Waarom Koeman interesse heeft in Wijnaldum

Foto: Waarom Koeman interesse heeft in Wijnaldum

Barcelona gaat na de historische 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League voor het eerst sinds jaren een grote schoonmaak houden door de selectie. Sergio Busquets, Gerard Piqué en Jordi Alba: allemaal zullen ze naar verwachting de deur van Camp Nou achter zich dichttrekken. Zelfs Lionel Messi dreigt Barcelona te verlaten, waardoor de vraag oprijst hoe Barcelona deze spelers gaat vervangen. Al lijkt hoofdtrainer Ronald Koeman al een plannetje in zijn hoofd te hebben.

Het huidige Barcelona is al een aantal jaren op zijn retour, dus tot zover kwam de nederlaag tegen Bayern München niet als een verrassing. Het Spaanse bestuur profiteert al jaren van de kwaliteiten van Messi, die uit het niets een doelpunt kan maken, terwijl de aankopen stuk voor stuk niet presteren. Daarom moet Barcelona deze zomer doorpakken en een geheel nieuw team op de been zetten. Volgens verschillende Nederlandse en Spaanse media ziet Koeman een belangrijke rol voor Georginio Wijnaldum weggelegd. Zijn komst zou een belangrijk onderdeel kunnen zijn in de bouw van het nieuwe Barcelona.


Georginio Wijnaldum bij het Nederlands elftal

Koeman en Wijnaldum hebben elkaar leren kennen bij het Nederlands elftal, toen de oefenmeester in 2018 tot bondscoach werd benoemd. Tot dan toe presteerde Wijnaldum nauwelijks tot niets bij Oranje. Waar hij bij Liverpool als grote held werd gezien die het middenveld van veel energie en voetballend vermogen voorzag, was niets van dat alles tijdens Interlands te zien. Samen met Kevin Strootman vormde Wijnaldum vaak het controlerende gedeelte van het middenveld, terwijl Davy Klaassen dan in de punt naar voren speelde. Dat werd onder Koeman anders.

De bondscoach toonde vertrouwen in Wijnaldum, die hem vooral vanwege zijn werklust wist te overtuigen van zijn kwaliteiten. Koeman gaf hem bovendien een iets andere plaats op het veld, een middenveldpositie die meer achter de spits lag. Met Memphis, die net als bij zijn club Olympique Lyon in het centrum van de aanval werd gezet, ging het Nederlands elftal prompt lopen. Aangezien Memphis regelmatig uit de spits was verdwenen, kreeg Wijnaldum alle vrijheid om in het strafschopgebied op te duiken en gevaarlijk te zijn. Beide mannen scoorden vervolgens tegen zowel in het thuisduel tegen Duitsland als Frankrijk, waarmee een nieuw koppel was geboren.


Barcelona-trio

Een soortgelijk koppel lijkt Koeman ook in zijn hoofd te hebben bij Barcelona. De afgelopen weken doken al veelvuldig berichten op dat de Nederlandse trainer in beide spelers geïnteresseerd is. Dat is niet zo gek, want Koeman weet als geen ander wat hij aan beide spelers heeft. Bovendien kan het loopvermogen en de technische bagage van Wijnaldum ervoor zorgen dat er eindelijk weer wat beweging in het middenveld van Barcelona komt, waardoor ook spelers als Frenkie de Jong beter tot hun recht gaan komen.

Het is voor De Jong sowieso al goed nieuws dat Sergio Busquets zijn langste tijd in Barcelona gehad lijkt te hebben. De Nederlander werd afgelopen seizoen steevast in een meer aanvallende rol op het middenveld gedwongen, terwijl hij juist controlerend in het elftal op zijn best is. Met zijn snelle dribbel, feilloze passes en schitterende overzicht is hij in staat alle tegenstanders over de hele wereld te vlug af te zijn. De positie waarop hij vorig jaar stond, is juist de plaats waar De Jong de ballen moet neerleggen. Niet waar hij zélf de bal moet ontvangen. Nu hij naar alle waarschijnlijkheid weer op zijn oude plaats terugkeert, kan de échte De Jong opstaan.


Liverpool

En dus wordt het voor Barcelona zaak om Wijnaldum spoedig bij Liverpool los te weken. De voormalige Feyenoorder en PSV’er beschikt in Engeland nog over een contract van één seizoen, waardoor de Nederlander in principe voor een relatief laag bedrag (geschatte transferwaarde: 40 miljoen euro) kan vertrekken. Volgens diverse Spaanse media zou Koeman hem zelfs hebben aangeraden om in Liverpool niet te verlengen, omdat Barcelona binnenkort een eerste bod zou uitbrengen. Wijnaldum zou daar gehoor aan geven en voorlopig een afwachtende houding hebben aangenomen.

De verwachting is echter niet dat Liverpool-manager Jürgen Klopp Wijnaldum zomaar laat gaan. Wijnaldum is een van de belangrijkste onderdelen in het pressing-voetbal dat Klopp al jaren laat zien. De voetballer is de eerste Liverpool-speler die na balverlies op de tegenstander druk zet, zorgt voor creativiteit op het middenveld en maakt belangrijke doelpunten gedurende het seizoen. Het is echter de vraag of Klopp hem nog op andere gedachten kan krijgen.

Stiekem lijkt Wijnaldum al met zijn hoofd in Barcelona te zitten. Samen met De Jong en Sergio Roberto heeft hij daar de mogelijkheid om opnieuw geschiedenis te schrijven in Spanje. Want hoewel de groten der aarde Barcelona misschien de rug gaan toekeren, één ding leert de geschiedenis ons: waar topspelers verdwijnen, staan andere topspelers op. Als Barcelona daarom een goede combinatie vindt tussen eigen talenten aangevuld met een aantal gerichte aankopen, dan gaat Barcelona ongetwijfeld weer floreren zoals in het verleden.

Moet Barcelona Wijnaldum aantrekken?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
390+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:34
1339+
Steven Bergwijn voor ‘mooi bedrag’ weg bij Ajax?
17:16
15+
Scheidsrechtersbaas Van Egmond stopt om gezondheidsredenen
17:00
67+
Ajax, haal Schreuder naar Amsterdam! | Raad van Aad #41
16:47
121+
‘Feyenoord krijgt kraakhelder Oosting-nieuws’
16:34
19+
Seuntjens bevestigt gesprekken: binnenlandse transfer lonkt
16:21
74+
‘Ontwerp nieuw thuisshirt Feyenoord uitgelekt’
16:04
43+
Go Ahead-speler hekelt: “Ik vind dat ons publiek arrogant wordt”
15:48
79+
Bosz looft PSV’er die 0 minuten speelde in Heerenveen: “Grote toekomst”
15:32
44+
Veerman wijst ploeggenoot waar hij ‘het meest van heeft genoten’ aan
15:16
166+
PSV’er voor 60 miljoen weg? “Strik erom”
15:00
4006+
‘Verrassende transfermove Xavi Simons’
14:47
209+
Hofs vreest voor verdwijnen van licentie Vitesse
14:25
287+
Tuchtcommissie KNVB legt Bergwijn schorsing op
14:00
203+
‘Ajax neemt definitief afscheid van Maduro’
13:48
61+
‘AZ richt pijlen op Zweeds international’
13:24
224+
Klopp spreekt zich uit over Liverpool-keuze Slot
13:12
163+
‘Gaaei verdient bij Ajax een tweede kans’
12:44
466+
Kroes reageert op Ajax-interesse Potter
12:33
235+
Jaap Stam over einde bij Ajax: “Ik was er helemaal klaar mee”
12:29
68+
“Speelstijl van Slot is precies wat ze graag zien op Anfield”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie