Beste Oranje-international speelde niet eens goed

Het lukte het Nederlands elftal woensdagavond in de slotfase om het laatste duel in de groepsfase van de Nations League winnend af te sluiten. Het team van bondscoach Frank de Boer won in Polen uiteindelijk met 1-2. Wie waren de smaakmakers? En welke spelers vielen tegen?

Tim Krul – 6

Het Nederlands elftal ging dan wel richting Polen om drie punten mee te nemen, maar het ging in de openingsfase al mis. Tim Krul kreeg de eerste tien minuten al verschillende schoten te verwerken, waarvan hij één schot niet wist te keren. Het tegendoelpunt was echter meer de fout van de verdediging dan van Krul zelf.

Nog voor de pauze kreeg de doelman nog een aantal gevaarlijke schoten te verwerken, waarvan zelfs een schot tegen de paal aankwam. In het overige gedeelte van de wedstrijd maakte Krul geen fouten en hield hij zijn doel schoon, waardoor het Nederlands elftal in de slotfase alsnog met een overwinning huiswaarts kon.

Hans Hateboer – 3,5

Kamil Jóźwiak had al in de openingsfase meer over Hans Hateboer te vertellen dan hem lief was. De buitenspeler van Polen ging diverse malen langs zijn directe tegenstander en kreeg het zelfs voor elkaar om in de vijfde minuut de openingstreffer te maken. De rechtsback vergat in te grijpen, wat hem duur kwam te staan.

Het doelpunt bracht Oranje dan wel even van zijn stuk, maar al snel pakte het team het spel weer op. Als opkomende rechtsback speelde Hateboer een belangrijke rol in het aanvalsspel van Oranje, maar ook daarin maakte hij verkeerde keuzes. Zo kreeg hij het zelden voor elkaar om een goede voorzet af te leveren. Na de rust ging het niet veel beter, waardoor Denzel Dumfries in de ploeg kwam.

Stefan de Vrij – 4,5

Vanwege het ontbreken van Matthijs de Ligt mocht Stefan de Vrij ook tegen Polen aantreden. De verdediger maakte in de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina al een fout in de verdediging, waardoor de tegenstander terugkwam tot 3-1. Ook in het duel met Polen maakte de centrale verdediger geen beste indruk in de defensie.

Het tekort aan snelheid kwam al binnen vijf minuten tot uiting, toen Polen het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte. De Vrij vergat in die situatie in te grijpen, wat hij in het Italiaanse voetbal vast en zeker heeft meegekregen. Het overige gedeelte van de wedstrijd maakte De Vrij geen grote fouten, maar overtuigend was het wederom niet.

Daley Blind – 5

Bij Ajax is Daley Blind al niet te best in vorm, wat ook bij Oranje te merken was. De centrale verdediger kwam, vooral als het ging om snelheid, al in de eerste helft meermaals in de problemen met de sterke centrumspits Robert Lewandowski. Samen met zijn duopartner Stefan de Vrij wist hij de dreiging maar niet te keren.

Natuurlijk behoort Lewandowski momenteel tot de beste spitsen ter wereld, maar de aanvaller van Bayern München kreeg wel erg veel ruimte om te draaien. Na rust ging de topspits naar de kant en kreeg Blind meer ruimte om in te schuiven naar het middenveld. Het resulteerde in een paar afstandsschoten, die de spelers van Polen eenvoudig blokten.

Patrick van Aanholt – 6,5

In Engeland staat Patrick van Aanholt bekend als een vleugelverdediger met een extreem loopvermogen. Tegen Polen kwam die kwaliteit voor het Nederlands elftal uitstekend van pas. Van Aanholt bleef, evenals Denzel Dumfries in de tweede helft aan de rechterkant, de zijlijn bestrijken, waardoor de aanvallers meer speelruimte kregen.

Van Aanholt vergat zichzelf echter te vaak te belonen met een goede voorzet. Zo was hij vlak voor rust aan de linkerkant weg en kon hij eenvoudig de bal terugleggen naar Memphis Depay, maar legde hij deze juist achter de verdediging van Polen neer. Daar stond geen Oranje-speler, waardoor de kans was verkeken.

Davy Klaassen – 7,5

De Boer koos tegen Bosnië en Herzegovina al voor Davy Klaassen naast Frenkie de Jong en ook tegen Polen kreeg de middenvelder van Ajax de kans. De controlerende rol van Klaassen past hem als een handschoen, want de rust op het middenveld was voor een groot gedeelte te danken aan de ervarenheid van de Hilversummer.

Klaassen zorgde niet alleen voor balveroveringen bij counters van Polen, ook dook hij regelmatig in het strafschopgebied van de opponent op om daar een extra man te creëren. Het extreme loopvermogen van Klaassen resulteerde kortom in een groot voordeel voor Oranje. Na 70 minuten spelen verliet Klaassen het veld voor Donny van de Beek.

Frenkie de Jong – 5,5

Waar Frenkie de Jong tegen Bosnië Herzegovina nog een uitstekende indruk achterliet, viel hij tegen Polen een stuk minder op. Door de controle van Davy Klaassen mocht de middenvelder van Barcelona vaker dan normaal in het strafschopgebied van de tegenstander opduiken, maar hij stond steeds niet op de juiste plek om op doel te schieten.

Ook in verdedigend opzicht liet De Jong nog wel eens een steekje vallen. Bij de tegenaanval zat hij vaak niet dicht genoeg op zijn man, waardoor Oranje vijftig meter terug moest en daardoor bij balverovering weer een flink stuk van het veld moest bestrijken. Desondanks leidde het niet tot een nieuwe treffer voor Polen.

Georginio Wijnaldum – 6,5

Met zijn twee treffers tegen Bosnië en Herzegovina tankte Georginio Wijnaldum vertrouwen richting de wedstrijd tegen Polen. Woensdagavond had de middenvelder van Liverpool een stuk meer moeite om een doelpunt te maken. Al in de eerste helft kreeg hij een aantal mogelijkheden, maar hij maakte geen kans af.

Een waanzinnige steekpass van Patrick van Aanholt zette Wijnaldum zelfs alleen voor de keeper, maar met zijn linkerbeen lukte het hem niet om Łukasz Fabiański te verschalken. Wijnaldum bleef in de rest van het duel dreigend. Zijn prima spel resulteerde uiteindelijk nog in het winnende doelpunt voor het Nederlands elftal.

Calvin Stengs – 6

Zondagavond mocht Steven Berghuis nog laten zien wat hij in zijn mars had, maar tegen Polen stond Calvin Stengs rechtsbuiten. De aanvaller maakt na een slepende blessure weer een uitstekend seizoen door bij AZ, waardoor hij de basisplaats ook verdiende. Stengs viel gedurende het duel met Polen allerminst tegen.

Met zijn sterke linkerbeen stichtte hij aan de rechterkant van de aanval veelvuldig gevaar. Zo zette hij een aantal maal indraaiend voor, waarbij hij onder meer Donyell Malen in staat stelde om een doelpunt voor Oranje te maken. Aan de andere kant was Stengs ook een aantal maal niet accuraat genoeg in het strafschopgebied van de opponent.

Memphis Depay – 5

Luuk de Jong kreeg de afgelopen weken de voorkeur in de spitspositie, maar tegen Polen mocht Memphis Depay eindelijk weer in de punt van de aanval staan. Zoals gewoonlijk was Depay weer bewegelijk en week hij regelmatig uit naar de zijkanten, waarbij Donyell Malen dan richting het centrum verhuisde. Dat zorgde in de openingsfase al voor gevaar.

Depay bleek het gehele duel echter niet in staat om het gestichte gevaar om te zetten in een doelpunt voor zijn team. Regelmatig kapte de aanvaller een keer te veel, nam hij de verkeerde beslissing of struikelde hij over zijn eigen benen. De hoekschoppen die hij steevast nam, kwamen eveneens zelden aan bij een ploeggenoot. In de slotfase scoorde hij nog wél uit een penalty, waarna Nederland alsnog won.

Donyell Malen – 6

Tegen Bosnië Herzegovina zat Donyell Malen nog op de reservebank, maar woensdagavond mocht hij in het basiselftal aantreden. Het geheime wapen van Oranje bleek in vorm te zijn, want het eerste half uur versnelde hij diverse malen langs zijn directe tegenstander. Het enige wat op deze momenten ontbrak was scherpte voor de goal.

Sommige ballen waren inderdaad lastig om binnen te schieten, maar de voorzet van Calvin Stengs mocht er wel in. De buitenspeler van AZ gooide de bal perfect voor de goal, precies over de verdediging van Polen heen. Malen hoefde de bal alleen maar in de hoek te knikken, maar hij kopte de voorzet uiteindelijk naast.