Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord

Foto: Advocaat krijgt verrassende opvolger bij Feyenoord

Dick Advocaat maakte deze week bekend dat hij na het lopende seizoen stopt als clubtrainer. Lang leek het zeker dat Feyenoord-icoon Dirk Kuyt de opvolger zou worden van de 73-jarige oefenmeester, maar dat is sinds deze zomer nog niet zeker. Dat zou betekenen dat Advocaat een verrassende opvolger krijgt bij Feyenoord. 

Vorig seizoen plakte Dick Advocaat nog een jaar vast aan zijn aflopende contract bij Feyenoord, maar na dit seizoen is het écht klaar voor de 73-jarige Hagenees. De ervaren oefenmeester, die vorig seizoen de vertrokken Jaap Stam opvolgde als trainer in De Kuip, is sinds zijn entree bij Feyenoord belangrijk voor de Rotterdamse club. Onder zijn leiding bleef Feyenoord al meer dan één jaar ongeslagen in de Eredvisie en deed het vorig seizoen, ondanks een matige start onder Stam, toch mee om de bovenste plekken in de Eredivisie en haalde het de finale van het bekertoernooi, dat door het corona-virus werd afgelast. 

Dirk Kuyt

De opvolging van Advocaat bij Feyenoord leek al gesneden koek: Dirk Kuyt werd sinds zijn voetbalpensioen klaargestoomd voor het hoofdtrainerschap en kreeg de belofte van oud-technisch directeur Martin van Geel (nu algemeen directeur bij Willem II) de belofte dat hij in de schoenen van Advocaat mocht stappen wanneer de Kleine Generaal vertrok. Dit jaar kreeg Kuyt, die op dit moment trainer is van de A1 van Feyenoord (onder 19) de kans om promotie te maken naar Jong Feyenoord (onder 21), maar daar zag de voormalig speler van Liverpool en Fenerbahçe geen brood in. 


Dat lijkt er toe te leiden dat Frank Arnesen, de huidige technische baas bij Feyenoord, zijn opties aan het overwegen is en een andere trainer wil aanstellen.
Het belangrijkste argument dat wordt gegeven is dat Kuyt op dit moment niet de ervaring heeft die nodig is om een topclub zoals Feyenoord te leiden. Toch is het in het verleden bij andere topclubs bewezen dat het mogelijk is om zonder enige ervaring als hoofdtrainer bi jeen eerste elftal succesvol te zin bij één van Nederlands traditionele top drie-clubs: Phillip Cocu (PSV) en Frank de Boer (Ajax) zorgden voor successen bij hun clubs die hen voor het eerst een kans op het hoogste niveau gaven. Giovanni van Bronckhorst werd van Jong Feyenoord gepromoveerd naar Feyenoord 1 en dat traject hadden de Rotterdammers waarschijnlijk ook met Kuyt voor ogen. Ervaring bij de A1 is voor Arnesen wellicht niet genoeg om Kuyt op dit moment dezelfde mogelijkheid te geven, waardoor er andere namen dan de voormalig international meedingen om de functie van hoofdtrainer van Feyenoord. 

Tussenpaus

Een van de opties die Arnesen heeft, is het aanstellen van een trainer die als tussenpaus kan fungeren en met Kuyt als assistent-trainer de stap van de jeugdelftallen naar het vlaggenschip kan verkleinen. Belangrijk is dan dat Feyenoord kiest voor een trainer die niet vanuit carrièreoverwegingen naar De Kuip wil vertrekken, maar bijvoorbeeld voor een jaar lang de lijnen uitzet en Kuyt wegwijs maakt binnen het vak van hoofdtrainer bij Feyenoord. 

Wanneer je kijkt naar de huidige kandidaten bij Feyenoord, zitten daar eigenlijk geen ideale mentors bij voor Kuyt. Op dit moment is de assistent-trainer van Advocaat, Zeljko Petrovic, daarom wellicht de aangewezen persoon om met Kuyt dat traject in te gaan. Petrovic stond als coach van onder andere RKC Waalwijk al op eigen benen, was onder Ruud Gullit al assistent-trainer in De Kuip en werkt al jaren samen met Dick Advocaat, waardoor hij meer dan bekend is geraakt met de kneepjes van het vak. Desalniettemin ligt het meer in de lijn der verwachting dat Arnesen, indien hij de afspraak met Kuyt overboord gooit, een coach voor de lange termijn aanstelt. 




Stap vooruit

In dat geval hoeft de technisch directeur van Feyenoord niet om kandidaten verlegen te liggen. Er worden genoeg namen genoemd die in Feyenoord een grote stap in hun carrière kunnen zetten. Wim Jonk (FC Volendam), Henk Fraser (Sparta Rotterdam) en Danny Buijs (FC Groningen) zijn nu nog werkzaam bij clubs met een (veel) minder potentieel dan Feyenoord en zouden daarom maar wat graag de overstap naar een traditionele topclub willen maken. 

Dat de voorganger van Advocaat goed presteerde bij een Eredivisie-club (PEC Zwolle, red.) en daarna de overstap maakte die de bovenstaande trainers ook wellicht ambiëren, spreekt niet in hun voordeel.  Voor Stam bleek de overstap naar de nationale top te groot, hield de eer na een paar maanden aan zichzelf en stapte op. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat Jonk, Fraser en Buijs hetzelfde lot wacht, maar het is allicht een variabel waarmee de technische leiding van de Rotterdammers rekening mee kan houden. 


Sportieve revanche

Voor twee andere namen kan een dienstverband bij Feyenoord sportieve revanche betekenen. Mark van Bommel werd vorig seizoen ontslagen bij PSV nadat het hem niet lukte om het Ajax moeilijk te maken in de strijd om het landskampioenschap. De voormalig middenvelder van Bayern München en FC Barcelona probeerde met terughoudend voetbal, de stijl die Feyenoord op dit moment hanteert, de weg naar de top in te zetten, maar faalde daarin. Een trainerschap bij Feyenoord zou voor hem een ideale manier zijn om zijn tweede voetballoopbaan nieuw leven in te blazen. 

Naast Van Bommel kreeg Phillip Cocu ook te maken met een ontslag. De oud-trainer van PSV werd door Derby County aan de straat gezet wegens slechte prestaties. Waar de club, waarbij Cocu samenwerkte met onder andere Wayne Rooney, mee zou moeten strijden om promotie naar de Premier Leauge daalde het onder leiding van Cocu af naar de onderste regionen van de Championship (tweede niveau in Engeland, red.). 


Logische keuzes

Wanneer Arnesen en Feyenoord niet Kuyt, maar een andere trainer willen aanstellen, dan komen twee oefenmeesters bovendrijven als de meest logische keuzes. Als eerste is dat Arne Slot. De trainer laat met AZ zien dat hij geen grote bedragen hoeft uit te geven om toch een team attractief en succesvol te laten voetballen. Volgens De Telegraaf ziet de oud-trainer van PEC Zwolle de Rotterdammers ook als een stap vooruit, dus wellicht waagt Arnesen de komende maanden een belletje richting Alkmaar. 

Als Slot niet haalbaar blijkt voor Feyenoord, dan kunnen de Rotterdammers nog altijd een telefoontje plegen richting Zweden. Oud-speler Jon Dahl Tomasson kroonde zich onlangs met Malmö FF tot kampioen van Zweden en bewijst daarmee dat hij zich knap heeft gerevancheerd van zijn trainersklussen bij Excelsior en Roda JC. Maar belangrijker nog: hij weet als oud-Feyenoorder hoe het is om te werken bij de Rotterdamse volksclub én heeft nu ervaring opgedaan bij een topclub in een ander land, dus is hij ook bekend met de druk die het meeneemt.

Wie wordt de nieuwe trainer van Feyenoord?

  • Dirk Kuyt
  • Tussenpaus Petrovic
  • Henk Fraser
  • Danny Buijs
  • Wim Jonk
  • Mark van Bommel
  • Phillip Cocu
  • Arne Slot
  • Jon Dahl Tomasson
  • Andere trainer
2395+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:15
1+
FC Utrecht slaat ‘slimme’ transferslag
10:58
48+
PSV-fans woedend over nieuw uitshirt: “Spuuglelijk”
10:46
55+
Lozano doet boekje open over ‘PSV-vertrek’
10:35
206+
‘Verrassende transferklapper voor Ajax’
10:16
67+
‘PSG hakt knoopt door over Xavi Simons’
10:00
1670+
Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’
09:58
47+
Frimpong deelt sneer uit aan Roma: “Waren veel aan het praten”
09:43
156+
Woerts voorspelt ‘transferdrama’ voor voetbalwereld
09:30
117+
‘Derksen-bom onder Vandaag Inside’
09:14
149+
Derksen laakt Ajax-kandidaat: “Te gek voor woorden”
08:58
99+
‘Onzichtbare’ Oranje-international imponeert: “Wordt moeilijk voor Koeman”
08:43
745+
‘Megatransfer PSV op komst’
08:25
19+
‘Oud-Ajacied betrokken bij heftig auto-ongeluk’
08:10
378+
‘Hierom klapte Potter-deal met Ajax, twee kandidaten over’
23:40
1220+
‘Bizarre Ajax-klapper in zomer’
23:21
1250+
‘PSV maakt fout met Sergiño Dest’
23:00
90+
Bayer Leverkusen met samengeknepen billetjes naar Dublin
22:57
54+
Conference League-sprookje Olympiakos duurt voort
22:51
36+
Koopmeiners bereikt Europa League-finale met Atalanta Bergamo
22:24
1004+
Pavlidis over AZ-afscheid: ‘Kan het amper geloven’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie