Kristoffer Peterson

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Kristoffer Peterson

Kristoffer Peterson is een Zweedse aanvaller. In januari 2024 maakte hij de overstap van Hapoel Be’er Sheva naar Fortuna Sittard.

  • Peterson speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • In Nederland kwam de aanvaller eerder uit voor FC Utrecht, Roda JC en Heracles Almelo
  • Hij speelde ook voor Liverpool, Tranmere Rovers, Swansea City, Fortuna Düsseldorf en Hapoel Be’er Sheva
  • Peterson debuteerde in 2018 als A-international van Zweden

Clubcarrière

Peterson werd op 28 november 1994 geboren in het Zweedse Göteborg. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af bij Sävedalens IF, waar zijn potentie werd ontdekt door de Engelse topclub Liverpool. In januari 2011 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van The Reds.

Debuut voor Tranmere Rovers

Eind november 2013 werd Peterson door Liverpool tot januari 2014 uitgeleend aan Tranmere Rovers. Op 30 november maakte de Zweed zijn debuut in het profvoetbal tegen Colchester United, dat met 2-1 werd verslagen. In totaal speelde hij zes wedstrijden in de Engelse League One en één in de FA Cup. Peterson keerde nadien terug naar Liverpool, waar hij in de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 mocht meedraaien met de A-selectie. In meerdere oefenwedstrijden pikte hij zijn doelpunten mee.

Transfer naar FC Utrecht

Peterson vertrok ondanks de hoopgevende oefencampagne in augustus 2014 bij Liverpool. De Premier League-gigant liet hem overstappen naar FC Utrecht, waar de aanvaller een contract voor vier seizoenen ondertekende. Zijn debuut voor de Domstelingen maakte hij op 30 augustus in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (3-1 nederlaag). Op 7 december maakte Peterson zijn eerste Eredivisie-doelpunt op bezoek bij Heracles Almelo (2-4).

In januari 2015 liep Peterson een gebroken kaak op tijdens een training van FC Utrecht. Hij stond zo’n zes weken buitenspel na een conflict met teamgenoot Anouar Kali, die intern werd gesanctioneerd en uiteindelijk naar Qatar transfereerde. “Ik had misschien alle reden om boos te zijn op Anouar, maar zo zit ik niet in elkaar”, verklaarde de Zweed later tegenover het Algemeen Dagblad. “De kaakbreuk heeft er iets extreem groots van gemaakt. Vroeger op het schoolplein, als iemand een van mijn vrienden of mij iets aandeed, reageerde ik hetzelfde.”

Peterson vierde zijn rentree op 8 maart 2015 met een doelpunt tegen AZ (6-2 overwinning). In totaal produceerde de aanvaller zes doelpunten en zes assists in 42 officiële wedstrijden namens FC Utrecht.

Verhuurd aan Roda JC

Tijdens de winterse transferperiode van 2016 maakte Peterson op huurbasis de overstap naar competitiegenoot Roda JC Kerkrade. Op 16 januari maakte de aanvaller zijn debuut voor de Limburgers, die op eigen veld werden gevloerd door AZ (0-1). Een kleine maand later maakte hij tegen ADO Den Haag (2-2) zijn enige doelpunt in Roda-tenue. Peterson leverde in zijn vijftien wedstrijden daarnaast vier assists af.

Smaakmaker van Heracles

FC Utrecht liet Peterson in januari 2017 naar Heracles Almelo overstappen. Een week na zijn debuut tegen PSV (1-2 nederlaag) maakte de Zweed zijn eerste doelpunt tegen Willem II, dat op 4 februari met 1-3 werd verslagen. Met vier doelpunten en twee assists in vijftien officiële wedstrijden beleefde hij een prima eerste half jaar in Almelose dienst. Met negen doelpunten en vijf assists in 35 wedstrijden werd Peterson in het seizoen 2018-2019 nóg belangrijker voor de Heraclieden.

Geflopt in Swansea

Voor zo’n half miljoen euro maakte Peterson medio 2019 de overstap van Heracles Almelo naar Swansea City. Op 3 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in het Championship tegen Hull City (2-1 overwinning). Diezelfde maand maakte hij zijn enige doelpunt voor The Swans, die een 6-0 zege behaalden op Cambridge United in de League Cup. Peterson speelde in totaal twaalf officiële wedstrijden voor de club uit Wales.

In zijn tweede periode bij FC Utrecht (Pro Shots)

Terugkeer in Utrecht

Peterson werd in januari 2020 voor een half jaar uitgeleend aan zijn oude club FC Utrecht. Met twee doelpunten en één assist in acht wedstrijden trapte de aanvaller zijn tweede periode in de Domstad succesvol af. Ten koste van Ajax bereikte zijn team de finale van de KNVB Beker, maar de clash met Feyenoord werd niet gespeeld vanwege de uitbraak van de coronapandemie. De Utrecht-leiding besloot na deze korte hereniging geen gebruik te maken van de optie tot koop.

Via Düsseldorf naar Israël

In de zomer van 2020 vertrok Peterson alsnog bij Swansea City, dat een deal sloot met het Duitse Fortuna Düsseldorf. Voor de club uit de Tweede Bundesliga maakte de Scandinaviër op 18 oktober zijn debuut tegen SSV Jahn Regensburg (2-2). Zijn eerste doelpunt voor de Flingeraner maakte hij op 13 december in de uitwedstrijd tegen Kalsruher SC (1-2 overwinning). In totaal produceerde Peterson veertien doelpunten en negen assists in 86 officiële wedstrijden.

Na drie seizoenen maakte Peterson in de zomer van 2023 de overstap naar Hapoel Be’er Sheva. Op 27 juli maakte de rechtspoot zijn debuut in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen FK Panevezys (1-0 overwinning). De linksbuiten speelde negen officiële wedstrijden voor de Israëlische club, waarin hij geen enkele keer direct betrokken was bij een doelpunt. Door het oplopende conclict tussen Israël en Hamas besloot Peterson voortijdig te vertrekken.

Fortuna Sittard

Peterson keerde in januari 2024 transfervrij terug naar de Nederlandse Eredivisie. Op 13 januari debuteerde hij voor zijn nieuwe club Fortuna Sittard, dat voor eigen publiek met 0-2 verloor van Sparta Rotterdam.


Interlandcarrière

Peterson doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Op 16 oktober 2018 maakte hij zijn debuut als A-international van Zweden. Bondscoach Janne Andersson liet hem in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Slowakije (1-1) na 81 minuten invallen voor oud-PSV’er Oscar Hiljemark.

Laatste update: 15 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie