LEESTIP: Eredivisie-kleintjes in groot gevaar door voorstel FIFA

Foto: LEESTIP: Eredivisie-kleintjes in groot gevaar door voorstel FIFA

Nu het resterende voetbalseizoen een heel andere vorm gaat krijgen, is er veel onduidelijkheid en vraag over hoe het met de contracten van spelers gaat. Normaal gesproken verlopen deze op 30 juni, waarna het nieuwe contract op 1 juli van start gaat. Gezien de coronacrisis komt de FIFA met een nieuw voorstel dat oplossingen moet bieden. Hier leggen we het plan van de FIFA haarfijn uit. 

Het plan 

Iedereen vraagt zich natuurlijk af waar spelers wier contract afloopt gaan spelen na 30 juni. Mogen ze het seizoen uitspelen of gaan ze per 1 juli naar een andere club? De FIFA wil hier via een nieuw rapport duidelijkheid in scheppen. Een speciale werkgroep werd opgericht en kwam met een duidelijke aanbeveling: 

Laat de contracten doorlopen tot de nieuwe einddatum van het lopende seizoen. Dat is wat de FIFA voorstelt. Wanneer seizoenen overlappen zal de voorrang verleend worden aan de huidige club van een speler, is hierbij de gedachtegang. 

Ajax dreigt in een soortgelijk scenario verwikkeld te raken met Hakim Ziyech. De aanvaller zou deze zomer Amsterdam inruilen voor Londen. Hier gaat hij voor Chelsea spelen, maar zoals het nu staat gaan de seizoenen overlappen en moeten de noodmaatregelen van de FIFA in werking treden. Hierdoor mag Ziyech het huidige seizoen afmaken bij Ajax, waarna hij vervolgens pas naar Londen verhuist. 

Het voorbeeld van Ziyech geldt voor veel meer spelers wier contract komende zomer afloopt. Mits het plan van de Europese voetbalbond UEFA doorgaat, zal de kans vervolgens groot zijn dat het plan van FIFA betreffende transfers ook door zal gaan. De FIFA steunt het plan van de UEFA, zolang dit medisch gezien op verantwoorde wijze kan. Als het plan van de UEFA doorgaat, wordt 3 augustus als nieuwe einddatum aangehouden.


Redenering 

De reden achter het plan heeft volgens de FIFA een gegronde reden. In het rapport legt de FIFA uit: “Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen.” 

Het is een logische keuze, maar een definitief besluit is er nog niet. Dat is begrijpelijk, aangezien er op juridisch vlak een scala van complicaties kan ontstaan als deze maatregel van kracht gaat. Het is namelijk niet zomaar aan de FIFA om te besluiten dat de huidige contracten worden opgeschort. Spelers moeten hier immers ook mee akkoord gaan en hetzelfde geldt voor de clubs. 

Clubs moeten bij een noodgedwongen verlenging contracten doorbetalen bijvoorbeeld en spelers moeten natuurlijk zelf bepalen of ze het huidige contract nog voor die extra maanden willen behouden. Het contract van een nieuwe club kan mogelijk betere voorwaarden hebben en of sommige spelers het geduld hebben om dat af te wachten is nog maar de vraag. 


Eredivisie 

In de Eredivisie zijn er in ieder geval een aantal spelers wier contract afloopt op 30 juni. De eerdergenoemde Ajacied Hakim Ziyech is er daar één van, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ons overzicht laat zien dat iedere club in de Eredivisie wel spelers heeft die na dit seizoen geen contract meer hebben. 

De gebruikelijke top drie van Nederland (Ajax, PSV en Feyenoord) raakt gezamenlijk (slechts) tien spelers kwijt, terwijl een club als FC Emmen meer dan een volledig elftal kwijt zou raken. Ook bij Heracles Almelo en VVV-Venlo zouden flink wat spelers zonder contract komen te zitten.

Het moge duidelijk; de kleinere clubs kunnen snel in de problemen raken als de FIFA besluit om de contracten een paar maanden door te laten lopen. Clubs waarbij een groot deel van de spelers zonder contract zou komen te zitten, moeten ineens een paar maanden langer spelers doorbetalen. 

De vraag is natuurlijk of hier wel genoeg geld voor is. Het is geen geheim dat een aantal clubs door het coronavirus al in geldnood zitten en het noodgedwongen verlengen van contracten zal daar niet bij helpen. Voor nu is het dan ook afwachten tot de UEFA en FIFA met een officieel besluit komen. Alleen dan zal duidelijk worden wat de gevolgen precies zullen zijn.

Voorzie jij moeilijkheden voor de ‘kleintjes’?

  • Ik wel
  • Ik niet
105+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:04
8+
Zelfs Derksen overtuigd: ‘Je kunt niet meer om hem heen in Oranje’
12:47
17+
‘Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot kwam’
12:33
15+
Slot gewaarschuwd: “In Engeland tien keer meer”
12:18
139+
‘Bizar nieuw uitshirt PSV uitgelekt: vol neonkleuren’
12:00
60+
PSV: na de kater meteen weer dóórrr
11:40
63+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord: ‘Bijlow blijft staan’
11:20
303+
‘Terugkeer voor Daley Blind’
11:10
40+
Vandaag Inside-tafel adviseert Koeman: “Kun je niet meer omheen”
10:50
135+
”Oersaaie’ Vandaag Inside-gast op non-actief’
10:33
63+
Rensch over Ajax-toekomst: “Enige waar ik op dit moment aan denk”
10:17
54+
Vermoedelijke opstelling Ajax: ‘Berghuis keert terug’
10:00
75+
Wie moet Slot opvolgen? | Vraag voor Aad #20
09:55
217+
Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”
09:40
85+
Derksen op de bres voor Twente-icoon: “Zielig, echt een troostprijs”
09:30
224+
Vermoedelijke ‘kampioensopstelling’ PSV
09:24
51+
Buijs leeft mee met Fortuna-pechvogel: “Ziet er heel slecht uit”
09:09
11+
‘Horrorscenario voor Kaj Sierhuis’
08:50
10+
Maes: “Mooier scenario is er niet”
08:33
395+
‘Ajax hakt knoop door over trainersduo’
08:17
302+
FC Groningen zwijnt: “Volgende week haalt Roda het wéér niet”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie