Lennart Thy

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Lennart Thy

Lennart Thy is een Duitse aanvaller. Sinds de zomer van 2022 speelt hij voor PEC Zwolle, waarmee hij in 2023 promoveerde naar de Eredivisie.

  • Thy speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • In 2023 promoveerde de aanvaller naar de Eredivisie
  • Eerder kwam de Duitser in Nederland uit voor VVV-Venlo en Sparta Rotterdam
  • Thy kwam in het buitenland uit voor Werder Bremen, FC Sankt Pauli en BB Erzurumspor
  • Hij redde in 2018 een mensenleven middels een stamceldonatie

Clubcarrière

Thy werd op 25 februari 1992 geboren in het Duitse Frechen, een stad nabij Keulen. In zijn geboorteplaats trapte de aanvaller zijn voetbalcarrière af in het shirt van Viktoria Frechen. Op jonge leeftijd speelde hij eveneens voor FC Norden, PSV Norden, JFV Norden en Werder Bremen.

Debuut in Bremen

Op 24 november 2010 debuteerde Thy namens Werder Bremen in een Champions League-wedstrijd. In de groepsfase verscheen hij elf minuten voor tijd binnen de lijnen in de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur (3-0 nederlaag). De aanvaller maakte zijn Bundesliga-debuut op 11 december 2010 in de eveneens verloren uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund (2-0). Tot en met de zomer van 2012 werd er zeven keer een beroep op hem gedaan in alle competities.

Belangrijk voor Sankt Pauli

Thy besloot in de zomer van 2012 voor zijn eigen toekomst te kiezen. Hij maakte de overstap naar FC Sankt Pauli. Bij de cultclub uit Hamburg speelde de aanvaller in zijn eerste seizoen negentien officiële wedstrijden. Op 28 april 2013 maakte Thy zijn allereerste doelpunt als profvoetballer in de Tweede Bundesliga-wedstrijd tegen Hertha BSC (2-3 nederlaag).

In de daaropvolgende seizoenen werd Thy een gewaardeerde schakel in het elftal van FC Sankt Pauli. Hij maakte achtereenvolgens vier, vijf en acht doelpunten in respectievelijk 28, 34 en 31 officiële wedstrijden. Als goalgetter stond de aanvaller dus niet bekend, maar in de zomer van 2016 verdiende hij desalniettemin een tweede kans in Bremen.

Via Werder terug naar Hamburg

Thy ondertekende bij Werder Bremen een driejarig contract. Na zijn comeback tegen Sportfreunde Lotte in de DFB-Pokal (2-1 nederlaag) maakte de spits op 24 september 2016 zijn eerste doelpunt voor Die Grün-Weißen. Hij droeg daarmee bij aan de 2-1 overwinning op VfL Wolfsburg. Zijn gelijkmaker bezorgde Thy geen beter perspectief. Na zeven wedstrijden in alle competities keerde hij in januari 2017 op huurbasis alweer terug naar FC Sankt Pauli.

In Hamburg werd Thy in de tweede helft van het seizoen vooral gebruikt als invaller. Pas op de slotdag van het Tweede Bundesliga-seizoen wist de aanvaller eindelijk weer het net te vinden. Op bezoek bij VfL Bochum had hij met twee treffers een groot aandeel in de 1-3 overwinning.

Gewaardeerd in Venlo

Thy vertrok in de zomer van 2017 en streek op huurbasis neer bij VVV-Venlo. Op 12 augustus maakte hij zijn debuut in De Koel tijdens de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De aanvaller maakte op 25 oktober 2017 zijn eerste VVV-doelpunt in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (3-1 zege), maar in de Eredivisie wilde het tot december maar niet lukken om de bal tegen de touwen te werken. Pas op 9 december wist hij op bezoek bij sc Heerenveen (2-2) eindelijk toe te slaan.

Voor Thy eindigde 2017 voortreffelijk. Op 24 december maakte de VVV’er maar liefst drie doelpunten in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, dat met 3-1 werd gevloerd. Na de winterstop pikte de Duitser hier en daar zijn doelpunten mee. Hij eindigde het seizoen op acht doelpunten uit 34 wedstrijden. Thy viel echter vooral op buiten het veld: hij werd wereldnieuws door de uitwedstrijd tegen PSV over te slaan vanwege een stamceldonatie. Hij redde daarmee het leven van een leukemiepatiënt.

In februari 2023 vertelde Thy hierover aan De Stentor: “Dat je zoiets kunt bereiken, maakt me trots. Ik dacht dat de mededeling dat ik er niet bij was genoeg zou zijn, maar er kwam veel meer los in de media. Ik won zelfs de Fairplayprijs van de FIFA, dat is wel bijzonder.” Zijn actie werd ook gesteund door supporters van PSV en VVV-Venlo, die massaal gingen staan om te applaudisseren.

Met een omweg naar Zwolle

Na zijn verhuurperiode in Venlo besloot Thy de overstap te maken naar het Turkse BB Erzurumspor. Hij tekende voor twee seizoenen bij de promovendus, maar al na een half jaar en veertien officiële wedstrijden (één doelpunt) kwam deze samenwerking ten einde. Zijn contract werd verscheurd, waardoor de spits transfervrij kon overstappen naar eredivisionist PEC Zwolle. In dienst van De Blauwvingers maakte Thy op 19 januari 2019 zijn debuut tegen Feyenoord, dat mede dankzij diens assist met 3-1 werd verslagen.

Een week na zijn PEC-debuut scoorde Thy voor het eerst in Zwolse dienst, uit bij Heracles Almelo (0-2). Met negen doelpunten in zeventien wedstrijden toonde de Duitser zich zeer trefzeker. In het daaropvolgende seizoen maakte hij er acht in 26 officiële wedstrijden. Thy zette de Zwollenaren zelfs tweemaal op voorsprong tegen Feyenoord, maar hij kon niet verhinderen dat het team van trainer Dick Advocaat als winnaar van het veld stapte (3-4).

Belangrijk voor Sparta

Thy debuteerde op 13 september 2020 in het shirt van zijn nieuwe werkgever Sparta Rotterdam, dat in de thuiswedstrijd tegen Ajax met 0-1 werd gevloerd. De Kasteelheren maakten een uitstekende ontwikkeling door. Mede dankzij veertien doelpunten in 34 Eredivisie-wedstrijden van de Duitse aanvaller bereikte Sparta de play-offs om Europees voetbal. Uitgerekend aartsrivaal Feyenoord dwarsboomde de Europese droom van Thy en consorten door in De Kuip met 2-0 te winnen.

Sparta kon de flow niet doortrekken in het seizoen 2021-2022. Onder Henk Fraser zakte de club af naar de degradatiezone en leek afdaling naar de Keuken Kampioen Divisie een kwestie van tijd, maar een imposante eindspurt hield de Rotterdammer alsnog in de Eredivisie. Dat ging onder meer ten koste van PEC Zwolle, dat na een 2-0 nederlaag op Het Kasteel officieel degradeerde. Sparta wist zich rechtstreeks te handhaven door in de laatste speelronde met 1-3 te winnen bij Heracles, mede dankzij de vijfde seizoenstreffer van Thy.

(Pro Shots)

Terugkeer in Zwolle

Thy besloot na het huzarenstukje van Sparta Rotterdam om zijn loopbaan voort te zetten bij PEC Zwolle. De Duitser wilde zijn oude liefde helpen om zo snel mogelijk terug te keren op Eredivisie-niveau. Onder leiding van Dick Schreuder lukte dit binnen één seizoen. Het kampioenschap ging op de valreep naar Heracles, maar als nummer twee promoveerde ook PEC rechtstreeks naar de Eredivisie. Thy had een groot aandeel in dit succes met 23 doelpunten in 36 competitiewedstrijden.

PEC Zwolle opende het seizoen 2023-2024 uitgerekend tegen Sparta Rotterdam. De oude club van Thy won met 1-2, maar hij pikte wel zijn eerste doelpunt van het seizoen mee. Vlak voor de winterstop scoorde de aanvaller zelfs tweemaal in de uitwedstrijd tegen Ajax en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2.

Laatste update: 5 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie