‘Geen club heeft zijn imago zo fenomenaal voor elkaar als Heerenveen’

Foto: ‘Geen club heeft zijn imago zo fenomenaal voor elkaar als Heerenveen’

De Eredivisie-club sc Heerenveen is honderd jaar oud en om dat te vieren werd gisteren het boek sc Heerenveen 100 jier gepresenteerd in het Abe Lenstra Stadion. Oud-voorzitter Riemer van der Velde en oud-trainer Foppe de Haan waren erbij.

Sjoerd Mossou schrijft in zijn column in het Algemeen Dagblad: “Vrijwel geen club in Nederland heeft zijn imago zo fenomenaal voor elkaar als sc Heerenveen. Niet in de laatste plaats dankzij het shirt natuurlijk: de Friese vlag zit daar zo letterlijk in verweven, dat het tot in zijn vezels een club van de provincie mag heten. Oud-voorzitter Riemer van der Velde cultiveerde tijdens zijn bewind die trotse Friese inborst feilloos, maakte de legendarische Abe Lenstra nog wat groter en vergat daarbij het belangrijkste niet: goede voetballers halen.”

Hij gaat verder: “Liefst doodgewone jongens die feilloos pasten in het doe-maar-gewoonprincipe van sc Heerenveen. Spelers die zich niet meteen ontheemd voelden in een slaapdorp van 50.000 inwoners, met café De Buurman als meest kinky uitspanning. In veel opzichten was het pure marketing, maar het werkte. sc Heerenveen groeide uit tot een symbool van de provincie, de tegenpool van de rauwere, ongepolijste stadsclub Cambuur.”

Natúúrlijk waren er ook momenten van crisis, maar… “Zelfs toen bestuurders en clubhelden de laatste jaren rollebollend over straat gingen, veranderde dat buiten Friesland vrijwel niets aan dat imago. De ene crisis was nog dieper dan de andere, maar Heerenveen is al honderd jaar Heerenveen. Club van topspitsen en pompeblêden, van Abe en van Foppe, van Unox-worsten en suikerbrood, van Akkrum en van Tjalleberd, van Friese doorlopers en de klanken van De Alde Friezen. De ware provincieclub van Nederland.”

Heerenveen de ware provincieclub van Nederland?

  • Vind ik ook
  • Vind ik niet
260+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie