FC Nantes

Nantes

Prijzenkast

8x landskampioen

coupe de france logo

4x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

3x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over FC Nantes

FC Nantes is een Franse voetbalclub uit Nantes. Thuiswedstrijden van Les Canaris worden afgewerkt in La Beaujoire-Louis Fonteneau.

  • FC Nantes werd in 1943 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in La Beaujoure-Louis Fonteneau
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Canaris’
  • FC Nantes werd acht keer kampioen van Frankrijk
  • De Coupe de France werd viermaal een prooi

Een van de succesvolste clubs van Frankrijk

FC Nantes werd op 21 april 1943 opgericht. Voor die tijd telde de stad Nantes maar liefst voetbalclubs: Saint-Pierre, Stade Nantais UC, AC Batignolles, l’ASO Nantaise en La Mellinet. Voorzitter Marcel Saupin van laatstgenoemde club besloot aan te sturen op een fusie om zodoende meer kans te maken op succes. Met een 2-0 overwinning op CA Paris trapte men meteen af met een eerste succesje.

In 1945 promoveerde FC Nantes naar de Division 2 en bemachtigde men een profstatuut. Met een vijfde plaats wist de fusieclub een prima indruk te maken op dit niveau. Zowel in 1950 als 1956 wist men ternauwernood aan degradatie te ontsnappen (zeventiende), maar tussendoor werd wel de hoogste klassering tot dat moment neergezet: vierde. Dit resultaat werd in het seizoen 1962-1963 overtroffen door als runner-up te promoveren naar de Division 1.

Uitgerekend in juni 1963 overleed Saupin op zeventigjarige leeftijd. De grondlegger kreeg daardoor niet meer de kans om zijn geliefde FC Nantes op het hoogste niveau te bewonderen. Met een achtste plaats in de Division 1 beleefde de club een respectabele start tussen de eliteclubs van Frankrijk. Dit succes was mede te danken aan José Arribas, die tussen 1960 en 1976 als hoofdtrainer de scepter zwaaide.

Logo FC Nantes
Het logo van FC Nantes (Pro Shots)

Gloriejaren

In het seizoen 1964-1965 zorgde FC Nantes voor een ultieme stunt door de Franse titel te grijpen. De club wist concurrent Girondins de Bordeaux op drie punten achterstand te houden. In 1966 streden beide clubs opnieuw om de landstitel, maar ditmaal wisten Les Canaris een nog grotere voorsprong te bemachtigen (zeven punten). Door deze successen mocht het team deelnemen aan de Europacup I, de voorloper van de Champions League. Bijna won de club in 1967 de derde titel op rij, maar ditmaal moest men Saint-Étienne voor zich dulden.

FC Nantes veroverde in 1965 ook de eerste Coupe de la Ligue en de Trophée des Champions. Men bleef tot 1986 veelal meedraaien in de top van de Division 1. Dit leidde in 1973, 1977, 1980 en 1983 tot nieuwe landstitels. Tijdens het seizoen 1978-1979 wist de club daarnaast voor het eerst de Coupe de France te winnen. In de finale rekende Nantes af met het AJ Auxerre van Guy Roux: 4-1 (na verlenging). Éric Pécout kroonde zich tot bekerheld door een hattrick op te eisen.

Zowel in 1985 als 1986 eindigde FC Nantes op de tweede plaats in de Ligue 1. De volgende seizoenen verliepen aanzienlijk moeizamer. In 1991 dreigde zelfs degradatie uit de hoogste divisie, maar de vijftiende plaats volstond om het doemscenario buiten de deur te houden. Na deze ontsnapping wisten de West-Franse manschappen langzaam maar zeker weer op te krabbelen.

Nieuwe successen

FC Nantes veroverde in het seizoen 1994-1995 de landstitel met maar liefst tien punten voorsprong op runner-up Olympique Lyon. Zes jaar later volgde het zesde kampioenschap uit de clubgeschiedenis door datzelfde Lyon af te troeven (vier punten verschil). Dit successeizoen had nog mooier kunnen uitpakken, ware het niet dat de club zowel in de Coupe de France als de Coupe de la Ligue werd uitgeschakeld in de halve finale. Wel won Nantes in 2001 voor de derde keer de Trophée des Champions League.

In 1999 had FC Nantes al voor de tweede keer beslag gelegd op de Coupe de France. In het Stade de France rekenden Les Canaris af met CS Sedan (1-0). Olivier Monterrubio maakte het verschil door in de 63ste minuut een strafschop te verzilveren. Een jaar later wist men dit bekersucces te prolongeren door stuntploeg Calais RUFC, een amateurteam, met 2-1 te verslaan. Antoine Sibierski zorgde pas in de negentigste minuut voor de winnende treffer en opnieuw kwam daar een strafschop aan te pas.

Enorm verval met inktzwart randje

Na het achtste kampioenschap raakte FC Nantes in verval. In 2005 eindigde de club nog ternauwernood boven de rode streep (zeventiende), maar twee jaar later degradeerde men als hekkensluiter uit de Ligue 1. Een tweede plaats volstond om binnen één seizoen terug te keren in de hoogste divisie, ware het niet dat men in 2009 andermaal degradeerde. Ditmaal lukte het niet om binnen een jaar terug te keren. Nantes besloot het seizoen 2009-2010 zelfs als nummer vijftien van de Ligue 2.

FC Nantes had enige tijd nodig om te herstellen van deze dreun. In de volgende seizoenen maakte men weliswaar stappen op de ranglijst, maar pas in 2013 lukte het om weer mee te draaien in de top van de Ligue 2. De derde plaats van 2013 volstond wel meteen voor promotie. Samen met AS Monaco en EA Guingamp wist men automatisch een Ligue 1-status af te dwingen. Ditmaal wisten de West-Fransen wel om uit te groeien tot een vaste waarde in de hoogste klasse.

Eerbetoon Emiliano Sala (FC Nantes)
Eerbetoon aan Emiliano Sala (Pro Shots)

In januari 2019 verkocht FC Nantes smaakmaker Emiliano Sala voor circa zeventien miljoen euro aan Cardiff City. Op weg naar Wales crashte zijn vliegtuig echter, waardoor de 28-jarige aanvaller om het leven kwam. Dit leidde tot een langslepend conflict tussen beide clubs. Cardiff bepleitte de Fransen geen geld schuldig te zijn, aangezien de transfer nooit volledig zou zijn afgerond. De FIFA en het CAS stelden Nantes vervolgens in het gelijk, maar alsnog bleven de clubs lijnrecht tegenover elkaar staan.

Nieuwe Coupe de France-triomf

Ondanks de ellendige situatie rond Sala wist de spelersgroep van FC Nantes het hoofd koel te houden. In het seizoen 2018-2019 wist men zelfs de Coupe de France te winnen door Paris Saint-Germain te verslaan in een bloedstollende strafschoppenserie. De club presteerde in de Ligue 1 echter teleurstellend en ontsnapte in 2021 ternauwernood aan degradatie. In de play-offs om promotie/degradatie wist men Toulouse op basis van de uitdoelpuntenregel de baas te blijven (1-2 uit, 0-1 thuis).

FC Nantes ontsnapte in 2023 opnieuw aan degradatie door als zestiende te eindigen.

Rivaliteit

FC Nantes telt een aantal rivalen. Zo zijn de wedstrijden tegen Girondins de Bordeaux (Derby de l’Atlantique) en Stade Rennes (Derby de la Bretagne) immer beladen. Ook confrontaties met Angers SCO, FC Lorient en Saint-Étienne dragen extra sentiment met zich mee.


Europees voetbal

FC Nantes debuteerde in het seizoen 1965-1966 op het Europese strijdtoneel. De Franse topclub kreeg de kans om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europacup I, maar verloor in de kwalificatiefase van Partizan Belgrado. Een jaar later mocht men wel deelnemen aan de eerste ronde. Over twee duels wist men eenvoudig af te rekenen met KR Reykjavík (8-4), maar in de achtste finale bleek Celtic een maatje te groot.

In de jaren zestig en zeventig speelde FC Nantes geen hoofdrol in Europees verband. Pas in het seizoen 1979-1980 wist men een sterke Europacup II-campagne neer te zetten, maar in de halve finale bleek Valencia een maatje te groot. Een 2-1 overwinning in eigen stadion bleek niets waard door de 4-0 nederlaag in de sinaasappelstad. In de seizoenen 1985-1986 en 1994-1995 reikte men tot de kwartfinale van de UEFA Cup. Respectievelijk Internazionale en Bayer Leverkusen dwarsboomden groter succes.

In de seizoenen 1995-1996 en 2001-2002 viel FC Nantes te bewonderen in de Champions League. Men bereikte in 1996 zelfs de laatste vier van het miljoenenbal, maar de latere winnaar Juventus trok aan het langste eind. Na de weinig succesvolle Intertoto Cup-deelname van 2002 verdween Nantes maar liefst twintig jaar uit het Europese clubvoetbal. Uitgerekend Juventus bleek in het seizoen 2022-2023 te sterk in de tweede ronde van de Europa League.

Balans tegen Nederlandse clubs

FC Nantes speelde tot en met het seizoen 2023-2024 drie officiële wedstrijden tegen Nederlandse teams. De Fransen zijn ongeslagen tegen de Eredivisie-teams: twee overwinningen en één gelijkspel. PSV fungeerde tijdens het Champions League-seizoen 2001-2002 tweemaal als tegenstander, waar sc Heerenveen in de jaren negentig éénmaal mocht aantreden in de Intertoto Cup.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van FC Nantes gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Nourdin Boukhari2006
Queensy Menig2017-2019

Het stadion

Het Stade de la Beaujoire – Louis Fonteneau is sinds 1984 de thuisbasis van FC Nantes. Het nieuwe stadion mocht die zomer een aantal EK-wedstrijd huisvesten. Op dat moment telde het complex nog meer dan vijftigduizend plaatsen, maar vanwege de WK-organisatie van 1998 werd er een grootschalige renovatie doorgevoerd. Hierdoor daalde de capaciteit uiteindelijk naar 38.128 plaatsen.

Tot 1984 speelde FC Nantes in het Stade Marcel Saupin, vernoemd naar de legendarische oud-voorzitter. Tegenwoordig spelen de vrouwenploeg en het tweede elftal op deze locatie.


Veelgestelde vragen over FC Nantes

Wanneer is FC Nantes opgericht?

Op 21 april 1943

Wat is het adres van het Stade de la Beaujoire – Louis Fonteneau?

Stade de la Beaujoire – Louis Fonteneau
Route de Saint-Joseph, 44300 Nantes
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade de la Beaujoire – Louis Fonteneau?

38.128 plaatsen

Wat is de website van FC Nantes?

Klik hier om FC Nantes online te bezoeken

Waar kan ik FC Nantes vinden op sociale media?

FC Nantes is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 13 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie