Barcelona hoopt met Fati op Messi-scenario

Foto: Barcelona hoopt met Fati op Messi-scenario

Ansu Fati brak de afgelopen anderhalf jaar record na record, maar verrassen doet vrijwel niemand dat meer. De aanvaller speelde deze week in het nationale elftal van Spanje alsof hij er al jaren in acteert, terwijl hij bij Barcelona inmiddels behoort tot een van de namen die hoofdtrainer Ronald Koeman op het bord schrijft. Het is een huzarenstukje van Fati, die Barcelona’s hoop in bange dagen is.

De Spaanse topclub was tot voorkort niets zonder wereldspeler Lionel Messi. De Argentijnse aanvalsleider bracht met zijn ervaring niet alleen de nodige leiderschap binnen de lijnen, maar zorgde eveneens voor de creativiteit en een groot deel van scorend vermogen. Sinds Fati bij het eerste elftal van Barcelona aansloot, zijn deze taken echter veel meer over beide schouders verdeeld. Hoewel de jonge Spanjaard pas net bij de A-selectie komt kijken, zorgde hij in zijn eerste 33 wedstrijden voor Barcelona toch al voor 11 doelpunten en een assist.

Recordtjesdief

Het grote talent van Fati viel de Spaanse clubs al op zeer jonge leeftijd op. De geboorteplaats van Fati is Bissau, maar al op zesjarige leeftijd verhuisde hij naar Herrera, waar hij in de jeugdopleiding van Sevilla aansloot. Daar presteerde hij wonderbaarlijk, waardoor hij vier jaar later naar Barcelona verhuisde. Fati bleef ook bij Barcelona grote indruk maken en kreeg op 24 augustus 2019 al zijn eerste contract aangeboden, toen hij pas 16 jaar oud was. De volgende dag mocht hij bovendien zijn debuut maken voor het eerste elftal van Barcelona.


Het was direct zijn eerste record dat hij bij Barcelona pakte. Met 16 jaar en 298 dagen maakte alleen Vicente Martínez Alama (1941) op jongere leeftijd zijn debuut voor de Catalanen. De week erop mocht Fati eveneens aantreden tegen Osasuna en scoorde hij, waarmee hij zich kroonde tot de jongste doelpuntenmaker ooit bij Barcelona. Twee weken later stond Fati aan de aftrap tegen Valancia en ging hij de boeken in als jongste basisspeler in de historie van Barcelona. In het najaar maakte Fati daarnaast zijn debuut in de Champions League, wat eveneens een record was. Ook kroonde hij zichzelf tot jongste doelpuntenmaker ooit in het Miljardenbal.

Maar niet alleen bij Barcelona liet hij zijn exceptionele kwaliteiten zien, ook tijdens zijn eerste interlands voor Spanje liet hij zijn fans versteld staan. Vorige maand debuteerde Fati voor het nationale elftal, als invaller tegen Duitsland. In die wedstrijd maakte Fati nog geen goal, maar het volgende duel tegen Oekraïne zette hij zichzelf wél op het scorebord. Met dat doelpunt zorgde hij ervoor dat hij de jongste doelpuntenmaker ooit is voor het nationale team van Spanje en verbrak hij het record uit 1925.

Onbetwiste basisspeler



De talentvolle voetballer krijgt van zijn coaches nog altijd de tijd om zichzelf verder te ontwikkelen. Fati moest het afgelopen seizoen onder hoofdtrainer Ernesto Valverde, en later Quiue Setién, dan ook nog stellen met voornamelijk invalbeurten. Van de 24 wedstrijden die hij op zijn naam zette, speelde hij 11 duels in het basiselftal en viel hij 13 maal in. Onder de nieuwe hoofdtrainer Koeman is dat wel anders. Fati krijgt bij de Nederlander een vaste plek aan de linkerkant van de aanval en betaalde dat in het eerste competitieduel direct uit. 

Fati was tijdens de 4-0 overwinning op Villarreal namelijk bij maar liefst 3 doelpunten betrokken. Waar hij de openingstreffer knap in de bovenhoek raak knalde, maakte hij zijn tweede goal met een simpele schuiver in de korte hoek. Ook het derde doelpunt dwong hij af, aangezien zijn directe tegenstander hem in het strafschopgebied liet vallen. Zijn grote voorbeeld Lionel Messi ging achter de bal staan en maakte zodoende de 3-0. Een prachtige samenwerking tussen de twee voetballers, die elkaar dit seizoen vaker nodig gaan hebben.


In zijn nog korte carrière dwong Fati niet alleen een basisplaats af bij zijn club, ook in het nationale team behoort hij inmiddels tot de vaste basisspelers. Vorige week woensdag hoefde Fati met de B-ploeg van Spanje niet aan te treden tegen Portugal, maar een paar dagen later kwam hij wél in actie tijdens het Nations League-duel met Oekraïne. Fati speelde een stroeve wedstrijd, maar dat kwam niet alleen door zichzelf. Zijn teamgenoten hadden het simpelweg lastig tegen het uitstekend georganiseerde Oekraïne, waardoor ze Fati nauwelijks bereikten. Dat Fati na bijna een uur het speelveld mocht verlaten, hoefde de aanvaller zichzelf dan ook niet helemaal aan te rekenen.

Grote duels



Met het mogelijke vertrek van Messi volgend jaar zomer heeft Barcelona de hoop dat Fati zich snel gaat manifesteren tot een van de grote spelers binnen het elftal, waarmee de club de klap van het vertrek van de Argentijn wellicht beter kan opvangen. Hoewel Barcelona dat van zo’n jonge spelers ogenschijnlijk nauwelijks kan verwachten, is bij grote voetballers vaak niets minder waar. Ook Messi was namelijk al snel in staat om zijn Barcelona een nieuw gezicht te geven en daarmee de volprezen Ronaldinho snel te doen vergeten. Eenzelfde scenario kan Barcelona met Fati gebeuren.


In eerdere wedstrijden toonde Fati dus aan over waanzinnige kwaliteiten te beschikken, maar de buitenspeler kan de komende periode nog zeker stappen vooruit maken. Wil Fati zich namelijk in het rijtje van Kylian Mbappé, Jadon Sancho en João Felix plaatsen, dan moet de voetballer aan nog minstens één aspect voldoen. Een onderdeel dat grote voetballers van subtop voetballers onderscheid: scoren in belangrijke wedstrijden. Doelpunten maken tegen de ‘kleintjes’ van La Liga is als Barcelona-speler simpelweg geen knappe prestatie, aangezien de bal veelvuldig voor het doel komt. Maar juist tegen grote tegenstanders moet je het verschil maken.

Fati heeft bij Barcelona de komende weken om zich op dat aspect te bewijzen. De Spanjaard speelt met zijn Barcelona namelijk een aantal topwedstrijden achter elkaar. Barcelona neemt het komend weekend op tegen het stugge Getafe, waarna het midweeks in de Champions League tegen Ferencváros uitkomt. Op 24 oktober wacht dan een thuisduel in El Clássico tegen Real Madrid, terwijl het een paar dagen later alweer op bezoek gaat bij Juventus. Voor Fati ideale momenten om optimaal te presteren en de lat voor zichzelf nóg hoger te leggen. 

Kan Fati Barcelona nu al bij de hand nemen?

  • Ja, dat lukt hem zeker
  • Nee, hij is nog te jong
264+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:14
3+
‘Ajax-spelers hakken knoop door over toekomstige trainer’
14:00
0+
De lachwekkende hype rond kroonprins Graham Potter
13:48
8+
Lucas Moura blikt terug op zijn goal tegen Ajax
13:33
168+
Hélène Hendriks doet boekje open over relatie met 65-jarige man
13:21
30+
Fabrizio Romano onthult waar Ziyech volgend seizoen speelt
13:03
86+
Spelers Roda ‘zaten zich kapot te lachen in de kleedkamer’
12:49
68+
‘Barça én Bayern kiezen voor oude bekende als hoofdtrainer’
12:33
171+
BILD onthult welke club concreet is voor Geertruida
12:20
202+
‘Pascal Jansen kan naar achtvoudig landskampioen’
12:00
295+
Promotiekraker Groningen-Roda draait uit op ‘vriendenmoord’
11:48
58+
‘PSV-vertrekker kan naar Australië’
11:34
92+
Saibari geeft update over de status van Tillman: ‘Hij leeft nog’
11:21
126+
Genee over VI-gast: ‘Zal niet zeggen depressief, maar wel zwaar somber’
11:04
81+
‘Promovendus Willem II wil speler weghalen bij Feyenoord’
10:50
521+
Joey Kooij op opmerkelijke plek gespot: ‘Kan toch goddomme niet waar zijn?’
10:35
303+
Vader Danny ‘verklapt’ op tv waar Daley Blind volgend jaar speelt
10:20
86+
Eredivisie-revelatie (35) ‘had best bij Feyenoord kunnen spelen’
10:01
347+
El Ahmadi walgt van Derksen en Gijp: “Ik ben exact wat zij willen zijn”
09:39
133+
‘Xavi Simons maakt huurterugkeer’
09:31
1850+
‘Ajax krijgt groot Ziyech-nieuws’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie