Zahavi verspeelt reputatie bij PSV

Foto: Zahavi verspeelt reputatie bij PSV

PSV haalde in de zomerse transferperiode Eran Zahavi met veel bombarie naar Eindhoven. De spits uit Israël stond bekend als een absolute goalgetter, maar weet sinds zijn komst het niet nog niet met regelmaat te vinden. De speelstijl van de Eindhovenaren hebben daar een belangrijk aandeel in. 

De komst van Eran Zahavi naar PSV was in veel opzichten een stunt. De 33-jarige doelpuntenmaker uit Israël verruilde een miljoenencontract in China voor een verbintenis in Eindhoven. Die keuze had alles te maken met de aanwezigheid van trainer Roger Schmidt, die Zahavi nog kende uit zijn tijd in de Chinese Superleague en hem destijds zelfs naar diens oud-werkgever Guoan wilde halen. Destijds kwam het dus niet van een overgang, maar de 33-jarige aanvaller was de lofzang van de tegenwoordig coach van PSV niet vergeten en verkoos een dienstverband in Eindhoven boven een nieuw, lucratief contract in China. 

Eran Zahavi

Daarmee legde PSV beslag op een gewilde goalgetter – naar verluidt was Ajax ook geïnteresseerd in de doelpuntenmaker. Zahavi was in de West-Europese competities dan wel een grote onbekende, in dienst van Hapoel Tel Aviv, Maccabi Tel Aviv en Guangzhu R&F schoot hij met meer dan enige regelmaat met scherp. Vooral bij de laatste twee clubs had Zahavi een enorm aandeel in het succes van zijn ploegen: voor Maccabi Tel Aviv scoorde hij 122 doelpunten in 157 wedstrijden en in China was hij in 117 duels goed voor 103 doelpunten. Naast doelpunten in clubverband was Zahavi voor zijn land ook aardig op schot, getuigen de 24 doelpunten in 59 duels. 

Zahavi speelde voordat bij PSV tekende héél even in West-Europa, waar hij na een teleurstellende periode bij het Italiaanse Palermo dus pas aan het begin van dit seizoen weer terugkeerde. Zijn tweede periode begon veelbelovend: tijdens Zahavi’s debuut in de Europa League-kwalificatiewedstrijd tegen Rosenborg wist de Israëlische spits, die op dat moment nog maar een paar keer meetrainde bij zijn nieuwe club, meteen te scoren en ook in de Eredivisie en in de groepsfase van de Europa League wist hij het net al te vinden. 


Na die bliksemstart stokte de productie van de ervaren aanvaller. Zahavi raakte besmet met het corona-virus en miste een aantal wedstrijden, maar heeft zijn schotschoenen nog niet kunnen hervinden sinds zijn rentree in het elftal van Schmidt. Daar heeft de speelstijl van de trainer van PSV een aandeel in. 

Eindstation

Dat Zahavi een specialist is, dat hoeven we je niet meer te vertellen. De spits heeft in een recentelijk verleden bewezen dat hij doelpunten kan maken in kleinere competities, maar de speelstijlen die zijn destijdse werkgevers hanteerde, zorgde er ook voor dat Zahavi gemakkelijk in de positie kwam om de bal tegen het net te werken. 

De spits was in zijn twee periodes in Israël en tijdens zijn dienstverband in China het eindstation van elke aanval en speelde dan ook in de rol van afmaker. Daardoor werden zijn sterke punten optimaal gebruikt: Zahavi is een speler die zich met loopacties gemakkelijk kan vrijmaken van zijn directe tegenstander en heeft, helemaal in het strafschopgebied, niet veel ruimte nodig om gevaarlijk te worden. Ondanks zijn geringe lengte (1,80) is hij kopsterk, maar het belangrijkste: hij kan zowel met zijn linker- als zijn rechterbeen uithalen, waardoor hij een bepaalde onvoorspelbaarheid in zijn spel heeft. Dat pakket maakt hem een ideale afmaker, alleen wordt hij in het systeem dat PSV speelt zo niet gebruikt. 

PSV-rol 

Het systeem van PSV heeft geen echte nummer negen, waardoor Zahavi de ruimte in de voorhoede moet delen met een tweede spits. Daardoor heeft hij minder ruimte om zijn (loop)acties te maken en zich op de voor hem ideale posities in de zestienmeter te nestelen, maar dat is niet de enige verandering die hij doormaakt als aanvalsleider van PSV. 


Waar Zahavi bij zijn vorige clubs het eindstation was, is hij op dit moment veel meer een actieve speler in de opbouw van de aanval. Bij zijn vorige werkgever was hij als spits met zijn balvastheid en passing ook een onderdeel, maar tegenwoordig wordt er meer gevraagd van Zahavi dan een technisch begaafde kapstok te zijn. De spits heeft een veel prominentere rol gekregen in het aanvalsspel bij PSV dan hij voorheen gewend was, waardoor hij vaak in zones van het veld in balbezit komt waar hij niet gevaarlijk kan zijn. 

Daardoor is hij in plaats van een eindstation van aanvallen vaak een tussenstation bij PSV. Wanneer hij doorloopt naar een voor hem gevaarlijke positie – in en rond het strafschopgebied – is er vaak maar één looplijn die open ligt: in het gat duiken die hij zelf creëerde door in te zakken. Voor de rest zijn alle regio’s afgedekt door één ‘halve nummer tien’ en de tweede spits. Daardoor wordt zijn beweegruimte beperkt en speelt hij op dit moment nog niet lang genoeg samen met zijn aanvalspartners om met vloeiende positiewisselingen toch consequent ruimte te creëren. 

Gegokt, maar nog niet verloren 

Het was voor PSV sowieso al een gok om deze 33-jarige aanvaller voor een paar miljoen per jaar onder contract te nemen. Dat Zahavi tot op heden nog niet tot zijn doelpuntengemiddelde uit het verleden komt, betekent echter niet dat de club een miljoenenmislukking in huis heeft gehaald. Zahavi is op dit moment wel belangrijk voor zijn ploeg: de Israëlische spits is vrijwel altijd aanspeelbaar in de punt van de aanval en heeft in de afgelopen wedstrijden wel bewezen over genoeg spelinzicht te beschikken om een teamgenoot weg te steken en hem een kans op een doelpunt te gunnen. 

Toch zou je verwachten van een ervaren spits, die ook weet hoe het is om in een vreemd land te moeten aarden, dat hij meer brengt. Dat is waarschijnlijk ook de verwachting van PSV, maar wat niet is dat kan nog komen. Desalniettemin betekent de aanwezigheid van Zahavi dat talentvolle jongens zoals Noni Madueke en/of Mohamed Ihattaren minder speelminuten kunnen maken in het eerste elftal. Tot nu toe staat de Eredivisie-teller van Zahavi op één doelpunt en in de Europa League scoorde hij slechts twee keer. Wanneer de Israëlisch international het net de komende wedstrijden niet zal vinden, kan zijn krediet wel eens een stevige knauw oplopen en kiest Schmidt er wellicht voor om deze spelers – die op papier beter in het systeem passen dan Zahavi – een serieuzere kans te geven dan dat hij voorheen deed.

Zahavi is de ideale spits voor PSV

  • Ja, maar Malen is beter
  • Ja, maar niet beter dan Malen
  • Nee, liever Ihattaren
  • Nee, liever Madueke
  • Nee, liever andere speler
809+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
46+
Blijdschap over terugkeer Kroes: “Niemand groter dan club”
23:24
59+
PSV-uitblinker ‘beste speler van de Eredivisie’
22:58
23+
Manchester City neemt koppositie in Premier League weer over
22:51
40+
Feyenoord stelt kampioensfeestje PSV uit met zege
22:27
261+
‘Van Praag biedt Kroes excuses aan’
22:09
54+
De Jong zag zenuwen bij teamgenoten PSV
21:50
90+
Veerman geniet: ‘Laten zien dat we de beste ploeg van Nederland zijn’
21:46
224+
‘Slot maakt bizarre keuze bij Feyenoord’
21:26
82+
Bosz applaudisseerde in de rust: “Waanzinnig goed”
21:05
775+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
163+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
45+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
355+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
753+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
121+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
200+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
47+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
324+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
11+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
340+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie