Droombaan Koeman lijkt meer op nachtmerrie

Foto: Droombaan Koeman lijkt meer op nachtmerrie

Ronald Koeman verruilde het bondscoachschap bij het Nederlands elftal een maand geleden in voor zijn droombaan. Tot nu toe lijkt de 57-jarige oefenmeester als trainer van Barcelona in een nachtmerrie te zijn beland: van boze sleutelspelers tot aan een lege clubkas, niets blijft TinTin Koeman bespaard. 

 Heel voetbalminnend Nederland hield zijn hart vast op het moment dat FC Barcelona naar buiten bracht afscheid te nemen van hoofdcoach Quique Setién. De Spaanse trainer moest na billenkoek in de Champions League vertrekken als eindverantwoordelijke bij het Catalaanse vlaggenschip en meteen dook de naam van Ronald Koeman weer op in de Spaanse media. Dat de destijds bondscoach van het Nederlands elftal een derde lokroep vanuit zijn droomclub niet kon weerstaan, lag in de lijn der verwachting. 

Catalaanse chaos

Dat FC Barcelona sportief in zwaar weer verkeerde, werd in de Champions League-wedstrijd tegen FC Bayern München wel duidelijk. De sterren van weleer konden de ruimtes van vandaag niet meer dichtlopen, schakelden (om) als oldtimers en werden daardoor ook weggeblazen door de moderne sportwagen die Bayern-trainer Hans-Dieter Flick in elkaar schroefde. 

Dat had Koeman ongetwijfeld ook voorzien, maar dat het ontslag van de trainer slechts het puntje van de ijsberg was, moet ook hem verbaasd hebben. De Catalaanse chaos begon vooral ná het op non-actief stellen van Setién. Bepaalde stromingen binnen de club hielden de hoofdcoach namelijk niet verantwoordelijk voor de slechte prestaties van de Spaanse grootmacht. 


Setién was slechts een pion in een groot mismanagementspel van voorzitter José Maria Bartomeu, die ondanks de kritiek toch een nieuwe trainer moest aanstellen. Met de komst van Koeman, die in Barcelona een heldenstatus geniet sinds zijn rake vrije trap de eerste Europese prijs voor Barcelona betekende, hoopte de voorzitter de rust in het Camp Nou te laten wederkeren. Die aanstelling werd echter het startschot voor een nóg grotere chaos bij de Catalaanse club. 

Ik Vertrek met Luis Suárez en Lionel Messi

Koeman kreeg een duidelijke opdracht mee bij zijn aanstelling: de selectie van Barça moest flink verjongd worden. Dat spelers als Arturo Vidal (vertrokken naar Internazionale) en Ivan Rakitic (vertrokken naar Sevilla) de deur werden gewezen, zorgden voor weinig aardverschuivingen in de Spaanse kuststad. Dat veranderde op het moment dat Luis Suárez, de op drie na succesvolste spits in de rijke historie van de Catalanen, richting de uitgang werd geduwd. 

De 33-jarige spits drukte met een mega-salaris op de begroting, maar zijn aanwezigheid was ook één van de redenen van een blije Lionel Messi. Die sociale situatie werd binnen Barcelona volledig verkeerd ingeschat: vlak na het moment dat Suárez de mededeling kreeg dat hij moest vertrekken, stuurde ook sterspeler Messi het een op een ramkoers met de club.

Wat volgende was een wekenlang durende uitzending van Ik Vertrek Catalonia. Elke dag ging Suárez volgens de internationale media naar een andere club en net zo vaak tekende Messi bij Manchester City, Paris Saint-Germain of Inter Miami. 


Nadat duidelijk werd dat Bartomeu onder geen beding wilde meewerken aan een transfer van de Argentijnse sterspeler, trok Messi zijn transferwens in. Hij vertelde, naast een enorme lading kritiek op de clubleiding, dat hij nog één jaar bij Barcelona zou spelen. Voor Suárez was het wel einde verhaal: de Uruguayaanse spits werd door Koeman buiten de selectie gehouden in de voorbereiding en tekende deze week een contract bij titelrivaal (!) Atlético Madrid. 

Dwangovereenkomst en lege clubkas

Hoewel de vertrekkende spelers Koemans salarisbudget een enorme boost hebben gegeven, blijkt de Nederlandse trainer niet naar hartenlust te kunnen spenderen op de transfermarkt. In de afgelopen weken werden vooral Memphis Depay (Olympique Lyon), Lautaro Martínez (Internazionale), Georginio Wijnaldum (Liverpool) en Sergiño Dest (Ajax) met een transfer naar Camp Nou in verband gebracht, maar tot een definitieve transfer leidde het nog niet.

Dat heeft volgens Spaanse media een opmerkelijke reden. Net zoals clubs in Nederland steun wilde hebben van de regering, hebben ook Spaanse voetbalverenigingen bij de overheid aangeklopt om de corona-crisis door te komen. De LaLiga heeft een deal gemaakt dat de clubs hun uitgaves tijdens de transferperiode 100% moeten terugverdienen. Met andere woorden: op het moment dat je 15 miljoen euro wilt uitgeven aan een speler, moet je eerst 30 miljoen euro verdiend hebben. 

FC Barcelona stond er al financieel niet heel best voor, maar heeft door deze dwangovereenkomst nóg minder te besteden. Vidal (maximaal één miljoen), Rakitic (één miljoen en negen miljoen aan variabelen) en Suárez (zes miljoen euro) vertrokken niet voor mega-bedragen, waardoor Barcelona nu met de handen gebonden zit. Alleen de transfer van Nelson Semedo (Wolves) bracht zo’n dertig miljoen euro op, wat zou betekenen dat Barcelona nu ruim twintig miljoen euro te besteden heeft. Voor dat bedrag lijkt Sergiño Dest opgehaald te worden.


Bestuurlijke onrust 

Koeman zou zelfs al zijn vertrouwen beginnen te verliezen in het huidige Barcelona-bestuur. Daarmee kan hij in de rij aansluiten van ruim 20.000 socio’s (leden) van de club. In maart van volgend jaar worden er presidentsverkiezingen gehouden bij Barcelona, maar het kan goed zijn dat Bartomeu eerder moet vertrekken als belangrijkste bestuurder.

Met ruim 20.000 handtekeningen heeft een actiegroep namelijk afgedwongen dat er in oktober een referendum plaatsvindt om een gedwongen ontslag van de huidige voorzitter af te dwingen. 

Stemt op dat referendum 66% van de leden voor een vroegtijdig vertrek, dan moet Bartomeu per direct zijn spullen pakken. In dat geval is het aannemelijk dat de presidentsverkiezingen óók naar voren gehaald worden, waardoor veel potentiële voorzitters hun plannen kenbaar kunnen maken. Veel van hen zien liever Xavi (Al-Sadd) voor de groep staan. Mochten dit ook echt harde beloftes worden die kandidaten aan de fans maken, dan kan de nachtmerrie van Koeman met een snel vertrek uit Barcelona compleet zijn.

Dient Koeman zijn contract uit bij Barcelona

  • Ja, maar na 2 jaar is hij weg
  • Nee
  • Ja, en hij verlengt zijn contract
1065+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie