Hellas Verona

Verona

Prijzenkast

serie-a-logo

1x landskampioen

3x Serie B

Het laatste nieuws over Hellas Verona

Hellas Verona is een Italiaanse voetbalclub uit Verona. Thuiswedstrijden van de Gialloblù worden afgewerkt in het Stadio Marcantonio Bentegodi.

  • Hellas Verona werd in 1903 opgericht
  • Het Stadio Mercantonio Bentegodi is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Gialloblú’
  • Hellas Verona veroverde één Italiaanse titel
  • Chievo Verona is de aartsrivaal

Extra bekendheid dankzij Tim Parks

Hellas Verona werd op 30 september 1903 opgericht. De verantwoordelijke studenten kozen voor de naam Hellas op advies van een professor. In de beginjaren speelde de club alleen stadsderby’s, maar in de loop der jaren verliet men de stad om ook tegen andere teams aan te treden. Diezelfde periode nam ook de belangstelling van de inwoners voor de voetbalsport toe.

In de eerste decennia van de twintigste eeuw bestonden de Italiaanse competities alleen uit regionale groepen. Teams moesten zich per seizoen kwalificeren om te mogen strijden om de landstitel. Hellas behoorde tot de initiatiefnemers van een landelijke divisie, met de uiteindelijke oprichting van de Serie A in 1929 tot gevolg. Na een fusie met Bentegodi en Scaligera begon de club (inmiddels AC Verona) in de Serie B.

Fans Hellas Verona
De fanatieke aanhang van Hellas Verona (Pro Shots)

Eindelijk promotie naar de Serie A

AC Verona degradeerde in 1941 uit de Serie B. Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten de Gialloblù een comeback te maken in de tweede divisie van Italië, maar de Serie A-comeback liet nog even op zich wachten. Pas in het seizoen 1957-1958 mocht de club eindelijk aantreden in de hoogste klasse. In de eerste speelronde verloor men ternauwernood van Juventus (3-2). Een week later boekte men de eerste Serie A-zege ten koste van Lanerossi Vicenza (1-0).

Al na één seizoen degradeerde AC Verona uit de Serie A. In het daaropvolgende jaar fuseerde men opnieuw met een andere club uit de stad, waardoor Hellas Verona AC werd ingevoerd als naam. Als runner-up van de Serie B maakte de club in 1968 een comeback in de hoogste divisie. Ditmaal lukte het wel om lijfsbehoud tot stand te brengen. Het team wist zich zelfs zes seizoenen staande te houden, met een achtste plaats (1971) als beste prestatie.

In 1974 degradeerde Hellas Verona dan toch uit de Serie A. Al na één seizoen keerde de club terug door de play-offwedstrijd tegen Catanzaro in winst om te zetten (1-0). Ditmaal lukte het drie opeenvolgende seizoenen om lijfsbehoud veilig te stellen, waaronder een knappe zevende plaats. In het seizoen 1978-1979 daalde men weer eens af naar de Serie B.

Kampioen van Italië

Hellas Verona promoveerde in 1982 als kampioen van de Serie B naar de hoogste divisie. Met een vierde plaats beleefde de club een waanzinnige comeback in de Serie A. De hoogste prestatie werd in het seizoen 1984-1985 verbeterd door het grootste succes uit de clubgeschiedenis: de Scudetto. Trainer Osvaldo Bagnoli leidde zijn team in de titelstrijd naar een voorsprong van vier punten op runner-up Torino. Giuseppe Galderisi, Hans-Peter Briegel en Preben Elkjær Larsen behoorden dat jaargang tot de smaakmakers.

In 1987 eindigde Hellas Verona nogmaals in de topvier van Italië, maar dit bleek een uitschieter. De club zakte geleidelijk weer af met de onvermijdelijke degradatie van 1990 als resultaat. Hellas promoveerde al na een seizoen, maar zakte net zo snel weer af. In het restant van de jaren negentig bleef men switchen tussen de Serie A en B. Vooral de degradatie van 2001 kwam hard aan, omdat de kleine broer Chievo Verona er wel in slaagde om zich te handhaven. De aartsrivaal nam het stokje aan het begin van de 21ste eeuw over.

Tim Parks

In het seizoen 2000-2001 besloot Tim Parks, een supporter van de club, om Hellas Verona een jaar lang te volgen. Hij schreef een boek over zijn bevindingen (‘Een seizoen met Hellas Verona’). Dit boek verwierf veel naamsbekendheid in binnen- en buitenland. Aan de hand van bezochte uitwedstrijden schetste Parks onder meer een ander beeld van de aanhang van Hellas, dat een negatief imago had opgebouwd aan de hand van racisme en geweld.

Hellas Verona ontsnapte in 2004 aan degradatie uit de Serie B. Het deelnemersveld bedroeg 24 clubs, waardoor de negentiende plaats volstond voor lijfsbehoud. In 2007 bleek de achttiende plaats daarentegen wel fataal. Een vrije val dreigde, maar in 2008 wist men ternauwernood een Serie C2-status te voorkomen. Langzaam maar zeker herstelde Hellas zich. Dit leidde tot promoties in 2011 (naar de Serie B) en 2013 (Serie A).

Cyril Ngonge (Hellas Verona)
Cyril Ngonge als speler van Hellas Verona (Pro Shots)

De wederopstanding

De Gialloblù handhaafden zich twee seizoenen in de Serie A (tiende en dertiende). De degradatie van 2016 leidde een nieuwe jojo-periode in, maar sinds 2019 is men onafgebroken actief in de hoogste divisie. Na drie middenmoot-seizoenen kwam men in het seizoen 2022-2023 wel weer terecht in de gevarenzone. Hellas had zelfs een play-offwedstrijd tegen Spezia nodig om het vege lijf te redden: 3-1. Voormalig Eredivisie-aanvaller Cyril Ngonge maakte twee van de drie doelpunten.

Rivaliteit

Chievo Verona is de aartsrivaal van Hellas Verona. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby della Scala. Deze naam verwijst naar de familie Della Scala, ook wel de Scaligeri genoemd. Zij regeerden in de Middeleeuwen en de daaropvolgende periode in de stad.


Europees voetbal

Hellas Verona mocht zowel in 1970 als 1983 deelnemen aan de Mitropacup. Het debuut in een Europees hoofdtoernooi maakte de club in het seizoen 1983-1984 door deel te nemen aan de UEFA Cup. In de eerste ronde wist men af te rekenen met Rode Ster Belgrado, maar het avontuur sneuvelde in de tweede ronde tegen SK Sturm Graz. Twee jaar later herhaalde dit scenario zich in de Europacup I door toedoen van Juventus.

In het seizoen 1987-1988 wist Hellas Verona onder meer FC Utrecht uit te schakelen. Het UEFA Cup-avontuur sneuvelde uiteindelijk in de kwartfinale tegen Werder Bremen. In de volgende decennia wist de Italiaanse club zich niet meer te kwalificeren voor welk Europees clubtoernooi dan ook.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Hellas Verona gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Sofyan Amrabat2019-2020
Jayden Braaf2023-heden
Urby Emanuelson2016
Tijjani Noslin2024-heden
Elayis Tavsan2024-heden

Het stadion

Het Stadio Marcantonio Bentegodi is sinds 1963 de thuisbasis van Hellas Verona en heeft een capaciteit van 39.211 plaatsen. Chievo Verona is eveneens actief op deze locatie. Het stadion fungeerde in 1990 als decor voor een aantal WK-wedstrijden, waaronder alle groepswedstrijden van België.

Marcantonio Bentegodi is de naamgever van het stadion. In het verleden fungeerde hij als weldoener voor de sport in Verona, waardoor hij ook van betekenis was voor Hellas Verona.


Veelgestelde vragen over Hellas Verona

Wanneer is Hellas Verona opgericht?

Op 30 september 1903

Wat is het adres van het Stadio Marcantonio Bentegodi?

Stadio Marcantonio Bentegodi
Piazzale Olimpia, 2, 37138 Verona VR
Italië

Wat is de capaciteit van het Stadio Marcantonio Bentegodi?

39.211 plaatsen

Wat is de website van Hellas Verona?

Klik hier om Hellas Verona online te bezoeken

Waar kan ik Hellas Verona vinden op sociale media?

Hellas Verona is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 7 mei 2024

Populaire spelers Hellas Verona

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie