Hopeloze Advocaat gaat verrassen bij Feyenoord

Foto: Hopeloze Advocaat gaat verrassen bij Feyenoord

Dick Advocaat vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse dat hij wéér een creatieve speler moet missen. Zomeraankoop João Carlos Teixeira brak op de training zijn kuitbeen en is de komende maanden niet inzetbaar voor de Rotterdammers. Met oog op de topper tegen Vitesse is dat een groot gemis. Advocaat oogde hopeloos, maar die situatie zorgt er op hetzelfde moment voor dat de coach meestal het beste van zichzelf laat zien. 

Niemand was verbaasd dat Dick Advocaat er na zijn interim-periode van vorig seizoen een jaartje achteraan plakte bij Feyenoord. De 73-jarige oefenmeester hoeft voor het geld al lang niet meer dagelijks op het veld te staan, maar de liefhebber in hem dwingt hem telkens weer zijn pensioenpyjama in te ruilen voor een trainerskloffie. Toch krijgt de voetbalgek Advocaat de afgelopen weken klap op klap, maar weet hij zich telkens weer uit de zorgen te manoeuvreren en in ieder geval niet te verliezen met Feyenoord. 

Dick Advocaat

Op het moment dat Advocaat vorige zomer een nieuw contract tekende bij Feyenoord, had hij het zich misschien anders voorgesteld. Alhoewel: je kunt in deze fase bij de Rotterdammers niet verwachten dat het zoals Ajax en PSV miljoenen euro’s neer kan tellen voor één speler. Desalniettemin kun je het je voorstellen dat het transferbeleid van dit seizoen voor een scheef gezicht zorgde bij de oefenmeester: waar het eerste elftal van Feyenoord versterkt moest worden door transfervrije spelers (Bryan Linssen) en aankopen van maximaal anderhalf tot twee miljoen euro (Mark Diemers en João Carlos Teixeira) werd er voor Jong Feyenoord ruim twee miljoen euro betaald om Francesco Antonucci los te weken bij AS Monaco. De jonge aanvallende middenvelder werd direct verhuurd aan FC Volendam om ervaring op te doen in de Keuken Kampioen Divisie, waar hij wekelijks indruk maakt. 


Het zou echter niemand verbazen als de naam van de Italiaans-Nederlandse middenvelder de afgelopen 24 uur door het hoofd van Advocaat spookte. Door de lange absentie van Teixeira met een gebroken kuitbeen en de pijntjes van Orkan Kökçü en Steven Berghuis, verdwijnt een groot deel (lees: bijna alle) creativiteit uit zijn ploeg. Voor tegenstanders als Vitesse lijkt dit hopeloze scenario voor Feyenoord een goede zaak, al zorgen dit soort scenario’s er meestal ook voor dat Feyenoord-trainer Advocaat in zijn allerbeste doen is. 

Mogelijkheden

Ondanks de blessures waar Feyenoord en Advocaat wederom mee te maken hebben, zal de ervaren oefenmeester na de eerste emoties toch weer kijken naar de mogelijkheden die hij heeft voor de komende competitieduels. In dat opzicht is het een ‘geluk’ dat de Rotterdammers voor de winterstop nog twee relatief sterke tegenstanders treffen: Vitesse en sc Heerenveen. Daardoor hoeft de ploeg het spel zelf niet te maken, maar kan Feyenoord het inmiddels bekende afwachtende spelletje spelen en direct profiteren van een fout bij de tegenstander. 

Op die manier kun je zelfs zonder creatieve meesterbreinen spelen. Natuurlijk is het handig om ook in dat soort wedstrijden spelers als Teixeira en Kökçü in de gelederen te hebben, maar het middenveld van Feyenoord zal in de komende weken vooral als taak hebben het centrum van het veld gesloten te houden en de bal zo snel mogelijk in de voorhoede te brengen, waar het met spelers zoals Linssen, Marouan Azarkan, Luis Sinisterra, Luciano Narsingh en (wanneer fit) Steven Berghuis genoeg snelheid, voetbalgogme en doelgerichtheid om gevaar te stichten tegen een aanvallend ingestelde tegenstander. 


Advocaat zou er dan wel goed aan doen nog eens na te denken over de invulling van de spitspositie. Nicolai Jörgensen staat al sinds het begin van dit seizoen in een negatieve spotlight en heeft volgens Giovanni van Bronckhorst, de trainer die hem wél aan het scoren kreeg, een “handleiding” en moet veel vertrouwen krijgen om echt in zijn spel te komen. Aangezien de buitenwereld en Advocaat daar de afgelopen weken niet aan meewerkte, en de speelstijl van de spits te statisch lijkt voor het spel dat de 73-jarige oefenmeester voor ogen heeft, kan een meer dynamische speler zoals Nouafal Bannis van grotere waarde zijn in deze fase van het seizoen. 

Jens Toornstra

Dat Leroy Fer na een maandenlange absentie weer terug is bij Feyenoord, moet Advocaat een beetje lucht geven. De Oranje-international kan echter nog geen negentig minuten spelen, waardoor er de aankomende weken een grote verantwoordelijkheid rust op de brede schouders van Jens Toornstra. De 31-jarige middenvelder nam Feyenoord de afgelopen weken vaak op sleeptouw en zal door de blessures van Teixeira en Kökçü de aangewezen man zijn die het middenveld met de aanval gaat verbinden, terwijl hij er ook voor moet zorgen dat de minuten die Fer niet meespeelt, goed doorgekomen worden. 

Als Berghuis niet beschikbaar blijkt in de aankomende competitiewedstrijd(en), dan kan de rol van Toornstra wellicht veranderen. De aanvallende middenvelder maakte in het kampioensjaar van Feyenoord grote indruk als rechtsbuiten en vulde die rol op een vergelijkbare manier in als Berghuis dat nu doet: hij was destijds geen zijlijnplakker, maar zorgde ervoor dat hij vanaf de rechterkant tussen de linies kwam om het Feyenoord-voetbal onvoorspelbaar en dynamisch te maken. Aangezien de viervoudig Oranje-international als aanvallende middenvelder weet dat hij de juiste momenten moet kiezen om op die posities ‘te komen’ in plaats van, net als Berghuis, vaak op die plekken te staan, kan dat voor Feyenoord een geheim wapen worden in de komende weken. 


Hopeloze Advocaat is de beste Advocaat

Maar boven alles staat als een huis dat een Advocaat in een hopeloze situatie meestal het beste uit de Kleine Generaal naar boven haalt. Dat bewees hij door bijvoorbeeld Sparta Rotterdam uit een diep dal te halen, door FC Utrecht een jaar lang draaiende te houden en door nu ruim één Eredivisie-jaar ongeslagen te blijven met een selectie die door vrijwel iedereen – inclusief Advocaat – als niet breed en niet kwalitatief genoeg wordt gekwalificeerd. 

Toch was het bijna aandoelelijk om de hopeloosheid in de ogen van Advocaat te zien, op de persconferentie voor het duel van Vitesse. Aan de andere kant weet de 73-jarige oefenmeester als geen ander dat dit soort persmomenten ook een spel zijn: bij Vitesse zien ze dat ook en rekenen zij zich misschien al rijk. Doen ze dat, dan staat Advocaat al met 1 – 0 voor, al is het dan wel voor hem te hopen dat zijn spelers ook meewerken.

Gaat Feyenoord ongeslagen de winterstop in?

  • Ja
  • Nee, verliezen tegen Vitesse
  • Nee, verliezen tegen Heerenveen
1260+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie