Bergwijn bewijst criticasters het tegendeel

Foto: Bergwijn bewijst criticasters het tegendeel

Tottenham Hotspur ging in de Europa League eind oktober pijnlijk onderuit tegen FC Antwerp. De Londenaren verloren kansloos met 1-0 en trainer José Mourinho wisselde tijdens de theepauze maar liefst vier keer, al gaf hij na de wedstrijd aan dat hij het liefst alle veldspelers naar de kant haalde. Op die avond was één van zijn slachtoffers Steven Bergwijn, die zich het afgelopen weekend uitstekend revancheerde.

Bergwijn schrok van de woorden die de Portugese trainer na de wedstrijd tegen de Belgen uitsprak. “Het is mijn verantwoordelijkheid om ze kansen te geven, maar het is ook hun verantwoordelijkheid om die kansen dan met beide handen te pakken”, stelde Mourinho boos voor de camera. “We speelden verschrikkelijk slecht en het resultaat is ook slecht. Ik ben de baas, dus ik ben hier verantwoordelijk voor. Maar deze wedstrijd heeft me ook wel een paar dingen duidelijk gemaakt. Het wordt nu een stuk makkelijker om bepaalde keuzes te maken.”


Aangezien de Nederlander een van de jongens was die naar de kant ging, leek het erop dat Bergwijn de komende periode niet op een basisplaats hoefde te rekenen. Toen hij zich twee weken geleden meldde bij het Nederlands elftal, moest hij ook nog eens het trainingskamp verlaten vanwege een blessure. De afsluiting van het kalenderjaar bleek hem dan ook niet goed gezind te zijn, maar niets was minder waar. Afgelopen week raakte hij weer fit en bleek hij zelfs in staat om in het thuisduel met Manchester City bij de spelersselectie te behoren.

Basisplaats



Het leverde Bergwijn in het topduel zelfs een basisplaats op, waarin hij zich uitstekend liet gelden. De aanvaller stond samen met Harry Kane en Son Heung-min voorin, terwijl Tanguy Ndombele daar vlak achter speelde. De creativiteit van die voorhoede zorgde in de vijfde minuut al voor de openingstreffer. Door slimme loopacties van Bergwijn en Kane kwam Son voorin helemaal vrij te staan. Een prachtige dieptepass van Ndombele bereikte hem vervolgens, waarna het voor de Koreaan slechts een koud kunstje was om een doelpunt te maken.

Amper tien minuten later leek Bergwijn een indirecte assist op het tweede doelpunt af te geven. De Nederlander kreeg aan de linkerkant van het strafschopgebied een crosspass aangespeeld, nam de bal aan en gaf deze door naar de vrijstaande Son aan de andere kant van de zestien. Son was in staat direct een voorzet af te leveren op centrumspits Kane, die op zijn beurt raakschoot. De arbitrage keurde het doelpunt echter af voor buitenspel van de Engelsman, waardoor de prachtige aanval van Tottenham Hotspur snel was vergeten.


Na een klein half uurtje spelen kreeg Bergwijn vervolgens zelf de kans om de stand alsnog op 2-0 te zetten. De Deense voetballer Pierre-Emile Hojbjerg gaf de bal aan de linkerkant laag voor op Bergwijn die de mogelijkheid had om in een keer uit te halen. Hij besloot de bal echter aan te nemen en goed te leggen, waardoor Manchester City de kans kreeg om deze in het strafschopgebied te veroveren. Na de rust viel de treffer overigens alsnog. Bergwijn speelde daarin een belangrijke rol door naar binnen te trekken en ruimte te creëren voor Giovani Lo Celso die scoorde.

Stabiliteit

Dat Mourinho besloot om Bergwijn pas een kwartier voor tijd naar de kant te halen voor Lucas Moura, laat zien dat de hoofdtrainer zeer tevreden was over de prestatie van de Nederlander. De pas net fitte Bergwijn kon uitstekend mee met het niveau van Kane en Son, waardoor de voetballers hem ook regelmatig zochten. Daarnaast lieten zijn loopacties en werklust op het veld zien dat hij duidelijke stappen vooruit zet. Kortom smaakt het optreden van Bergwijn naar meer, al is dat afhankelijk van het vertrouwen dat Mourinho de komende periode in hem gaat uitstralen.

De Engelse kranten waren vooropstaand lyrisch over zijn verrichtingen. “Een slimme pass zorgde bijna voor de tweede Spurs-goal, maar Kane stond buitenspel. Bergwijn was in de 73 minuten die hij meespeelde vooral bezig met het achtervolgen van City-spelers”, stelde The Daily Mail. Ook 90min vond Bergwijn goed spelen. “Hij bracht veel energie op de vleugels en deed ook zijn verdedigende taken uitstekend. Hij zal teleurgesteld zijn dat zijn prachtige pass op Son niets opleverde omdat Kane bij het doelpunt buitenspel stond”, aldus het medium.

Desondanks was er voor hem eveneens voldoende stof tot nadenken. Hoewel alle media erover eens waren dat Bergwijn tegen Manchester City keihard voor zijn ploeg werkte, liet hij in voetballend opzicht nog wel wat verbeteringen over. Zo schreef The Express: “Hij jaagde het grootste deel van de wedstrijd op City-spelers, voordat hij in de tweede helft ‘op’ was. Hij had het aan de bal wel wat beter kunnen doen.” Dat laatste is een belangrijk element voor zijn ontwikkeling voor de komende maanden: zorgen voor meer rust aan de bal en daarin betere keuzes maken.

Nederlands elftal

Het is niet bepaald opvallend dat Bergwijn zich nog moet aanpassen op het niveau van Tottenham Hotspur. Uitzonderingen daar gelaten hebben spelers uit de Eredivisie het altijd moeilijk om zich met voetballers uit een Europese topcompetitie te meten. Zelfs als hij Europees veel ervaring heeft, zo blijkt wel aan de huidige status van Donny van de Beek. Het verwachtingspatroon ligt in Londen logischerwijs hoger dan bij een gemiddelde club en meer mensen kijken naar de wedstrijden, waardoor het nemen van goede beslissingen op het veld ingewikkelder is.


Mocht Bergwijn echter erin slagen om een vaste basisplaats bij Tottenham Hotspur te krijgen, dan ligt voor hem ogenschijnlijk een belangrijke rol weggelegd op het EK van 2021. Het Nederlands elftal is namelijk nog altijd op zoek naar de juiste voorhoede. Met Memphis Depay, Quincy Promes, Mohamed Ihattaren, Calvin Stengs, Steven Berghuis, Donyell Malen en Ryan Babel heeft Oranje volop keuzes om de zijkanten te bezetten, maar tot een ideale formatie leidde het nog niet. De snelheid van Steven Bergwijn kan echter voor verrassingen zorgen.

Bekend is dat bondscoach Frank de Boer houdt van een vaste centrumspits die vooral in de punt van de aanval blijft staan. Dan is echter wél het vereiste dat er voorzetten vanaf de zijkanten komen. Tijdens de interlands tegen Spanje, Bosnië Herzegovina en Polen gebeurde dat nog te weinig, waardoor hij de verrichtingen van Bergwijn goed in de gaten zal houden. Met zijn uitstekende traptechniek, snelheid en werkvermogen kan hij de ontbrekende factor zijn in de puzzel van De Boer die Oranje naar een EK-winst moet leiden.

Gaat Bergwijn in de Premier League slagen?

  • Ja, hij past daar goed
  • Nee, het niveau is te hoog
  • Nee, Tottenham Hotspur is niet de juiste club
213+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie