Dubbele omhaal pijnigt stuurloos Ajax

Ajax heeft niet aan klantenbinding gedaan tijdens de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, dat de Amsterdamse zegereeks dankzij een spectaculaire comeback wist te doorbreken. Het werd uiteindelijk 2-2 in de Johan Cruijff Arena.

Spitsen Brobbey en Thy zorgen voor 2-2 gelijkspel

Coach John van ‘t Schip ontbrak omdat hij in Australië is voor de bruiloft van zijn zoon. Vervanger Michael Valkanis verrast door Ar’Jany Martha op linksvoor op te stellen (Steven Bergwijn is geblesseerd) en Kristian Hlynsson te passeren. Erg goed pakte al die keuzes niet uit, het was PEC dat in de eerste 20 minuten spelen drie gigantische kansen kreeg. Diant Ramaj hield mede dankzij een redding op de doellijn van Jorrel Hato echter zijn netje schoon.

Vervolgens kregen de mannen van trainer Johnny Janssen de deksel op de neus; in minuut 35 trof Brian Brobbey, die ontsnapte aan buitenspel, doel op aangeven van Devyne Rensch. Vervolgens leek Brobbey in minuut 49 met zijn tweede doelpunt de wedstrijd op slot te gooien, maar in de slotfase kwam PEC plots helemaal terug. Lennart Thy scoorde na een uur spelen de aansluitingstreffer en kreeg in de 89e minuut de Arena compleet stil: na een omhaal-assist van invaller Apostolos Vellios schoot Thy de gelijkmaker, eveneens met een omhaal, binnen.

Door de remise gaat Ajax als nummer 5 de winterstop in, op acht punten achterstand van AZ (dat zondagavond nog tegen PSV speelt). Zwolle klimt naar plek 11 op de ranglijst.

Scoreverloop: 1-0 (35′) Brian Brobbey, 2-0 (49′) Brian Brobbey, 2-1 (60′) Lennart Thy, 2-2 (89′) Lennart Thy