‘Eredivisie moet FOX Sports uniek voorstel doen’

Foto: ‘Eredivisie moet FOX Sports uniek voorstel doen’

Door de coronacrisis dreigen voetbaltribunes langdurig leek te blijven. Volgens sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is ‘een grote reset’ aanstaande bij iedere club.

Koning verwacht ‘geen prettig plaatje’ als clubs de financiële consequenties berekenen. Het gaat om circa twintig procent van de jaarlijkse inkomsten. “Als er een jaar geen publiek welkom is, dan gaat dat bedrag naar nul euro”, aldus de sporteconoom, die zelf veertig tot vijftig procent daling verwacht. “Met name de wedstrijdinkomsten zijn in Nederland hoger dan in andere landen. Dan hebben we het over vreselijk veel geld, wat de clubs dan mislopen.”

Clubs sponsoren gaat óók minder interessant worden, nog los van de vraag of bedrijven dit nog kunnen behappen. Volgens Koning is het misschien een optie om FOX Sports in te schakelen. “Het televisiecontract met FOX is momenteel bijna de enige stabiele inkomstenbron voor veel clubs. Dat contract ligt nu nog tot 2025 vast. Clubs moeten nu misschien gezamenlijk in gesprek gaan, om een betere tv-deal te sluiten”, zo laat hij RTV Noord weten.

“Probeer bijvoorbeeld betalingen naar voren te halen, tot het moment dat publiek bijvoorbeeld weer welkom is in stadions”, aldus Koning, die niet verwacht dat er clubs omvallen. “Ze gaan het ongetwijfeld redden, maar de vraag is wel in welke vorm. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat clubs door kunnen gaan op dezelfde manier. De salarissen zullen ook zeker veel lager worden. Het betaald voetbal gaat in ieder geval een vreselijk moeilijke tijd tegemoet.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
133+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie