Salernitana

Salerno

Prijzenkast

2x Serie B

4x Serie C

Het laatste nieuws over Salernitana

Salernitana is een Italiaanse voetbalclub uit Salerno. Thuiswedstrijden van de Cavallucci marini worden afgewerkt in het Stadio Archi.

  • Salernitana werd in 1919 opgericht
  • Het Stadio Archi is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘Cavallucci marini’
  • Het team behaalde titels in lagere divisies van Italië

Bescheiden rol in Italië

Salernitana werd op 19 juni 1919 opgericht als Unione Sportiva Salernitana. Adalgiso Onesti was hiervoor verantwoordelijk. In een verder verleden was hij al betrokken bij de samensmelting tussen een oudere fusieclub met dezelfde naam en Foot-Ball Club Salerno. Tijdens de jaren twintig stond de nieuwe voetbalclub enige tijd bekend als Società Sportiva Salernitanaudax.

In 1929 introduceerde de Italiaanse voetbalbond (FIGC) een nieuw competitiemodel. De Serie A fungeerde vanaf dat moment als de hoogste klasse. Salernitana werd ingedeeld in de Prima Divisione Sud, het derde niveau. Op twaalf punten van kampioen Palermo eindigde de Cavallucci marini op een zevende plaats. Het seizoen 1930-1931 verliep daarentegen zeer naar wens door het kampioenschap binnen te slepen. Promotie bleef echter uit: in de play-offronde bleek Cagliari te sterk (1-1 thuis, 2-1 uit).

Eerste promotie naar de Serie A

Salernitana eindigde in 1932 opnieuw bovenaan in de Gironi Sud van de Prima Divisione (later de Serie C), maar sneuvelde weer in de eindronde. Pas in 1938 volstond een nieuw kampioenschap om de Serie B-status te bemachtigen. Een groot succes mocht het debuut op het tweede niveau niet worden genoemd. Met 23 punten eindigde Salernitana voorlaatste, waardoor men meteen terugkeerde in de Serie C. Een nieuwe promotie volgde in het seizoen 1942-1943 door achter Varese te eindigen in de eindronde.

Door de Tweede Wereldoorlog werd het Italiaanse voetbal enige tijd stilgelegd. Salernitana mocht zich pas in het seizoen 1945-1946 meten in de Serie B, maar wist lijfsbehoud af te dwingen door als negende te eindigen. I Granata bleek in het daaropvolgende seizoen nóg competitiever. De club uit Salerno zorgde in 1947 voor een stunt door voor het eerst in de clubgeschiedenis te promoveren naar de Serie A. Het avontuur in de hoogste divisie bleef beperkt tot één seizoen.

Salernitana-fans
Fans van Salernitana (Pro Shots)

Grijze decennia

Salernitana ondernam een poging om snel terug te keren in de Serie A, maar de vierde plaats van 1949 bleek niet toereikend. In de daaropvolgende decennia bleef er weinig over van deze aspiraties. De club degradeerde in 1956 zelfs uit de Serie B. Salernitana wist zowel in 1966 (als kampioen) als 1990 (als runner-up) terug te keren op het tweede niveau, maar degradeerde in beide gevallen al na één seizoen. In de tussenliggende seizoenen was men steevast te bewonderen in de Serie C.

Pas aan het einde van de twintigste eeuw kreeg Salernitana weer kleur op de wangen. Zowel in 1995 als 1996 eindigde de club als vijfde in de Serie B. Het derde seizoen verliep tegenvallend (vijftiende), maar in 1998 zorgde men voor een stunt door voor het eerst sinds 1948 een nieuwe Serie A-status te bemachtigen. De Zuid-Italiaanse club degradeerde opnieuw na één seizoen. Het verschil met Perugia, dat als veertiende eindigde, bedroeg welgeteld één punt.

Totale ineenstorting

Salernitana ontsnapte in 2003 aan degradatie uit de Serie B. De club eindigde weliswaar stijf onderaan, maar door de uitbreiding naar 24 clubs mocht men in de tweede divisie blijven. Het door financiële problemen geteisterde Cosenza degradeerde daarentegen wel. Het FIGC-besluit leidde echter niet tot betere tijden. Ook Salernitana kreeg te maken met financiële problemen en ging in 2005 zelfs failliet. Het was aan Antonio Lombardi te danken dat men als Salernitana Calcio 1919 een doorstart maakte in de Serie C1.

Als kampioen van de Serie C1 wist Salernitana binnen twee seizoenen een comeback te maken in de tweede divisie van Italië. De problematiek bleek in de daaropvolgende jaren echter enorm. Niet alleen degradeerde het team in 2010 uit de Serie B, maar ook keerden de financiële problemen in alle hevigheid terug. Salernitana werd in 2011 zelfs verbannen uit het Italiaanse profvoetbal. Als Salerno Calcio maakte men een nieuwe doorstart dankzij Marco Mezzaroma, de zwager van SS Lazio-voorzitter Claudio Lotito.

Indrukwekkende wederopstanding

In 2012 werd de naam Salerno Calcio ingeruild voor US Salernitana. De doorstart bleek bijzonder succesvol. Vanuit het vijfde niveau van Italië wist men in enkele seizoenen op te stomen naar de Serie B. Tussen 2016 en 2020 bivakkeerden de Cavallucci marini tussen de tiende en achttiende plaats, maar nadien begon het weer te draaien in Stadio Arechi. Achter Empoli eindigde men in 2021 als runner-up. Dit betekende dat Salernitana na 22 seizoenen terugkeerde in de hoogste divisie.

Tonny Vilhena (Salernitana)
Tonny Vilhena in het shirt van Salernitana (Pro Shots)

De Serie A-rentree werd in 2021 ondanks de coronamaatregelen uitbundig gevierd in Salerno. De feestvreugde groeide in 2022 en 2023 door lijfsbehoud af te dwingen. Vooral de eindspurt van 2022 maakte veel indruk: achttien punten in de laatste vijftien duels. In 2024 sprokkelde Salernitana echter veel te weinig punten, waardoor het doek al relatief vroeg viel.

Rivaliteit

De Zuid-Italiaanse regio Campanië telt een aantal professionele voetbalclubs. Salernitana is er daar één van, maar ook Napoli en US Avellino. Onderlinge wedstrijden tussen deze teams worden als beladen betiteld. Ook SS Juve Stabia en AC Savoia 1908 maken extra sentiment los bij de fans van I Granata.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Salernitana gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Djavan Anderson (2018-2019)Stefan Jansen (1996-1998)
Reda Boultam (2021)Eli Louhenapessy (2001)
Maickel Ferrier (1996-1998)Tonny Vilhena (2022-2023)

Het stadion

Het Stadio Arechi is sinds 1990 de thuisbasis van Salernitana. Het oude Donato Vestuti voldeed niet meer aan de moderne eisen, waardoor men een nieuw stadion uit de grond liet stampen. Dit onderkomen heeft een capaciteit van 37.800 plaatsen en fungeerde meermaals als decor voor interlandwedstrijden van Italië.


Veelgestelde vragen over Salernitana

Wanneer is Salernitana opgericht?

Op 19 juni 1919

Wat is het adres van het Stadio Arechi?

Stadio Arechi
Via Salvador Allende, 84132 Salerno
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Arechi?

37.800 plaatsen

Wat is de website van Salernitana?

Klik hier om Salernitana online te bezoeken

Waar kan ik Salernitana vinden op sociale media?

Salernitana is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 1 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie