Stunttransfer De Jong lost Barça-probleem op

Foto: Stunttransfer De Jong lost Barça-probleem op

Frenkie de Jong is dit seizoen een onbetwiste basisspeler onder Ronald Koeman. De 23-jarige international van het Nederlands elftal maakte dit seizoen bijna alle wedstrijden mee en maakt, naast zijn normale prestaties, de laatste weken vooral indruk met zijn aanvallende impulsen. Het zou Bayern München aan het denken hebben gezet. 

Frenkie de Jong stapte een jaar geleden met hoge verwachtingen over van Ajax naar FC Barcelona. De Catalanen maakten een mega-bedrag (85 miljoen euro) over aan de Amsterdammers om zich te verzekeren van de handtekening van de creatieve verdedigende middenvelder en in zijn eerste seizoen maakte De Jong qua speelminuten zijn prijskaartje waar. De 23-jarige middenvelder uit Arkel is ook dit seizoen één van de eerste namen die op het wedstrijdformulier verschijnt van trainer Ronald Koeman, maar de vraag is hoe lang dit nog gaat duren. 

Frenkie de Jong & FC Barcelona

De Jong heeft zich opnieuw in de kijker weten te spelen. De Nederlandse middenvelder maakt met FC Barcelona een zogenaamd ‘tussenjaar’ door en speelt dit jaar ogenschijnlijk niet voor de prijzen met de Catalanen. Dat is een hard gelag voor de middenvelder, die bij zijn komst naar Spanje natuurlijk hoopte mee te dingen naar het landskampioenschap en zelfs de Champions League-overwinning. Dat liep door de situatie bij zijn club heel anders. 

De Oranje-international verwelkomde door de financiële situatie van de Catalanen alléén Sergiño Dest dit seizoen als nieuwe teamgenoot. Voor de rest zit Barcelona met zijn handen gebonden in de transferperiodes van dit jaar; doordat de Catalanen staatssteun ontvingen van de overheid, moet de club zich aan strenge regels houden als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Daardoor kon het dit seizoen nog maar een dikke twintig miljoen euro uitgeven aan transfers. Ondanks geruchten die onder andere Matthijs de Ligt, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan een overgang naar de Spaanse kuststad linkte, lijkt het daar gezien het gebrek aan uitgaande miljoenentransfers ook bij te blijven. 


De belangrijkste inkomstenbronnen van Barcelona zijn dit jaar niet de shirtverkoop – deze blijft achter doordat er weinig toeristen in Barcelona vertoeven door de corona-crisis – of de kaartverkoop, maar de premies in de Champions League. Deze zijn eigenlijk niet genoeg om de kosten te dekken, waardoor onder andere Frenkie de Jong een paar maanden geleden al akkoord ging met een tijdelijke salarisverlaging, dat gepaard ging met een verlenging van zijn verbintenis. In de competitie moet Barcelona nog zijn best doen om ook volgend seizoen, wanneer de stadions hopelijk weer volstromen, kwalificatie af te dwingen voor het Miljardenbal. De ploeg van Koeman staat nu op een derde plaats, dat recht geeft op een CL-ticket, maar de concurrentie is groot en de verschillen met andere clubs is slechts een paar punten. 

Sleutelrol

Zoals gezegd kan Barcelona haar team niet versterken op de transfermarkt zo lang er geen spelers vertrekken. Aangezien de selectie van Ronald Koeman niet zo breed is dat er veel overbodige spelers zijn, ligt het in de lijn der verwachting dat dit ook niet gebeurd. Spelers zoals Ousmane Dembélé en Antoine Griezmann zouden volgens de geruchten wel mogen vertrekken, maar clubs kennen het financiële plaatje van de Catalanen inmiddels ook wel en zijn daarom niet zins om ook maar in de buurt te komen van het aankoopbedrag van deze twee spelers; in het verleden telde Barça meer dan honderd miljoen neer om Dembélé en Griezmann naar Camp Nou te halen, maar geen van beiden wist die mega-transfersommen waar te maken. 

Een speler die wel indruk weet te maken dit seizoen, is De Jong zelf. De middenvelder is onder Koeman een vaste basisspeler en heeft een positieve ontwikkeling achter de rug. Vooral de laatste weken komt de 23-jarige international van Oranje steeds nadrukkelijker in beeld op het Barcelona-middenveld. Waar Koeman hem eerder vooral als controleur gebruikte, lijkt De Jong zich nu vaker met het aanvalsspel van Barcelona te bemoeien. Dat leidde dit kalenderjaar er toe dat De Jong zich kroonde tot eerste Barcelona-doelpuntenmaker van 2021: de 23-jarige middenvelder stormde in de competitiewedstrijd tegen Huesca het zestienmetergebied in en rondde knap af, waardoor hij het enige doelpunt van de wedstrijd achter zijn naam kreeg. 


In de daarop volgende wedstrijd tegen Athletic Bilbao waren dezelfde contouren zichtbaar. De Nederlandse middenvelder zag ruimte tussen de linies van de Bilbao-verdediging, rende van het controlerende middenveld naar de achterlijn, kreeg een bal van Messi en legde deze panklaar op het hoofd van Pedri, die de gelijkmaker kon aantekenen in het meest recente competitieduel, dat Barcelona na een achterstand alsnog met 3-2 winnend afsloot. Het lijkt er daarmee steeds meer op dat De Jong zijn verantwoordelijkheid pakt en zich een stuk vrijer over het veld beweegt, waardoor uitblinken ook gemakkelijker wordt voor de 23-jarige middenvelder. 

FC Bayern München

Het sterke spel van De Jong zou opnieuw geleid hebben tot de interesse van FC Bayern München. De Duitse grootmacht leek een jaar terug nog niet heel concreet te zijn om de middenvelder over te nemen van Ajax, maar zou zonder de concurrentie van onder andere Manchester City en Paris Saint-Germain dit seizoen wel een poging willen wagen om De Jong los te weken bij de noodlijdende Catalanen. 

Daardoor lijkt de timing van de Duitse recordkampioen bijna perfect. Barcelona heeft inkomsten nodig, niet alleen om aankopen te doen maar helemaal om de klappen van de corona-crisis op te vangen, waardoor het niet eens zo onwaarschijnlijk is dat Barcelona aan de onderhandelingstafel plaats wil nemen op het moment dat Bayern daadwerkelijk een bod doet op de Oranje-international. Wanneer je nagaat dat spelers zoals Depay en Wijnaldum nog steeds hoog op de wensenlijst staan in het Camp Nou en gezien hun aflopende contracten voor een zachte prijs weg mogen, kan een mogelijk vertrek van De Jong hun Barcelona-transfers in een stroomversnelling plaatsen. 


Voor De Jong, die daarvoor zijn zelfbenoemde droomclub moet verruilen voor een contract bij de Champions League-houder én titelfavoriet, zal een stap naar Bayern op basis van sportieve gronden een grote vooruitgang zijn. De Duitse selectie herbergt veel meer kwaliteit dan Barcelona op dit moment, waardoor de clubliefde van De Jong ernstig op de proef gesteld gaat worden mocht Bayern de interesse concretiseren. Voor Barcelona zal het een hoop problemen kunnen oplossen: met een transfersom tussen de tachtig en honderd miljoen euro kunnen de Catalanen hun gewenste versterkingen halen én hebben ze wat extra vet op de botten.

Wat is de beste club voor De Jong?

  • FC Barcelona
  • FC Bayern München
  • Andere club
4575+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
62+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
72+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
31+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
44+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
279+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
58+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
95+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
241+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
83+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
856+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
166+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
46+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
380+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
766+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
201+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
327+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
347+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie