Leonardo Bonucci

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Leonardo Bonucci

Leonardo Bonucci is een voormalig centrumverdediger uit Italië. De rechtspoot speelde 121 interlands voor Italië en speelde een groot deel van zijn carrière voor Juventus. In 2024 beëindigde hij zijn carrière bij Fenerbahçe.

  • Bonucci beëindigde in 2024 zijn voetbalcarrière bij Fenerbahçe
  • De verdediger kwam eerder uit voor Internazionale, AC Milan, Juventus en Union Berlin
  • Hij werd negen keer Italiaans kampioen, waarvan acht keer met Juventus
  • Bonucci veroverde vier Italiaanse bekers en vijf Italiaanse Supercups
  • In 2021 werd hij Europees kampioen met Italië

Clubcarrière Leonardo Bonucci

Bonucci werd op 1 mei 1987 geboren in het Italiaanse Viterbo, op een kilometer of honderd van de hoofdstad Rome. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de club uit zijn geboorteplaats: Viterbese. Bonucci kon hierbij vooral rekenen op de steun van zijn vader Claudio en zijn oudere broer Riccardo. Laatstgenoemde beschermde zijn broertje tegen vervelende pestkoppen en zorgde er daarnaast voor dat hij in schone kleren op de club arriveerde. Daardoor kon hij zich relatief onbekommerd storten op het voetbal.

Kampioen met Inter

Bonucci maakte in de zomer van 2005 op huurbasis de overstap naar het grote Internazionale. Bij de club uit Milaan vertolkte de centrale verdediger een bescheiden rol in de selectie. Coach Roberto Mancini deed in de voorbereiding regelmatig een beroep op zijn diensten, maar liet hem uiteindelijk één keer opdraven in de Serie A: in de laatste speelronde tegen Cagliari (2-2) mocht hij één minuut voor tijd invallen. Met zijn kortstondige invalbeurt kreeg Bonucci feitelijk wel een aandeel in de reeds behaalde landstitel.

In aanloop naar het seizoen 2006-2007 werd Bonucci definitief overgenomen van Viterbese. De verdediger speelde opnieuw het gros van zijn wedstrijden voor de jeugd van Inter, waar hij in competitieverband ditmaal helemaal geen minuten meer mocht maken. Wel kreeg hij driemaal de kans in de Coppa Italia, waaronder in de halve finale tegen Sampdoria. Inter plaatste zich net als een jaar eerder voor de finale, maar over twee duels bleek AS Roma veel te sterk.

Voor Bonucci bleef zijn inbreng bij Inter beperkt tot vier officiële wedstrijden. Ook de daaropvolgende seizoenen stond hij officieel op de loonlijst van de Italiaanse topclub, maar die periode bracht hij grotendeels op huurbasis door bij andere clubs. In de zomer van 2007 vertrok Bonucci naar ACD Treviso (42 wedstrijden, vier doelpunten) om in 2009 door zijn tijdelijke club te worden ondergebracht bij Pisa SC (achttien wedstrijden, één doelpunt). Een pijnlijk detail: zowel Treviso als Bari degradeerde in het seizoen 2008-2009 uit de Serie B.

Eén seizoen in Bari

Bonucci had ondanks de degradatie van zijn vorige teams indruk gemaakt. Bari promoveerde in 2009 naar de Serie A en besloot de centrale verdediger in te lijven en onder Giampiero Ventura werd hij meteen een vaste waarde. Hij maakte zijn debuut tegen zijn oude club Inter en zou in het seizoen 2009-2020 zelfs geen minuut missen. Er ontstond opnieuw interesse voor Bonucci, die de keuze had tussen Italiaanse en buitenlandse topclubs. Voor een bedrag van 15,5 miljoen euro koos de sterkhouder van Bari voor Juventus als nieuwe club.

Eerste periode bij Juventus

In de zomer van 2010 werd Bonucci gekoppeld aan Giorgio Chiellini. De verdediger maakte een prima indruk bij Juventus, waar hij in zijn eerste seizoen meteen 44 officiële wedstrijden speelde (drie goals). Hij bleef een vaste waarde tot en met het seizoen 2016-2017 en had daarmee een groot aandeel in het succes van De Oude Dame. In 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 én 2017 werd Bonucci landskampioen met Juventus, dat in die periode eveneens drie landstitels en drie Italiaanse Supercups veroverde. Alleen Champions League-succes bleef uit, al werd tweemaal de finale bereikt.

Ondanks het succes van Juventus ontstonden er haarscheurtjes in de onderlinge relatie. Bonucci botste met coach Massimiliano Allegri en stuurde daarom aan op een transfer. Tot verbijstering van de Juventus-aanhang koos hij voor rivaal AC Milan als nieuwe club. Een overstap naar een buitenlandse topclub leek gezien de interesse logischer, ware het niet dat Bonucci in Italië wilde blijven vanwege de medische behandeling van zijn zoon als gevolg van een chronische ziekte.

Teleurstellend jaar bij Milan

Bonucci maakte zich onmogelijk bij Juventus door Milan aan te wijzen als zijn nieuwe club. De club uit Milaan dacht met dergelijke versterkingen weer op jacht te kunnen naar grote successen, maar zowel collectief als individueel draaide het niet naar wens met een teleurstellende zesde plaats als consequentie. Juventus werd in het seizoen 2017-2018 wéér landskampioen, hoewel Bonucci node werd gemist. Voor 35 miljoen euro (zeven miljoen minder dan Milan voor hem betaalde) werd de hereniging in Turijn een feit.

Leonardo Bonucci (Juventus)
Als aanvoerder van Juventus (Pro Shots)

Tweede periode bij Juventus

Hoewel zijn overstap naar Milan door de Juventus-aanhang als hoogverraad werd gezien, lukte het Bonucci om het vertrouwen van de fans terug te winnen. Bonucci wist de lijn uit zijn eerste periode door te trekken door een stabiele schakel te vormen in de laatste linie en bij te dragen aan de landstitels van 2019 en 2020. Daarmee kwam het aantal titels als profvoetballer op negen te staan, waar de teller steeg naar vijf Italiaanse Supercups en vier Italiaanse bekers.

Na de zomer van 2020 ontstond er verval bij Juventus. De Italiaanse topclub speelde in drie opeenvolgende seizoenen geen rol van betekenis meer in de Italiaanse titelstrijd, met de zevende plaats van 2023 als dieptepunt. Bonucci moest in die jaren regelmatig wedstrijden missen door blessures en hij moest ook enkele wedstrijden op de bank plaatsnemen om bijvoorbeeld Matthijs de Ligt ruimte te bieden om zich te ontwikkelen. Samen met Giorgio Chiellini groeide hij zelfs uit tot een mentor voor de Nederlander.

Half jaar in Berlijn

Na 502 wedstrijden en 37 doelpunten kwam er abrupt een eind aan de samenwerking tussen Juventus en Bonucci. In de zomer van 2023 werd de verdediger plots op een zijspoor gezet. Op 1 september 2023 vond hij in het Duitse 1. FC Union Berlin een nieuwe club. Bonucci debuteerde op 20 september in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen Real Madrid. Drie dagen later maakte hij zijn Bundesliga-debuut in de eveneens verloren thuiswedstrijd tegen TSG 1899 Hoffenheim (0-2).

Bonucci maakte op bezoek bij Borussia Dortmund (4-2 nederlaag) zijn eerste doelpunt voor 1. FC Union Berlin. Het bleef ook bij één doelpunt. Na slechts tien officiële wedstrijden vertrok de routinier in januari 2024 om zijn geluk te beproeven bij Fenerbahçe.

Leonardo Bonucci (1. FC Union Berlin)
Ook bij 1. FC Union Berlin nog altijd bloedfanatiek (Pro Shots)

Afsluiten bij Fenerbahçe

De technische staf van Fenerbahçe liet Bonucci op 14 januari 2024 voor het eerst in actie komen. Op bezoek bij Gaziantep FK droeg hij meteen een steentje bij aan de 0-1 overwinning door met zijn collega-verdedigers de nul te houden. De rechtspoot speelde dertien officiële wedstrijden voor de Turkse topclub, waarna hij medio 2024 zijn voetbalcarrière beëindigde.


Interlandcarrière Leonardo Bonucci

Bonucci debuteerde op 3 maart 2010 in het nationale team van Italië. Bondscoach Marcelo Lippi liet de toenmalig verdediger van Bari aantreden in de oefeninterland tegen Kameroen (0-0). In zijn tweede interland (1-2 nederlaag tegen Mexico) maakte hij meteen zijn eerste goal als international en daarmee viel hij in de smaak. De bondscoach besloot hem mee te nemen naar het WK in Zuid-Afrika, maar gunde hem geen speeltijd. Italië vloog met twee punten in een groep met Slowakije, Paraguay en Nieuw-Zeeland roemloos naar huis.

Twee jaar later maakte Chiellini zijn officiële debuut op een eindronde. Met Italië bereikte de inmiddels verdediger van Juventus de finale van het EK, waarin Spanje met 4-0 veel te sterk bleek. Het WK bleek hem echter niet gunstig gezind. In 2014 maakte hij zijn debuut op het wereldkampioenschap door in de derde groepswedstrijd negentig minuten te spelen, maar een 0-1 nederlaag tegen Uruguay zorgde opnieuw voor vroegtijdige uitschakeling. Italië wist de WK’s van 2018 en 2022 vervolgens helemaal niet te bereiken.

Europees kampioen

Bonucci won de wereldtitel nooit met Italië, maar veroverde in 2021 wel de Europese titel. De verdediger scoorde in de EK-finale tegen Engeland (1-1, winst na strafschoppen) en faalde evenmin vanaf elf meter. Twee jaar na het succes op Wembley speelde hij zijn laatste toernooi: de Final Four van de Nations League. De Italianen eindigden met brons dankzij een 3-2 overwinning in en tegen Nederland. Bonucci sloot af met 121 A-interlands (acht doelpunten).

Laatste update: 19 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie