang zijn.

Een zwaluw maakt echter nog geen zomer, waardoor we de komende weken moeten afwachten of Strootman zijn ijzersterke debuut het juiste gevolg kan geven. De middenvelder weet als geen ander dat een zware blessure bovendien plotseling roet in het eten kan gooien. Hopelijk voor Strootman zit de komende maanden zijn loopbaan eens mee en kan hij zich opmaken voor zijn eerste eindtoernooi in negen jaar tijd. Deze keer behoort Strootman tot de oudere spelers die de leiding in de groep moet nemen, een rol die op zijn lijf is geschreven.

Moet Frank de Boer deze zomer Kevin Strootman selecteren?

  • Ja, hij is een aanvulling op de groep
  • Nee, hij is niet goed genoeg
  • Nee, andere spelers zijn beter
513+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

06:38
77+
‘Verrassende naam op trainerslijst Ajax’
23:45
105+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
105+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
44+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
59+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
328+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
68+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
102+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
295+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
88+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
1188+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
179+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
49+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
470+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
805+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
125+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
212+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
48+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
335+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
12+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie