Ajax dreigt droomspits mis te lopen

Foto: Ajax dreigt droomspits mis te lopen

Brian Brobbey vertelde een paar maanden terug dat het nog goed zou komen met zijn contractverlening bij Ajax. De 18-jarige spits heeft nog steeds zijn handtekening niet gezet. Ajax wordt langzaam zenuwachtig; over een paar dagen mag hun droomspits van de Toekomst een voorcontract tekenen bij een andere club. 

Brian Brobbey is de laatste in een rij van grote Ajax-talenten die een nieuw contract kan ondertekenen in de Johan Cruijff ArenA. Sinds de zomermaanden is directeur spelersbeleid Marc Overmars al bezig om verbintenissen open te breken, op te waarderen en te verlengen. Dat lukte onder andere bij spelers als Naci Ünüvar, Kenneth Taylor en Devyine Rensch, maar de clubleiding wacht nog steeds op de handtekening van Brobbey. 

Brian Brobbey

Het nieuwe contract voor Brobbey begint langzaam op een soap te lijken. De 18-jarige aanvaller werd een groot deel van dit seizoen genegeerd door Ajax-trainer Erik ten Hag, die zijn als diepste spits de voorkeur gaf aan spelers zoals Lassina Traoré, Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar. Het zorgde ervoor dat mensen zich hardop afvroegen wat het perspectief was voor de jonge Brobbey, die bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie gemakkelijk tot scoren kwam en de Ajax-spitsen vaker wel dan niet zag sukkelen in de Eredivisie. 

Er werd daarom getwijfeld aan het perspectief dat de 18-jarige spits had in Amsterdam. Het is een publiek geheim dat Overmars en de scouting van Ajax op zoek zijn naar een gerenomeerde spits, waardoor de speeltijd van talentvolle frontspelers zoals Brobbey de komende maanden – en misschien wel jaren – een flinke knauw zouden krijgen. Het uitblijven van die transfer verhoogde het perspectief voor Brobbey en het leidde zelfs tot zijn debuut in de Eredivisie en een basisplaats in de beslissende Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo, waar de jongeling geblesseerd moest afhaken in de rust. 


Tot zijn handtekening onder een nieuw contract is het echter nog niet gekomen. De 18-jarige aanvaller heeft nog een verbintenis tot medio 2021, wat betekent dat hij over een aantal dagen een voorcontract kan gaan tekenen bij een andere club. De gesprekken met zaakwaarnemer Mino Raiola, met wie de Ajax-leiding een moeizame relatie onderhoudt, verlopen alles behalve soepel het afgelopen half jaar. Ondanks dat onderhoud sprak Brobbey zijn wens uit om een nieuwe verbintenis te ondertekenen. “Het is mijn droom om Ajax 1 te halen”, zei de jonge aanvaller een aantal weken terug tegen NH Dagblad

Droom waargemaakt

Als je de woorden van de jonge spits letterlijk interpreteert, dan kun je zeggen dat Brobbey zijn droom inmiddels heeft waargemaakt. De 18-jarige spits viel in de Eredivisie-wedstrijd tegen Fortuna Sittard in en maakte daar zijn eerste minuten in Ajax 1, een debuut dat hij zoals veel succesvolle Ajacieden opluisterde met een doelpunt. Een week later kreeg hij ook speeltijd in de verloren wedstrijd tegen FC Twente en dus een basisplaats tegen Atalanta Bergamo.

Een hoofdblessure, die Brobbey opliep door een ongelukkige botsing met teamgenoot Nicolas Tagliafico, zorgde ervoor dat de spits zijn ontwikkeling voorlopig in de koelkast moest zetten. Dan zou je zeggen: dan heb je genoeg tijd om je nieuwe contract van een handtekening te voorzien. Dat is echter nog steeds niet gebeurd; misschien heeft dat te maken met de hoofdblessure waar Brobbey nog steeds last van heeft, maar wellicht spelen er op de achtergrond (lees: in het netwerk van Raiola) andere zaken. 


Het feit dat Brobbey nu zijn debuut heeft gemaakt voor Ajax en dat de Amsterdammers nog steeds op zoek lijken naar een nieuwe frontman, laat langzamerhand wel doorschemeren dat het vertrouwen in Brobbey niet dusdanig groot is dat het al zijn geld op de huidige spitsen durft te zetten. Op dit moment worden spelers zoals Arek Milik (Napoli) en Brenner (São Paulo) nadrukkelijk met een winterse overgang in verband gebracht, al nemen beide spelers een hoog kostenplaatje met zich mee en Ajax in de personen van Brobbey, Traoré en Huntelaar al drie spitsen in huis heeft die bewezen hebben een aanvaardbaar Ajax-niveau te kunnen halen. 

Droomspits

In de spaarzame minuten die Brobbey dit seizoen mocht maken in Ajax 1, liet hij wel zien wat hij in huis had. Natuurlijk: de doelpuntenproductie die hij haalt in de Keuken Kampioen Divisie (acht doelpunten in twaalf wedstrijden) heeft hij nog niet meegenomen naar het eerste elftal, maar het laat wel zijn potentie zien. Hoewel de jonge spits tegen Atalanta Bergamo door een hoofdblessure niet zijn beste spel kon laten zien en zich in de rust moest laten vervangen, zorgde hij er wel voor dat de veelgeprezen verdediging van de Italianen onder druk kwamen te staan. 

Vooral de combinatie van fysieke kracht, snelheid en doelgerichtheid maken Brobbey een droomspits voor Ajax. Niet alleen voor toekomst. Voor het hier en het nu: de afgelopen weken bewezen dat Ajax in de voorhoede behoefte heeft aan een speler die naast zichzelf, ook andere spelers vrij kan lopen en Ten Hag heeft al meerdere malen aangegeven dat het Huntelaar liever achter de hand houdt als pinchhitter in plaats van in de basis opstelt. 


Het is natuurlijk koffiedik kijken om te stellen dat Brobbey die basisplaats wel had gekregen op het moment dat hij zijn blessure niet had gehad, maar het maakt de situatie voor de jonge spits er – vanuit Ajax-oogpunt – niet beter op. De clubleiding zou inmiddels zenuwachtig zijn geworden van het feit dat er nog steeds geen handtekening onder het nieuwe contract staat, waardoor Brobbey volgende maand een voorcontract kan tekenen bij een andere club. 

Wintertransfer

Raiola heeft inmiddels de naam dat hij zijn spelers graag naar Italië brengt, waardoor de geruchtenstroom Brobbey inmiddels ook naar de Serie A lijken te drijven. Vooral AC Milan, dat in de winterstop al zaken wil doen met Ajax en hen drie miljoen euro zou willen betalen voor de diensten van de jeugdinternational van Nederland, zou de komst van Brobbey wel zien zitten. Het is echter maar de vraag of de spits daar een beter perspectief heeft dan in Amsterdam: ook in Milaan lopen genoeg (jonge) kwaliteitsspitsen rond en is het niet zeker dat hij meteen bij het eerste elftal kan aansluiten. 

De komende maand zal cruciaal zijn voor Ajax: wanneer het actief op zoek gaat naar een nieuwe spits voor het eerste elftal, dan kan het zomaar zijn dat Brobbey eieren voor zijn geld kiest en zijn geluk gaat beproeven bij een andere club. Dan levert dat vertrek Ajax wellicht geen rooie cent op, waardoor het nu in een pijnlijke spagaat lijkt te belanden: op het moment dat Ajax Brobbey een serieuze kans geeft in het eerste elftal en ondertussen zijn contract alsnog probeert te verlengen, loop je het risico dat Brobbey door de minuten in het eerste elftal nóg interessanter wordt voor andere clubs. Ajax heeft altijd de optie om te zeggen dat Brobbey niet zal spelen voordat hij zijn contract heeft verlengd, al lijkt die optie het meeste risico met zich mee te brengen. Toch lijkt dat de enige manier om de beweegredenen van de spits en zijn zaakwaarnemer bloot te leggen.

Wat moet Ajax met Brobbey doen?

  • Wachten tot hij contract verlengt
  • Verkopen in de winter
  • Verbeterde aanbieding doen
1968+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie